Øl og svineribbe

Med årets juleøl kan du enkelt gjøre noen fantastiske sprell med julematen uten å bryte med tradisjonene. En sprek vri på den tradisjonelle ribba er å bruke øl i tillegg til vann.

Ribbe dampet i juleøl

Å dampe ribba i et søtlig juleøl gir en herlig spiss på smaken, og er med på å gi et blankt, flott utseende.

 

141202_new_quotemark Ribbe skal ha spilt en viktig rolle også i det før-kristne «vinterblotet». I norrøn mytologi ble det daglig spist av grisen Særimne, og like raskt som sidestykkene ble skåret ut vokste nye frem.

151106_sitat_peker   Om ribbe i norrøn mytologi

 

(4 personer)

  • 2 kg ribbe
  • 2 ss salt
  • 2 ts pepper
  • 1 dl vann til steking
  • 2 dl juleøl til steking, f.eks Hansa Juleale

Slik gjør du:

  • Begynn dagen i forveien med ribben. Midtribbe er det beste alternativet og det skal være et godt lag med spekk. Rut opp svoren med en skarp kniv og gni ribben godt inn med salt og pepper. La den stå tildekket og kjølig til neste dag.
  • Hell juleøl og vann i langpannen og legg ribben med svoren ned og dekk langpannen med aluminiumsfolie. Sett ribben inn i en forvarmet ovn på 180grader i 45 minutter.
  • Ta så ribben ut og snu den med svoren opp. Plasser en tallerken opp ned under ribben og sett den tilbake i ovnen på 210grader i 40-60 minutter. Bruk steketermometer. Den er klar når kjernetemperaturen viser 78 grader.

Anbefalt tilbehør:
Rødkål, som blir ekstra godt om du tilsetter fruktøl.
Medisterkaker
Julepølse
Epler

Øl til ribbe

Ribbekjøttet har ikke altfor mye smak i seg selv, men inneholder derimot mye fett.

141202_new_quotemark Skal du velge det perfekte ølet til juleribben må du ha et mørkt, kraftig og sødmefylt øl.

151106_sitat_peker   Om øl til ribbe

 

På en ribbetallerken er det mye smaker, både syrlige og søte, og skal du velge det perfekte ølet til juleribben må du ha et mørkt, kraftig og sødmefylt øl. Prøv deg for eksempel på Julebrygg fra Lofotpils eller Færder Jul, begge i butikkstyrke. 7-Sorter Christmas Ale og Backyard Hero fra Grünerløkka Brygghus i polstyrke er også gode valg.


 

Share

 

   

151106_sitat_peker Følg oss i sosiale medier

Personvern