Øl og matboken

Innledning

Øl & mat har lange tradisjoner, og vi bruker øl som både tørstedrikk og drikke til maten. Øl i mat er dessuten svært godt, da øl ikke innholder tanniner og syre.

Om man skal ut å spise og velger øl som drikke til mat er det ikke alltid like lett eller naturlig å velge av de forskjellige typer øl fra menyen. Øl er dessverre undervurdert til mat og mangel på kunnskap om ølets variasjoner kan være noe av årsaken. I tillegg kan det være få valgmuligheter på menyen. Det finnes utrolig mange ølvarianter, noe de fleste ikke er klar over. Derfor er det lurt å lære seg noen enkle regler for hvilket øl man skal drikke til hvilken type mat.

160405_annerledes-tappekran

Øl og sjokolade er overraskende godt sammen!

Finnes det en fasit på hvilke smaker som passer godt sammen når det gjelder øl og mat? Nei. Men mange års erfaring med bruk av øl i og til mat har gitt oss en veiledende liste. Hvis du følger denne vil det hjelpe deg langt på vei i å lykkes.

Hveteøl: Koriander, sitron, lime, appelsin, chili.

Pilsner: Paprika, sjalottløk, estragon, basilikum, karri, sitron.

Ale: Chili, kumin, worchestershiresaus, ristede nøtter, ingefær.

Stout og porter: Einebær, rosmarin, nellik, hvitløk, røkte og kjøttfulle smaker som bacon, grillet sopp, karamellaromaer fra soltørkede tomater og sjokolade.

Øl i mat er også en gammel tradisjon, som nåtidens generasjon har glemt noe. Tradisjonen har de siste årene heldigvis tatt seg opp, og det er ikke uten grunn. Øl passer perfekt til mat, både som krydder, smaksforsterker, til marinering og baking.

I Ølakademiets Øl og matbok vil du få oppskrifter, lære noen teknikker og få gode tips for øl og mat i kombinasjon. Avslutningsvis; velg det ølet som passer best i smak for deg, både i og til ditt måltid.

Godt måltid!

 

|← Tilbake til forord

|← Tilbake til innholdsfortegnelsen


Øl og matboken – innledning

 160415_mini_logo

 © Ølakademiet AS

160418_bokskygge2

Personvern