Øl og juletorsk

Øldampet torsk

Selv om juletorsk spises av kun 1% av befolkningen julaften, er det stadig fler som velger å servere fisk en av dagene i romjulen. Fisk føles lett i magen etter mange dager med tung mat, og det smaker fortreffelig! Her er en morsom vri.

141202_new_quotemark Juletorsk som begrep er forholdsvis nytt, men langs kysten, spesielt i Nord-Norge, er ikke bruk av fisk til jul uvanlig. Det sies også at fersk fisk smaker aller best på vinteren!

151106_sitat_peker Om juletorsk

(4 personer)

  • 1,5 kg fersk torsk
  • Salt
  • 2 dl vann
  • 3 dl Kinn Solsnu eller et godt hveteøl
  • 6 pepperkorn
  • Litt salt

Strø litt salt over torsken og damp fisken i en blanding øl og vann under lokk i ca 10 minutter. Kontroller gjerne fisken underveis så den ikke blir overkokt og vassen. Server med honningglaserte gulrøtter, kokte poteter og sørlandssmør.

Honningglaserte gulrøtter:

  • 20 små/4 store gulrøtter
  • 3 ss godt smør
  • 3 ss honning
  • Sitrontimian

Smelt smør og honning i en stekepanne. Legg gulrøttene hele i pannen om de er små, eller kutt de store gulrøttene i passende størrelse, sammen med sitrontimian. Stek dem forsiktig til de er glaserte.

Øl til juletorsk:

Selv om både lutefisk og torsk er samme fisken, er tilbehøret til de to julerettene veldig ulike og du må derfor tenke annerledes med juletorsken.

141202_new_quotemark Lyst øl med lite alkohol er aller best til torsk og andre hvite fisker.

151106_sitat_peker Om øl til juletorsk

 

Juleøl uten for mye alkohol er det beste, men ølet bør i alle fall være lyst. Her er det lurt å velge et juleøl fra butikkhyllene som verken er for søtt eller for bittert. Kanskje du rett og slett skal prøve deg på det alkoholfrie juleølet fra Aass? Vil du ha litt alkohol og fylde, passer både Frydenlund Juleøl og Mack Julespesial godt. Ønsker du å prøve deg på et poløl, er Kinn Solsnu et godt alternativ.


   

151106_sitat_peker Følg oss i sosiale medier

Har du gavekort som snart går ut? Les mer her ...

Personvern