Sett julebrygget nå!

Publisert i Juleøl, Øl og anledninger, Ølbrygging

150609_olbrygging_bryggekurs_2

150325_ikon_blogg

 


Tekst: Anne Moe Foto: Frode Henriksen

Det er typisk at juleølet blir brygget for seint, og ikke får den fullstendige modningstida som behøves. Det er nå på høy tid å sette julebrygget, og noen av dere ivrigste er i gang for lengst. Om høsten og vinteren skal ølet være mørkt, og mange øltyper passer også godt som alternativ til juleøl. Eksempelvis ale, porter og stout. Sjekk maltsettene våre og kom i gang med juleforberedelsene allerede nå! Ønsker du å brygge mer lyse øltyper er disse også gode valg til årets julemat!

 

141202_new_quotemark  Juleølen trenger tid på seg for å oppnå god sødme, den må få modnes og utvikle seg.

 

I gamle dager var det faktisk slik at presten gikk rundt og sjekket og kvalitetssikret ølet. Kanskje heldigvis for dem som liker å brygge sitt julebrygg i fred for overformynderi (men uheldigvis for presten?), så er det ikke slik lenger. Vi har allikevel noen enkle tips fra vår bryggmester, som er for religiøs å regne når det kommer til ølbrygging…

 

Tips fra Bjarte Bryggmester:
-Det er viktig at ølen er litt ekstra alkoholsterk. Juleøl skal være både søt og sterk!
-En enkel huskeregel er at jo mer alkohol, jo lenger kan du lagre den: Juleølen du brygger kan godt lagres i mange år, brygg gjerne litt ekstra slik at du kan ta fram vellagret brygg fra «jula i fem-og-nitti».
-På vestlandet brukte vi einerlåge (einerbærbusk) for å få bitterhet i juleølen, og blåbær for å skape sødme. Det kan du gjerne prøve for å få satt ditt eget preg på juleølen din. For den vitebegjærlige kan vi opplyse om at de fra gammelt av faktisk brukte bærene for å få i gang gjæringsprosessen!
-Gjør ekstra stas på juleølen og lag fine etiketter på flaskene.
-Bruk restene av vørteren til å koke foreksempel fårikål, smaken blir nydelig!

 

Sistnevnte er perfekt nå når det er september og fårikålsesong. Lykke til med brygging og kanskje også matlaging. Så er du velkommen på bryggekurs hos oss hvis du trenger mer enn et lykke til…

13 dager igjen til Julaften. Jakter du den perfekte julegave? Kjøp gavekort nå!

Personvern