Sommerøltest | 2016

Publisert i Alle artikler, Blogg, Øltester

IMG_9603Dette er de 10 beste sommerølene i 2016


Norge teller i dag over 200 bryggerier med små og store. Over tre dager har juryen smakt seg gjennom totalt 48 ølmerker, innsendt fra 28 bryggerier, og kåret vinnere i kategoriene klassiske sommerøl og åpen klasse, hvor bryggeriene selv har definert hva som er sommerøl.

Årets sommerøl kommer fra både små og store bryggerier, og også i år kan man notere ny rekord i antall påmeldte øl. Det lages masse godt øl på det norske markedet, men det følger også noe varierende kvalitet med veksten, sier salgs-og markedsjef Jørn Tore Persen i Ølakademiet.

Gledelig er det å merke seg at sommerøl ikke bare er pils. Mange stiler er å spore: Session IPA, Berliner Weisse, Blonde, Hveteøl, Pale Ale, IPA og til og med Bokkøl og Stout. Morsomme nyvinninger som vi ikke er så vant med å drikke om sommeren, men som passer utmerket som følge til sommerens mange retter. Fruktigheten i flere av disse ølene er på plass, og flere av ølene er tilsatt bær eller frukt som selvsagt passer til det sommerlige, og som gir ølet et friskere preg.

141202_new_quotemark Et godt sommerøl bør være lyst, friskt, lettdrikkelig og smake godt til sommerens matretter. Ølet bør også ha god balanse mellom frukt, sødme og bitterhet.

 

Årets sommerøltest har til hensikt å vise noe av mangfoldet som finnes innenfor det norske sommerølmarkedet, samt at det finnes gode og bedre alternativer til hvitvin og champagne. Ikke bare som tørsteslukker og drikke, men også som følge til mat. Derfor har vi i vår test nøye vurdert hvilken type mat ølene passer sammen med.

Nytt i årets sommerøltest er at vi også har lagt opp til en ny bransjestandard, batchnummer, slik at bryggeriet kan spore resultatene, kvalitet og avvik. I tillegg er det også et kvalitetsstempel at du som forbruker får smake eksakt det ølet vi har testet, understreker Persen.

For å begrense antall øl i Ølakademiets store sommerøltest måtte ølet være et sesongøl, samt være produsert i Norge og finnes i kommersielt salg. Testen ble utført blindt, og ølene ble bedømt etter kriteriene farge og duft, smak, samt en helhetsvurdering på en skala fra 50-100.

Fornøyelig lesning og god sommer!

Resultater:

De klassiske sommerølene
Åpen klasse

Fagjuryen har bestått av følgende personer, hvorav alle har øl- og smaksfaglig bakgrunn:

Inga Greve: Utdannet ølsommelier og diplombrygger fra Bryggerihøyskolen i København, kursholder hos Ølakademiet.

Kim Daniel Bergersen: Ølentusiast med stor lidenskap for faget, kursholder for Ølakademiet, fikk i 2012 tittelen “Pilsner Urquell International Master Bartender”.

Jørn Tore Persen: En av Ølakademiets grunnleggere, kursholder, salgs- og markedssjef hos Ølakademiet, fagutdannet kokk.

Bjarte Lie: En av Ølakademiets grunnleggere, kursholder hos Ølakademiet, lang fartstid som hjemmebrygger, utdannet diplombrygger fra Bryggerihøyskolen i København.

Ronja Velten: Daglig leder hos Ølakademiet, kursholder, fagutdannet kokk, brygger ofte øl hjemme.

Personvern