Vi fulgte Marte på bryggekurs

Publisert i Alle artikler, Om våre kurs, Ølbrygging

150424_bjarte_holder_kurs141103_bildeskygge_800px

150326_ikon_artikkel


Tekst: Anne Moe
Foto: Marte Brennbakken

Har du lurt på hvordan det er å være på bryggekurs hos oss i Ølakademiet? Må man allerede kunne mye om øl? Kan hvem som helst begynne og brygge øl? Hvor vanskelig er det egentlig? Spørsmålene er mange og nysgjerrigheten stor – Vi tenkte så at vi kunne følge ei jente på bryggekurs, for å se hvordan hun opplevde kurset, og for å vise utad litt mer hva det som skjer i Ølakademiets kjeller på et slikt kurs. Marte Brennbakken sa ja til å bli fulgt på kurset. Til slutt i saken finner du et lite intervju med henne.

I Ølakademiets koselige kjeller er det klargjort til kurs. Frokost står klar til servering. Det er pent dekket med glass og levende lys der vi skal oppholde oss de neste fire timene. Foran står en spent Inga Greve som skal holde sitt første bryggekurs denne lørdagen. Inga er utdannet diplombrygger fra Bryggerihøyskolen i København, og også utdannet ølsommelier. Litt i bakgrunnen står Bjarte Lie som skal backe opp Inga denne dagen. Bjarte er en gammel ringrev innenfor ølbrygging – som også kan skilte med tittelen diplombrygger, samtidig som han har mer enn 25-års erfaring innen ølfaget. Med to bryggmestere tilstede må dette bli bra!

Foran oss på bordet ligger penn, bryggelogg og øloppskrift klart. Idag skal det brygges Bayer. Inga forteller litt om utstyret vi bruker, og hvor viktig det er å notere seg nøyaktig hva man gjør underveis i bryggeprosessen. Det er avgjørende å være bevisst på tidsbruk og temperatur. -Du vil vel vite hvordan du brygget ølen hvis den ender med å bli veldig, veldig god, slik at du kan kopiere den senere?

Vi sitter med litt øl i hvert vårt glass og smaker, mens vi innledningsvis får servert litt ølsmakingsfilosofi og hvilke smaker og aroma det er vi kjenner. Klart, det handler også om å være bevisst på smaker når man brygger øl, hvilke smaker er det man ønsker å få fram? Hva liker du best?

Det er godt rom for spørsmål underveis.
Er det greiest for en hjemmebrygger å starte med ferdigkit, spør en av deltagerne?
-Jeg anbefaler en nybegynner å starte med et slikt, sier Inga.
Og hun har nok rett, har man ikke nok annet å tenke på i bryggingen kanskje? Det ser også ut som Marte er fornøyd med akkurat det, som hun selv har sagt så er hennes utfordring det at hun liker å ta ting på slump. Og det er ikke det mest forenelige med hjemmebrygging, så dette blir spennende.

-Det er alltid maltet bygg som er basismaltet når vi brygger, uansett ølstil, sier Inga, mens en krukke med malt (spiret og tørket korn) allerede er på vei rundt bordet for at deltagerne skal kunne se og lukte på det. Bjarte skyter inn; de første 15 min av meskingen er grunnleggende for resultatet, her må du treffe på temperaturen!

-Hva er den mest typiske hjemmebryggertabben?, spør Marte.
-At man gjærer på for høy temperatur, eller tilsetter for mye gjær. Det ender ofte med at man får et brygg med mye fusel, som igjen fører til skallebank… Det er tydelig at dette interesserer forsamlingen.

Så har vi kommet til delen hvor vørteren skal sirkuleres/vaskes, som tar minimum en times tid. Denne jobben er noe alle deltagerne kan være med å få prøve seg på. En av deltagerne melder seg raskt frivillig til å prøve først, og han tapper omhyggelig vørteren over i ei bøtte, før han heller den videre over i bryggekjelen igjen for å sirkulere. Inga forklarer hvorfor vi gjør dette, og understreker at man må være nøye med at tempen ikke går over 80 grader. Bjarte bemerker at man må passe på å flytte litt på mesken med rørespaden når man ser at det tetner seg til i bryggekjelen . -Det vil kunne renne over hvis man nå heller rett fra bøtta man nettopp har tappet i. Bjarte tar seg av dette og ser hensynsfullt til at det nå blir plass til å helle oppi. Marte er neste til å få prøve seg på å sirkulere vørteren. Både hun og de andre som veksler på å prøve seg på denne jobben er dypt konsentrerte. Det ser ut som de virkelig ønsker å ta med seg denne følelsen hjem til egen bryggekjele.

-Hvor lenge har den stått nå?, spør Bjarte. Det er Inga som passer tiden. Kanskje det passer med en pause nå? Det er tid for lunsj og mer smaking av øl. Vi får servert varm lunsj og øl til, mens bryggekjelen står i bakgrunnen og godgjør seg. Vi er mette og gode, og godt fornøyde. Kurset fortsetter etter lunsj, men vi avslutter denne reportasjen med et lite intervju med deltager Marte.

Så, hva syns Marte om kurset? Vi stilte henne noen spørsmål:

Hva er din interesse for øl? Det er jo veldig godt å drikke det! Hadde vært spennende og også lage det selv. Når en er glad i øl er det gøy å kunne lage sitt eget!

Hvorfor ville du dra på bryggekurs? Jeg har lyst å brygge øl selv.

Hvilket øl liker du best? Stout! Jeg er veldig glad i surøl å, men det er ikke det jeg kunne drikki mest av. Syns det er litt som surt godteri, som en kan nippe litt til på en måte. Jeg synes også det er spennende med litt rare kombinasjoner, sånn som blåmuggost og porter som vi fikk i desserten. Kan tenke meg å bytte ut ost, kjeks og vin egentlig, og heller ta ost og kjeks og øl liksom!

Åssen var stemninga på kurset?
Det er jo litt nerdefaktor over det, hehe! Vi var jo ikke så mange, så det var intimt og litt stille i starten (kanskje bra når man er på kurs?), men det løsna litt etterhvert, særlig når vi fikk noe i glasset og smake på. Men det var flere som var ganske konsentrert, noen av dem var nok litt mer inn i det enn meg. For meg var det mye info, og jeg vet ikke om jeg hadde klart å brygge øl med en gang. Men jeg liker jo å slumpe som sagt, det er nok akkurat det jeg er mest spent på med min hjemmebrygging. Tror jeg kan få problemer med å følge en oppskrift, sier Marte og ler. Men det som er gøy er jo at en kan eksperimentere med smak!

Har du lyst til å gå på viderekommende kurs? Kanskje det? Får se først hvordan dette går! Men ikke med engang, må la det ligge litt! Føler jeg har mye å lære.

Når begynner du å brygge? I mai!

Har du skaffet noe bryggeutstyr enda? Nei..

Hva er første ølen du har lyst å lage? Det er jo snart sommer – så det må bli noe lyst. Og ikke noe som tar så lang tid og som ikke er så krevende, sånn at man lykkes. Senere har jeg lyst å lage stout, til høsten! En fyldig og god en, kanskje med litt sjokolade i.

Har du navn på den? Det er hemmelig foreløpig, svarer Marte lurt…

Hva med etikett da? Jeg er jo fotograf og designer så jeg har noen tanker om det.. Fortsatt med et lurt glimt i øyet.

Hva likte du med kurset? Det jeg likte her på kurset var at det ikke var sånn at noen prøvde å påprakke deg masse utstyr. At de lot deg få summe deg litt, være på kurset og bare nyte det.

Hva likte du mindre godt med kurset? Maten var kjempebra, men de kunne godt sagt fra at det var dessert for jeg spiste litt for mye! Så det ble ikke plass..

Vi har tenkt å lage en oppfølgingssak om Marte senere, for å se hvordan bryggingen går. Vi takker Marte for deltagelse (og bilde til reportasjen), og minner henne, og også dere andre som går på kurs om at det bare er å stikke innom i Ølakademiets lokaler hvis du har bryggerelaterte spørsmål. Bjarte er stort sett tilgjengelig, og er veldig engasjert i at hjemmebryggerne våre skal lykkes.

Har du lyst til å delta på Bryggekurs, eller ønsker å gi det bort som gave kanskje?

Til deg som allerede har vært med på bryggekurs, fortvil ikke; fra høsten av tilbyr vi Bryggekurs for viderekommende.

Velkommen til en hyggelig kursopplevelse!

Personvern