Årets øl 2014

Pressemelding: Årets øl – nykommer 2014 er Kinn Kveldsbris, og Årets øl 2014 er Ringnes Julebokk!

150130_arets_ol141103_bildeskygge_800px150113_logo_arets_ol

Ølakademiet/Aperitif
Foto: Frode Henriksen

Tittelen Årets øl 2014 tildeles lørdag 31. januar 2015 i Kanonhallen på Løren i Oslo. Kåringen er et samarbeid mellom Ølakademiet, Apéritif, Ølportalen og Norbrygg, og prisen deles ut for fjerde år på rad. Den er delt inn i to deler; en fagpris som tildeles årets nykommer og en publikumsdel, hvor publikum har stemt fram sine favoritter blant de påmeldte.

Fagprisen, årets øl – nykommer 2014: Kinn Kveldsbris

Årets øl – nykommer 2014 ble Kinn Kveldsbris, fra Kinn Bryggeri i Florø. Kinn Bryggeri er et anerkjent bryggeri, startet av hjemmebryggeren Espen Lothe i 2009. Kinns slogan er «vi gjer det på gamlemåten» – og det er nettopp det som kjennetegner flaskene med Kinn-øl; den gammeldagse, hjemmelagede stemningen i etikkettene. Årets nykommer er mild som en kveldsbris, men la deg ikke lure. Kinn Kveldsbris er et solid håndverksøl med veldig gode egenskaper på matbordet.

Juryen mener:

141202_new_quotemark Et svært vellaget øl av typen belgisk pale ale som har stor anvendelighet. Spesielt som matøl, men også som tørsteslukker gitt det moderate alkoholnivået på 5,5 prosent. Design- og konseptmessig føyer det seg inn i rekken av solide øl fra dette bryggeriet ved bruk av Ivar Aasen som gjenkjennende element. Både flaskevalg og størrelse skiller seg vesentlig ut fra andre norske ølmeker. Et øl skapt for å deles i godt lag!

Årets nykommer passer godt til milde oster som brie, camenbert og gouda, men også den belgiske nasjonalretten Moulesfrites (blåskjell med pommes frites). En utmerket følge til grillet fet fisk. Nytes best ved 6-8 grader.

Når Årets nykommer skal kåres er det ikke bare smaken som avgjør. Hele konseptet vurderes, fra flaskedesign til kommersielt potensial. Til sammen 41 øl var påmeldt til nykommerklassen. Det er bryggeriene selv som har meldt på sine øl. Hvert bryggeri kunne melde på inntil tre nyheter lansert mellom 15. oktober 2013 og 15. oktober 2014. Ølene er smakt og markedsanalysert av en jury med bred fagkompetanse:

– Trond Blindheim, rektor Markedshøyskolen
– Steinar Killi, professor, Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo
– Stein Øvre, designer, Creuna
– Per Øyvind Arnesen, Ølportalen
– Gustav Foseid, Norbrygg
– Jørn Tore Persen, Ølakademiet
– Aase E. Jacobsen, Apéritif

I 2013 ble Vossa Pale Ale fra Voss Bryggeri årets mest innovative øl for sin bruk av einerlog i bryggingen – en veldig tradisjonsrik teknikk. I 2012 gikk Sur Megge fra Haandbryggeriet av med innovasjonsseieren.

Publikumsdelen

Det var bryggeriene selv som stod for nominasjonene ved at de kunne melde på et ubegrenset antall fordelt på seks ulike kategorier:

  • lager/pils
  • hveteøl/blond/wit
  • mørk lager/bayer/bokk
  • IPA
  • ale
  • porter/stout/barley wine

Det ble avgitt totalt 10.893 stemmer via nettavstemmingen på aperitif.no – og det var også anledning til å stemme blankt i en eller flere kategorier hvis man ikke hadde en favoritt i denne/disse:

Årets øl: Ringnes Julebokk

Årets øl var klassevinner i kategorien mørk lager/bayer/bokk, fikk overlegent flest stemmer av alle de 134 nominerte ølene, og 17 % av stemmene i sin kategori. Det var 13 påmeldte i denne kategorien. Dette ølet fra Ringnes AS har vært brygget årlig siden 1999 og har klassikerstatus.

Klassevinner, årets lys lager/pils: Mai Helles Bock

Mai Helles Bock fra Ægir Bryggeri vant det norske folks gunst med 11 % av stemmene i sin kategori. Det var 22 påmeldte i kategorien årets lys lager/pils.

Klassevinner, årets hveteøl/blond/wit: Nøgne Ø Blonde

I en svært jevn kamp mellom de to gjeveste plassene, gikk til slutt Nøgne Ø Blonde fra Nøgne Ø – Det Kompromissløse Bryggeri ut seirende med 10 % av publikumsstemmene i sin kategori. Det var i år 21 påmeldte ølmerker i kategorien hveteøl/blond/wit.

Klassevinner, årets IPA: Kinn Vestkyst

Det var 24 øl påmeldt i klassen IPA. I sterk konkurranse ble Kinn Vestkyst fra Kinn Bryggeri kategorivinner med 11 % av stemmene, og fortjener med det tittelen årets IPA 2014.

Klassevinner, årets ale: Lervig Lucky Jack

Ale var klassen med størst konkurranse, hele 33 forskjellige øl var påmeldt i denne brede kategorien. Lervig Aktiebryggeris Lucky Jack ble kategorivinner med 9 % av publikums-stemmene.

Klassevinner, årets porter/stout/barley wine: Nøgne Ø Imperial Stout

Det var i år 21 påmeldte øl i kategorien årets porter/stout/barley wine. Nøgne Ø Imperial Stout fra Nøgne Ø – Det Kompromissløse Bryggeri, var publikums favoritt og fikk 9% av stemmene.

 

Pressebilder, årets nykommer. Foto: Frode Henriksen:

Årets nykommer: Kinn Kveldsbris

Årets nykommer, finalistene

 Pressebilde, årets øl. Foto: Ringnes AS

150130_ringnes_julebokk

Årets øl: Ringnes Julebokk

141007_document_end

Personvern