Den store juleøltesten 2016

Publisert i Alle artikler, Juleøl, Øltester, Ukategorisert

Tradisjon tro gir Ølakademiet deg svarene på hva som skal nytes av godt juleøl og i år har vi testet hele 127 ulike norske juleøl!

Hurrameihei! Hele fem juleøl fikk karakter seks!

Tekst: Ølakademiet Foto: Frode Henriksen

 

 1610-knapp-nyhetsbrev

Vi noterer nok en rekord med 230 ulike juleøl, da med norske og internasjonale merker som finnes å få kjøpt i Norge. Aldri før har så mange juleøl funnet veien til butikkenes og Vinmonopolets hyller.  

I årets juleøltest er 127 ulike øl fra 37 ulike norske bryggerier nøye vurdert. Ølakademiet kan også i år gi deg fasiten for hvilke øl du skal velge, både som drikke eller til mat.

Øl til julemat og oppskrifter? Sjekk våre temasider!

Batchnummer følger også årets test, slik at bryggeriet kan spore resultatene, kvalitet og avvik. I tillegg er det også et kvalitetsstempel på at du som forbruker får smake eksakt det ølet vi har testet, understreker salgs- og markedssjef Jørn Tore Persen i Ølakademiet.

Alle øl er vurdert blindt etter farge, duft, smak og ettersmak, hvor smak naturlig nok ble vektlagt tyngst i følgende kategorier:

Hvilke juleøl har bryggerne laget i år?

Juleølet kjenner vi kanskje best som sødmefylt og godt krydret med tradisjonelle julekrydder. I dag finnes det nyvinninger av juleølet spesielt hos handverksbryggeriene, der vi kan se at bryggerne trekker frem ulike ølstiler og gjør disse til sine egne juleøl med bruk av krydder og tilsetninger.

I år finner vi juleøl i ølstilene: Wit, hveteøl, saison, brown ale, belgisk dobbel, surøl, IPA, black-IPA og porter. På tvers av alle kategorier i årets juleøltest, sporer vi mindre bruk av tradisjonelt julekrydder, enn hva vi har sett tidligere. Bruken av tilsetninger som for eksempel lakrisrot er mye brukt. Mange av ølene har også høyt røstet preg, og bruken av humle gir ølene et særdeles bittert preg. Nytt i år er også at svært mange juleøl har røykpreg.

Skal vi trekke frem en kategori der bryggerne i år har vært særs eksperimentelle, må det være innenfor handverksbryggerier butikk. Her noterer vi bruk av julekrydder, humle, røstet malt og ølstiler som bryggerne i år har gjort til sine egne juleøl.

Det er også svært gledelig å se at mange nykommere og småbryggerier lager godt juleøl. Her er det mye godt ikke bare til ribba og pinnekjøttet, men også til avec eller kosen med nøtter, pepperkaker, sjokolade og marsipan.

I årets juleøltest finnes det et juleøl som alle kan like. Løp og kjøp dine favoritter, så blir det jul i år også!

Lyst til å smake juleøl? Ølakademiet har egne juleølsmakinger. Meld deg på her!

Skal du ha godt juleøl i år, bør du handle disse nå! Det går ikke lang tid før de beste juleølene er utsolgte, da mange av bryggeriene kun har produsert små batcher.

Hva er juleøl?

Visste du at ordet jul kommer fra det oldnorske navnet ylir, med betydningen «å stelle i stand til moro». Man feiret ikke jul før i tiden, man drakk jul! Les mer om juleøltradisjonen her.

– Juleøl er laget på malt, humle, vann og gjær. Under bryggingen bruker bryggeren ekstra mye spesialmalt, karamellmalt og fargemalt som skaper en fin, rund og sødmefylt smak. Juleølet skal være balansert med sødme og bitterhet, samt inneholde smak av knekk, karamell og nøtter.

– Fra gammelt av brukte man einer og røykmalt i produksjonen og juleølet skulle være sterkt. Når industrialiseringen slo igjennom skulle juleølet være sødmefylt. Med handverksrevolusjonen de siste årene har bryggerne fått inspirasjon fra andre land og de gamle juleøltradisjonene. Bruken av tilsetninger og flere ulike krydderier har hatt fremvekst. Fatlagring er ikke bare et fenomen innenfor vinverden, nå skal juleøl også lagres.

Årets jury er:

Ronja Velten, daglig leder i Ølakademiet, fagutdannet kokk og utdannet fra Blæsta Landbrukshøyskole.
Kim Daniel Bergersen, ølguide i Ølakademiet og daglig leder på ølbaren Hopyard.
Bjørn – Erik Løken, ølguide i Ølakademiet, hjemmebrygger.
Jørn Tore Persen, salg- og markedssjef og gründer av Ølakademiet, fagutdannet kokk.

Lenker:

Alkoholfritt

Klassiske bryggerier – butikkstyrke

Handverksbryggerier – butikkstyrke

Klassiske bryggerier – polstyrke

Handverksbryggerier – polstyrke

 

Personvern