Svalbard bryggeri: Skal det være en Polar Beer?

Publisert i Blogg

141007_flasker_500ml

150325_ikon_blogg

Tekst: Anne Moe Foto: Frode Henriksen Kilde: VGTV

Svalbard bryggeri – nå verdens nordligste

I går åpnet landbruksminister Sylvi Listhaug Svalbard bryggeri i Longyearbyen, og med det har Norge fått sitt nordligste bryggeri. Veien for Svalbard bryggeri har vært lang, med lovendring underveis og standhaftig motivasjon og sterkt ønske om å gi Svalbard noe eget.

Sylvi Listhaug uttaler til VGTV at regjeringen har ønsket å stimulere til økt næringsvirksomhet innenfor denne sjangeren. Det kan betraktes som positivt, likeledes som den nylige lovendringen om markedsføring og billedbruk. I norsk sammenheng kan etableringen av et bryggeri på Svalbard bidra til å sette Norge enda sterkere på kartet gjennom geografien i seg selv.

Ivrig gründer

Daglig leder og gründer Robert Johansen har hatt godt med pågangsmot på veien, da han har kontaktet og søkt Helse og omsorgsdepartementet jevnlig i hele 5 og et halvt år, for å få endret en gammel lov som har gjort det umulig med produksjon av øl på Svalbard. Nå er den endret, og bryggeriet selv synes det var fantastisk flott å få både landbruksminister Sylvi Listhaug og helseminister Bent Høie til å overvære den høytidelige åpningen.

141202_new_quotemark How we changed the world to make the real polar beer…

 

Svalbard bryggeri har ambisjoner om selge både i fastlandsnorge og utenlands, og i løpet av det første året er det pale ale, lager, stout og hveteøl som skal brygges. Navnene Spitsbergen Pale Ale og Spitsbergen Weissbier høres i seg selv både forlokkende og forfriskende ut. Man kan si at Svalbard bryggeri er tydelig bevisst sin unikt nordlige posisjon, gjennom skråblikk på sin geografiske tilhørighet; «Glacier-brewed pale-ale, anyone?» og «How we changed the world to make the real polar beer.»

Som bryggeriet selv skriver på sine egne Facebook-sider, så er de svært fornøyd med sin nydelige stout med lokal sjokolade fra Longyearbyen. I følge Robert Johansen selv ble han nærmest besatt av tanken på å få til noe der oppe, som folk kunne si var deres: Det å få til noe litt utenom det vanlige!

Verdens nordligste

Det er unikt i seg selv med et bryggeri så langt nord, og Svalbard skyver med dette Macks ølbryggeri ned fra tronen som verdens nordligste bryggeri. Vi gleder oss likevel til å smake øl brygget på Svalbard bryggeri, og lurer på om de etterhvert vil prøve seg på å brygge noe á la en tilnærmet forfryst og heftig Eisbock…for det hadde kledd geografien!

Lykke til, og gratulerer med oppstart, Svalbard bryggeri!

Personvern