Vit hva du drikker!

Publisert i Alle artikler, Ølbrygging, Øltester, Øvrige nyheter, Tips og råd

sak prosjekt2

Ken Robin Ruud og Gustav Foseid er i full gang!

150326_ikon_artikkel

 

 


Tekst: Ølakademiet Foto: Morten Dreier

Hjemmebrygging av øl har blitt en populær hobby for mange, og er stadig økende. De færreste av hjemmebryggerne tenker på den negative helseeffekten øl kan ha. I tillegg er ølet veldig ofte sterkere i alkohol enn hva de regner seg fram til. -For å øke bevisstheten og kunnskapen rundt dette er nå et statlig støttet prosjekt i full gang slik at DU kan få  laboriatorie-testet ølet ditt!

Oslo Amatørbryggerlaug jobber i skrivende stund med et prosjekt som skal gi hjemmebryggerne muligheten til å teste ølet sitt. Dette vil enkelt sagt kunne sikre hjemmebryggerne større kunnskaper om innholdet i ølet sitt. Det vil trolig og forhåpentlig også øke bevisstheten rundt hva man faktisk får i seg.

-Trodde du kanskje det var enkelt å måle alkoholinnhold og andre stoffer når du selv kjenner alle ingrediensene? Svaret er dessverre nei.

Hjemmebryggere opplever dessuten ofte selv at de har et sunt forhold til alkohol, selv om de har godt med øl stående hjemme på dunk. De har ofte et jevnt og med det kanskje ikke så utagerende forbruk, mens totalkonsumet ofte blir stort. Det er lett å miste oversikten når man tapper fra kran.

Prosjektet «Vit hva du drikker» har fått innvilget støtte fra Helsedirektoratet. Med prosjektleder Gustav Foseid i spissen er målet at de gjennom prosjektet skal øke kunnskapen om helseeffekter av øl og alkohol blant hjemmebryggere, og andre ølinteresserte for den del.

Hoveddelen av prosjektet vil være at Oslo amatørbryggerlaug skal bygge opp et laboratorium der hjemmebryggere kan få målt ølet sitt på godt egnet utstyr. Bryggerlauget skal således kjøpe inn alkoholmåleapparat som skal brukes både på bryggeriet i Golia Velhus, men også i samarbeid med andre hjemmebryggerlag landet over. En viktig del av prosjektet er selvsagt at det også drives informasjonsarbeid om hva som er i øl og skadevirkninger.

Det vil bli gjennomført både landsdekkende og lokale hjemmebryggerkonkurranser. Konkurransene vil selvsagt gå ut på å brygge godt øl med lite alkohol. Til disse konkurranse lokkes det med statlige sponsede premier.

Les utfyllende artikkel her. Du kan også følge prosjektet på Facebook.

Lær å brygge øl på et av våre bryggekurs.

Personvern