Smugkikk inn i vårt Øl & sjokoladekurs

Publisert i Alle artikler, Om våre kurs, Øl og anledninger, Øl og mat, Tips og råd

150930_ol_og_sjokolade_3

Eksempel på servering på øl&sjokoladekurs.

150326_ikon_artikkel

 

 


Tekst: Anne Moe Foto: Frode Henriksen

Bli med inn i ølkjelleren og smugkikk på vårt Øl&Sjokoladekurs! Ølakademiet er lidenskapelig opptatt av smak, og vi vil gjerne dele av vår kunnskap. I denne reportasjen får du forslag til smakskombinasjoner du selv kan teste ut.

Lidenskapelig smaksprøving

Et ønske er at våre gjester skal bli mer kjent med gode smaker, og det å finne ultimate smakskombinasjoner synes vi er spennende. Enda mer tilfredsstillende er det når gjestene får opplevelser de ikke hadde troen på eller forventet. «At den ølen skal funke med den sjokoladen? Nei, aldri i verden. Men hver for seg? Såklart!»

Også viser det seg at sammen er ølet og sjokoladen reneste dynamitt. Det er like gøy hver eneste gang gjestene opplever dette!

Ronjas håndlagde sjokolader

På kveldens kurs er det rundt 15 personer som ønsker å lære om og smake på sjokolade sammen med øl. Det merkes at folk nå er spente og nysgjerrige. Alle gjestene sitter med lett danderte sjokoladefristelser foran seg på bordet. De fleste flakker innom tallerkenen av og til. Blikkene går hyppig fra de ulike ølflaskene på bordet, så til sjokoladen, og tilbake til ølflaskene.

Hva kan forventes av smaker egentlig?

Det er vår kokk Ronja som lager sjokoladen selv, og hun liker å bruke øl som én av ingrediensene. Øl i seg selv kan tilføre akkurat den sødmen eller preget som sjokoladen trenger for å komme til et nytt smaksnivå. Ronja er forøvrig dagens kursholder, og nå begynner det å bli klart for å begynne å smake.

Ølakademiet – en kulturleverandør?

Gjestene sitter mer enn klare. Innimellom veksler de smil med hverandre, de har ulike forventninger og forutsetninger. Undertegnede får følelsen av at Ølakademiet ikke bare er en kulturleverandør, men også en bidragsyter som får oss nordmenn til å komme sammen, snakke med fremmede, kose oss i andre ukjentes selskap, mens vi utvikler sansene, og kanskje får mer kontinentale vaner enn hva den vante nordmann kjenner til.

Litt pompøs i tankegangen der altså, men det er jo dels sant. Vi har litt godt av å utvikle og åpne sansene; faktisk kjenne tydeligere etter og nyte bedre det vi spiser. Så skal vi være forsiktige med å båssette noen – for vi ser at de aller fleste, og det veldig uavhengig av mennesketyper og sosiale lag, så finner de det spennende med nye smaker. Det er hyggelig!

Ølakademiet søker i sine kurs å gi deg noen ganske folkelige regler du kan følge og kombinere ut i fra. Så håper vi som følge av dette at din smaksinteresse bare vil øke. Om vi kan hjelpe deg til å eksperimentere videre hjemme på kjøkkenet, så er det veldig inspirerende for oss!

Lær triksene her – eksperimenter hjemme!

Ronja starter kurset med å fortelle om øl og dets historie. Hun er entusiastisk: Hva er øl? Hva er kompontene i øl? En forståelse av øl og dets sammensetning kan nemlig gjøre det lettere å forstå hvordan man skal sette hvilken type ølstil til hvilken type sjokolade.

Ronja fortsetter; det viktige ved kombinasjon av smaker, er at man ser til at smakene ikke overkjører hverandre. Smakene skal balanseres mot hverandre, da virker de bedre sammen.

Hun presenterer flere anbefalinger for gjestene, som nå har gått i gang med selve smakingen. -Hvit sjokolade med salt smakes på, i kombinasjon med Witbier. Det er tydelig at gjestene prøver og smake. Først litt øl, så litt sjokolade. Så motsatt rekkefølge. De prøver seg fram, det er gøy å se!

En viktig del av kurset er at du som gjest skal smake deg gjennom flere smakskombinasjoner for å finne dine favoritter, og gjøre deg opp på noen egne erfaringer. Det kan gjøre det lettere å huske på dette og ta med seg hjem og prøve ut.

Bestemors favoritt: Bløtkake & Bokkøl!

Ronja nærmest forkynner videre, at øl sammen med dessert, det er kanskje den sikreste vinneren du kan gå for! Skal du sette øl til mat, så sett det til desserten! Det gjelder også kake. Ronja refererer til sin egen bestemor, som har bløtkake og bokkøl som sin uslåelige favoritt.

Gjestene ler. De har kanskje nå dannet seg et bilde av bestemor som skjærer seg et pent stykke bløtkake (blir du gift, eller ikke gift?) med en pen, nypusset kakespade i sølv, mens hun holder en brun ølflaske i den andre hånda. For en kombinasjon! På flere måter.

141202_new_quotemarkVeldig godt, og veldig nytt og spennende! – Gjest –

Tørr bakst? Bruk øl!

Hvis du sliter med at baksten din blir tørr, så er løsningen å bruke øl! Da blir baksten alltid saftig! Ikke trenger du være redd for at du skal bli beruset av å bruke det heller, alkoholen fordamper. Så om du går hardt ut og spiser opp hele den saftige kaken, så er det ingenting i veien for å kjøre bil etterpå…

Gjestene får dessverre ikke smake på bestemors bløtkakefavoritt denne gangen, men på menyen står Blåbærkake med hvit sjokolade og valnøtter. I denne kaken har Ronja har brukt hveteøl. Oppskriften kan du finne her, og mens du er i siget kan du jo prøve deg på enda en kake med hveteøl, nemlig hvit sjokoladekake?

Gjestene venter spent på neste smakskombinasjon, mens Ronja prater. Det slår meg at gjestene minner litt om et hundekobbel som venter på «Værsågod», mens de sitter der og venter pent… Det er ikke nervene som sitter utenpå dem nå, det er smaksløkene!

Før de får forsyne seg igjen, gir Ronja dem enda et godt tips: I mat så bør du bruke bayer framfor pils! Det gir et bedre preg på maten din. Og du kan gjerne også bruke øl som dressing i salat!

Lyst til å lære mer om øl&mat? Les mer og meld deg på her.

Maltrikt og sødmefylt øl

Neste smak ut for gjestene er Ronjas Melkesjokolade med marsipan og kirsebær, som er kokt i Kriek. Kriek, enkelt forklart, er en syrlig kirsebærøl, som kan minne om musserende vin. Selvsagt serveres også Kriek til denne hjemmelagde sjokoladen. Syrlighet og sødme blir godt balansert sammen i denne kombinasjonen.

Gjestene stråler fornøyde, og har fått smaken på noe de vil ha mer av. Det kan virke som om denne kombinasjonen var det som skulle til for å overbevise dem. Samtidig ser jeg flere som nå har fått smaken på øl og sjokolade sammen; hva vil neste smak bringe?

Ronja forteller at ølstilene stout og porter ofte passer svært godt til sjokolade. Det er dessuten helt i tråd med hovedregelen; at du til sjokolade skal velge et maltrikt og sødmefylt øl!

Stout og porter kan ofte ha preg av kaffe, og dette kommer av at det kan være benyttet brent malt i bryggingen. Visste du at brent malt ble frukt som erstatning for kaffe under krigen? Det kan virke som kaffe og gi deg følelsen av det. Det er gøy å tenke på!

Gode smakskombinasjoner

Mange blir altså overrasket over hvor godt øl&sjokolade passer sammen. Trolig har du nå både fått vann i munnen eller fått lyst til å teste litt selv. Derfor serverer vi deg her noen tips og kombinasjoner du kan teste ut:

  • Mørk sjokolade – Porter eller søt Stout)
  • Kokosbolle – Dunkel
  • Melkesjokoladehjerte – Brown Ale
  • Hvit sjokolade med appelsin – Witbier
  • Hvit sjokolade, sjokolade med bær – Kriek/Surøl
  • Hvit sjokolade, sjokolade med frukt – Wit/Hefe
  • Sjokolade med bær, kokosbolle eller Kvikk Lunsj – Belgisk dobbel/Brune

Det beste av alt er at dette er noe du kan lære deg å kombinere selv!

Test hjemme, eller meld deg på et av våre kurs. Kanskje er dette noe for utdrikningslag, for deg og kjæresten, mamma og syklubben/herreklubben?

Les mer om selve kurset, og også se når neste øl&sjokoladekurs går av stabelen.

Det kommer flere reportasjer fra våre kurs utover våren – foreløpig kan du lese fra et Utdrikningslag som besøkte oss i fjor.

Ellers skal vi avslutte søtt og kledelig og bevise hvordan vi tar sjokolade (og smak) på alvor. Denne uka var våre ølguider på sjokoladebesøk hos Freia, og det ga mersmak!

Personvern