Stort ølslipp på Vinmonopolet

Publisert i Alle artikler, Nytt fra Vinmonopolet, Øl og anledninger, Øltester

150629_ipa

150326_ikon_artikkel


Tekst: Ølakademiet Foto: Frode Henriksen

Da er det igjen glade dager for alle ølelskere. Fredag 11. mars 2016 kl. 10.00 lanserer Vinmonopolet rundt 100 øl fra spesialutvalget i butikkene Sandnes Kvadrat, Bankkvartalet, Hamar, Aker Brygge, CC-Vest, Sandefjord og Valkendorfsgaten. Hvilke nyheter bør du få med deg?

Det blir fest, og det er mange godbiter å smake, fastslår salg- og markedssjef i Ølakademiet Jørn Tore Persen, som smakte seg gjennom 46 ulike øl på Vinmonopolets pressesmaking tirsdag. Dette slippet preges av mye godt håndverk fra de store øldrikkende nasjonene som Belgia, England og USA.

Vi finner øl i mange tradisjonelle stiler, mange alkoholsterke, men også hybrider med blanding av ølstiler som et ølelskende publikum vil like. Det er mange saison, stout, fatlagrede øl og surøl fra utlandet i slippet, der sistnevnte stil stadig tar nye andeler i Norge.

13 øl du bare må ha til påsken

I dette slippet kan vi love mange gode kjøp for den kresne øldrikker, men du bør også ta turen om du liker øl og har lyst på noe godt til påskekosen, øl til påskematen eller i solveggen. Følgende øl bør du få med deg i handleposene når du går fra Vinmonopolet fredag:

Vielle Ville Saison Barrel Edition, Birrificio del Ducato
Italia, Saison 0,75 l. 6,0 % vol.
Aroma: Karamell, syrlig og fruktig med lett gjærpreg.
Smak: Sitrus og syrlig, med lett eikepreg og avrundet sødme.
Mat: Oster, frukt, bær eller som aperitiff.
Vurdering: Et avrundet og fint øl med syrlige, lange smaker.

Brett C, Prairie Ales
USA, Saison 0,50 l. 7,0 % vol.
Aroma: Humlepreg, med sitrus og urter.
Smak: Noe gjær- og hvetepreg, salt, fruktig og avrundet bitter.
Mat: Skalldyr og fet fisk.
Vurdering: En kompleks fatlagret Brett saison, med godt humlepreg fra Cascade og Citra.

Rain Shadow Imperial Stout; Buxton
England, Stout 0,33 l. 10,0 % vol.
Aroma: Kraftig aroma fra kaffe, sjokolade, vanilje og karamell. Lett røykpreg med røstede toner.
Smak: Ølet er sødmefylt, med røde bær, svisker, røstet malt og noe bitter humle i smaken.
Mat: En godt øl til desserter med sjokolade, Kvikk Lunsj´en eller som Avec foran peisen.
Vurdering: Et kraftig og godt øl med god munnfølelse, godt balansert!

Fear the Reaper, Amundsen Bryggeri
Norge, Stout 0,50 l. 11,5 % vol.
Aroma: Malt, karamell, bær, svisker og eik i aromabildet.
Smak: Avrundet, vinøs og sødmefylt med svisker og røde bær i smaksbildet.
Mat: Sjokolade og sjokoladekaker.
Vurdering: En fatlagret, avrundet og god imperial stout med fin munnfølelse. Ølet kan fint lagres noen år!

The Oak Podge, Alvinne
Belgia, Stout 0,50 l. 9,0 % vol.
Aroma: Syrlig, fruktig og vinøs med fint bærpreg og røstet karamellmalt i duften.
Smak: Vinøs, eike- og rødvinspreg med sødmefylt smak, balansert bitterhet og god syre.
Mat: blåmuggost, postei, paté og fete pølser.
Vurdering: Et mørkt og godt eikelagret surøl, der bryggeriet har brukt sin egen husgjær.

Something Something Dark Side, Weird Beard
England, Black IPA 0,33 l. 9,2 % vol.
Aroma: Syrlig, stikkelsbær, sitrus, røstet malt og godt humlepreg i duften.
Smak: Gode røstede toner, honning og urter. Godt humlepreg med lang kropp, alkoholsterk.
Mat: Et koseøl, gjerne med karamelliserte nøtter.
Vurdering: En «Black Imperial IPA» for deg som er glad i det bitre og langtrukken smak.

Trolltunga Gooseberry Sour IPA, Buxton/Lervig
England, Sour IPA 0,33 l. 6,3 % vol.
Aroma: Fruktig og syrlig preg med sitrus, samt enkelt malt-og humlepreg.
Smak: Godt sitruspreg, syrlig med lett bæraktig sødme. Tørr.
Mat: Appelsin, Chévre, spekemat, hvit fisk, drikkeøl eller som aperitiff.
Vurdering: Et syrlig, frisk, og lettdrikkelig øl i solveggen hjemme eller på hytta!

Hommage, 3 Fonteinen
Belgia, Surøl 0,75 l. 6,0 % vol.
Aroma: Frisk, fruktig og syrlig, med røde bær-og godt bringebærpreg.
Smak: Smaken er avrundet med syrlig brettanomyces-preg og god bærsødme.
Mat: Chévre, Brie, sjokolademousse og fruktsalat.
Vurdering: Et sprudlende, syrlig og godt karbonert Framboise Lambik.

Beerbera, Loverbeer
Italia, Surøl 0,375 l. 8,0 % vol.
Aroma: God syrlighet, røde bær, sitrus, eikepreg, vinøs.
Smak: Fruktig- og krydret preg med sitrus, vineddik og eik i smaksbildet.
Mat: Patéer og posteier, hvite krem oster og ostekake.
Vurdering: Et spennende øl laget med druerester etter vinproduksjon! Lettdrikkelig, frisk, syrlig og samtidig kompleks!

Yeastus Christus Supersour, To ØL
Danmark, Surøl 0,33 l. 7,4 % vol.
Aroma: Syrlig duft, sitrus, karamell og eik.
Smak: Syrlig, fruktig, med sitrus, eikepreg og lett bitter finish.
Mat: Til den kalde påskematen og appelsin!
Vurdering: Kanskje det perfekte påskeølet iht. navnevalget? Et vinøs, lettdrikkelig og artig øl med friske og syrlige toner!

Zwet.be, 3 Fonteinen
Belgia, Porter 0,33 l. 7,0 % vol.
Aroma: Røstede toner, karamell, mokka og vanilje.
Smak: Røstede toner fra malt, middels sødme, bærpreg og tørket frukt.
Mat: Finnbiff, viltgryter og veldig fete pølser.
Vurdering: En frisk og annerledes porter brygget med lambic-gjær; må prøves!

Amass Crazy, Mikkeller
Belgia, Sur-fruktøl 0,33 l. 5,0 % vol.
Aroma: Aroma fra rosiner, plommer, tørket frukt, karamell og honning.
Smak: Syrlig, vinøs, fruktig, med lang og god ettersmak fra plommer og karamell.
Mat: Drikkeøl, men også til fet mat (fisk og kjøtt) som krever syre.
Vurdering: Et frisk øl med langt syrlig preg!

Abbaye de St.-Martin Triple, Brunehaut

Belgia, Belgisk trippel 0,33 l. 9,0 % vol.
Aroma: Lett gjær-og maltpreg, ristet brød, tørket frukt, frisk og krydret.
Smak: God fylde, fint maltpreg med noe sødme, høy alkohol. Bitter avslutning.
Mat: Fet mat, grill og BBQ.
Vurdering: En tradisjonell belgisk trippel, slik den skal være!

Se hele Vinmonopol-slippet her.

Hva ble lansert ved forrige store ølslipp?
Les Ølakademiets vurdering av forrige slipp her…

Norges første ølpol

Fredag er også en merkedag i Vinmonopolets historie. Norges første ølpol åpnes i Sandnes og Trondheim, der butikkene vil ha et ekstra bredt utvalg og ansatte med spesialkunnskap om øl.

De nye ølpolene vil tilby rundt 400 ulike ølsorter og lansere nyheter annenhver fredag. Nytt er også at alle butikkhyller i disse butikkene er inndelt etter ølstil. Ølakademiet er svært glad for at Vinmonopolet har valgt vår anbefaling om å gå for denne inndelingen. Det gledelige er at det i fremtiden blir enklere å fokusere på øl og mat med disse nye hylleinndelingene.

Skal du handle på slippet?

Da kan et godt tips være å velge ut noen øl i de forskjellige kategoriene og dele de med gode venner. «Deleøl» er blitt et nytt begrep i Norge, der venner kommer sammen for å smake godt øl og dele kunnskapen seg i mellom om hva ølet lukter og smaker.

En ting vet vi, det blir lange køer på Vinmonopolet fredag – så møt opp tidlig!

Har du gavekort som snart går ut? Les mer her ...

Personvern