Test: Påskeøltest 2017

Publisert i Alle artikler, Øltester

Drikke øl i påsken? Tradisjon tro, må vi ha påskeøl i sekken! Ølakademiet har testet påskeølet for 2017.

Påskestemning hos Ølakademiet

1611-tekst Ølakademiet | 1611-foto Frode Henriksen

 

Godt øl i sekken er nesten like viktig som appelsinen og kvikklunsjen i påsken. Spørsmålet er hva vi skal velge? Ølakademiet har testet 8 ulike påskeøl, hvorav 3 av disse selges hos Vinmonopolet og de 5 øvrige i butikk.  Vi gir deg her fasiten på hvilket øl du skal drikke til høytidsfesten!

Resultat:


 

Påsketur – Voss Fellesbryggeri

Batch # Ukjent. 0,33 l. flaske. 4,7 % vol.

Ølstil: Blonde ale.

Farge og duft: Lys karamell, uklar. Duft av solbær og malt.

Smak: Kandissukker og karamell, med fint maltpreg. God og lang humleprofil.

Passer til: Bacon og pølser

Vurdering: Et meget godt øl som man har med seg i sekken og som nytes alene eller til mat!

 | 90 poeng


 

Belgisk Blonde Påske – Røros Bryggeri

Batch # 148. 0,33 l. flaske. 4,7 % vol.

Ølstil: Belgisk blonde

Farge og duft: Lys gul, uklar. Sitrus, frukt og tuttifrutti. Godt gjær- og hvetepreg.

Smak: Koriander og urter. Smaken er fruktig, med tørr avslutning.

Passer til: Nytes i solveggen eller til appelsin.

Vurdering: Et lettdrikkelig, forfriskende og meget godt påskeøl som bør nytes etter skituren. Tørsteslukker!

 | 89 poeng


 

God Påske – Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri

Batch # 1748. 0,50 l. flaske. 7,5 % vol.

Ølstil: Hveteøl-/ Belgisk sterk ale.

Farge og duft: Gyllen, uklar. Funge, Tuttifrutti, mandarin, marsipan og karamell.

Smak: Sødmefylt, med karamell- og gjærpreg. Krydret og vinøs.

Passer til: Lammestek med tradisjonelt tilbehør.

Vurdering: Et balansert øl med lang og god bitterhet.

 | 83 poeng


 

Go’Påske! – Berentsen Brygghus

Batch # Ukjent. 0,33 l. flaske. 4,7 % vol.

Ølstil: Pilsner.

Farge og duft: Strågul, klar. Malt, honning og karamell i duften.

Smak: Sødmefylt, med smak av honning og karamell. Avrundet bitter.

Passer til: Lyst kjøtt og kylling.

Vurdering: Et godt balansert afterski øl. Kan for en ølelsker oppfattes noe enkelt!

 | 80 poeng


 

Beasti Weisse – Oslo Brewing Company

Batch # Ukjent. 0,33 l. flaske. 4,7 % vol.

Ølstil: Surøl-/ Berliner weisse. 

Farge og duft: Lys gul, uklar. Hvete, ris, kandisukker, sitrus, pæredrops og sukat i aromabildet.

Smak: Pasjonsfrukt, sitrus, appelsinskall og vanilje. Fruktig- og syrlig med noe gjærpreg.

Passer til: Chevre, appelsin, fruktsalaten og sitronpaien.

Vurdering: Et syrlig og forfriskende øl for de som er glad i det!

 | 79 poeng


 

Belgisk Blonde Påske – Røros Bryggeri

Batch # 150. 0,75 l. flaske. 5,8 % vol.

Ølstil: Belgisk blonde. 

Farge og duft: Lys gul, uklar. Bringebær, gjær, urter og lett nøttepreg.

Smak: Sødmefylt med smak av plomme, karamell og nøtter. Vinøs.

Passer til: Lammestek.

Vurdering: Intens smak som kanskje varmer i skibakken. Trekk for noe høy alkohol.

 | 74 poeng


 

Haraball – Hadeland Håndverksbryggeri

Batch # 009. 0,50 l. flaske. 4,5 % vol.

Ølstil: Amerikansk hvete ale.

Farge og duft: Gul-oransje, uklar. Appelsinmarmelade og gjær. Lett humleprofil.

Smak: Tørr, med urter- og humlepreg.

Passer til: Fete faste oster.

Vurdering: Trekk for noe ubalanse og beskhet.

 | 73 poeng


 

Påskeøl – Kinn Bryggeri

Batch # Ukjent. 0,75 l. flaske. 6,5 % vol.

Ølstil: India pale ale

Farge og duft: Gul-oransje, uklar. Aroma fra malt, fersken og urter.

Smak: Lett røstet karamell og bærpreg. Tydelig bitterhet.

Passer til: Nytes alene.

Vurdering: Fremstår tam og alkoholsterk. Trekk for beskhet.

 | 70 poeng


Testen ble utført blindt, og ølene ble bedømt etter farge, duft, smak og ettersmak, hvor smak naturlig nok ble vektlagt tyngst. Ølene har fått en helhetsvurdering på en skala fra 50-100 poeng. Smakspanelet besto denne gangen av Ronja Velten og Jørn Tore Persen i Ølakademiet.

Fakta om påskeøl - les mer

Den norske påskeøltradisjonen er over tusen år gammel, og skriver seg tilbake til den gang Norge ble kristnet av konge Olav Tryggvason. Han forbød de hedenske blotene, og erstattet dem med kristne høytider. I gamle dager trengte man nemlig en anledning for å brygge øl. Og påsken var – sammen med blant annet jul, slåttonn, taktekking, bryllup og dåp – en av disse.

Bryggingen av påskeøl hadde et opphold rundt århundreskiftet før fenomenet i nyere tid så dagens lys i 1935. I første omgang var det en lys sterkøl av pilsnertype som ble lansert.

Påskeøl har ikke blitt en stor suksess her til lands, men vi ser stadig flere bryggerier som ønsker å feire påskehøytiden med gode brygg i ulike stiler.

 

Linker:

Påskeøl «Et kraftig øl til et kraftig folk» – les historien og få øltipsene til påskematen!

Prøv påske-cocktail med øl og appelsin!

Avvikende åpningstider i sommer. Les mer ...

Personvern