Reisebrev fra Sarajevo og Sarajevsko Pivara

Publisert i Alle artikler, Ølets historie, Reisetips

150326_ikon_artikkel

 


Tekst og foto: Bjørn Erik Løken

150617_bjorn_erik_1141103_bildeskygge_800pxEn av våre ølguider, Bjørn Erik Løken, har vært på reise i Sarajevo, hvor han besøkte Sarajevsko Pivara som er et tradisjonsrikt og historisk bryggeri i Bosnia. Her presenterer vi hans reisebrev. Og hvis du har lyst til å lese mer om Bjørn Erik, kan du senere lese mer om når han og forloveden brygger øl til eget bryllup som er nå i juli!

Sarajevsko Pivara

Fra 5. april 1992 til 29. februar 1996 var Bosnia Herzegovinas hovedstad Sarajevo beleiret av serbiske og bosnisk-serbiske styrker, bombekastere, tanks og artilleri. 12.000 mennesker ble drept, inkludert 1500 barn. I løpet av beleiringen, som er den mest langvarige i moderne krigshistorie, ble blant annet alt av vanntilførsel til byen stengt i håp om å knekke motstanden. Byens 400.000 innbyggere måtte dermed klare seg med vann fra små brønner innenfor byen, samt oppsamlet regnvann og smeltet snø. Disse vannkildene dekket om lag 5 % av innbyggernes vannbehov, og mye tid gikk også med på å stå i køer ved vannkildene i frykt for bombekastere og snikskyttere som lå på åsene rundt byen. En av massakrene som ble utført var et bombekasterangrep mot en vannkø 12. juli 1993, hvor tolv mennesker ble drept.

Denne vakre fasaden huser bryggeripuben…

Sarajevsko Pivara er byens bryggeri som ble grunnlagt i 1864, på den tiden Bosnia Herzegovina var underlagt det Østerisk-Ungarske riket. Dette var under bosnisk kontroll under beleiringen, og som så mange andre bryggerier ble Sarajevsko i sin tid grunnlagt rett ved en sikker vannkilde.  Som den okkuperte byens største vannkilde, skulle den vise seg å være enormt viktig for byens befolkning.

Nå når krigen er over er det derfor ingen stor overraskelse at Sarajevsko er det soleklare førstevalget for byens befolkning. Drar man like utenfor bygrensen kommer man inn i de bosnisk-serbiske forstedene som ofte kalles Øst-Sarajevo, hvor man på den annen side ikke ser annet enn reklame for Jelen Pivo fra Serbia.

Jeg besøkte Sarajevo i juli, og selv om man ikke får besøke selve Sarajevsko-bryggeriet er det nylig oppført en veldig trivelig bryggeripub i tilknytning til bryggeriet. Sarajevo er i ferd med å bli et veldig populært feriemål for nordmenn, med direkteflyvninger fra Gardermoen til Sarajevo, og drar man dit anbefales Sarajevsko-puben på det varmeste. Oppført i 2004 i et av bryggeriets gamle lagerbygg, og designet i samarbeid med arkitekter fra flere av Europas største ølland, har bryggeriet en fin stemning.

150617_bjorn_erik2

Bjørn Erik og Are nyter Sarajevo.

Bardisken gir assosiasjoner til en fin engelsk pub, lysekronene sender tankene i retning Brüssel, ølseidlene og menyen virker bayersk og den overordnede stemningen kommer rett fra en ølhall i Praha. Det serveres fire ulike typer øl i tillegg til en radler (øl blandet med brus) og en alkoholfri variant. Som ett av fire steder i Sarajevo serveres den mørke varianten av Sarajevsko, en utmerket mørk lager med god sødme og kraftig røstet malttone og nærmest brown ale-aktig ettersmak.

I tillegg serveres en ufiltret versjon av lagerølet deres på puben, som eneste sted. Denne var frisk og god, utmerket etter noen timers sightseeing i 37 grader! Den hadde et lett gjærpreg og forholdsvis kraftig kullsyreinnhold.

Personvern