Sølv, Bronse og Kveik

Publisert i Alle artikler, Om bryggerier

Nøgne Ø høster flere internasjonale medaljer og lanserer tre nye øl med kveik.

1611-tekst Ølakademiet | 1611-foto Frode Henriksen

 

Grimstad-bryggeriet tok nylig hjem sølvmedalje for sin Julequad i klassen Belgian Strong Ales, på Barcelona Beer Awards. På den samme festivalen tok de med seg en bronsemedalje for Dark Horizon 5th Edition. Som om dette ikke var nok så ble de premiert med sølv på The International Brewing Awards i England, for sin American Pale Ale.

Det er ikke første gang Nøgne Ø kommer hjem til Sørlandet med edelt metall, i fjor ble det to bronsemedaljer på Barcelona Beer Awards.

Nye Kveikøl fra Nøgne Ø.

Kveik er en gjærtype som tidligere kun var brukt av gårdsbryggere på Vestlandet, hvor gjæren gjerne gikk i arv. Nå er kveik tilbake for fullt og blir benyttet av flere norske bryggerier. Kveik gjærer på høy temperatur, rundt 30 grader. Til sammenligning gjæres vanlig pils på rundt 10 grader og det overgjærede ølet de fleste håndverksbryggeriene lager på rundt 20 grader.

I fjor kom Nøgne Ø med Norsk Høst, et øl utelukkende laget med norske ingredienser, deriblandt kveik. Suksessen har åpenbart gitt blod på tann og nå kommer hele tre nye øl med kveik, laget på hver sin måte.

Nøgne Ø Brisk 5%

Her har Nøgne Ø ønsket å finne ut hvor fleksibel kveiken er, dette ølet ble gjæret ved kun 9 grader. Lagringstiden ble litt lengre, men kveiken skal ha klart seg fint og gitt ett rent øl med tydelige toner fra skog og mark. Einerbær og einerkvister er tilsatt for å gjøre den ekstra «norsk». Kun tilgjenglig på fat.

Nøgne Ø Hoppy Kveik 5,5%

Indian Pale Ale med en norsk vri, brygget med hvetmalt og havregryn. Humle fra Australasia som er i vinden for tiden, gjør den moderne. Gjæret på 33 grader. Kun tilgjengelig på fat.

Nøgne Ø Malmen 4,5%

Brygget på moderne vis, men kan klassifiseres som norsk tradisjonsøl. Selvplukkede einerkvister og einerbær er tilsatt i dette mørke ølet for å gjøre det særnorsk. Tilgjenglig på flaske og fat.

Personvern