Pinnekjøtt og øl

Publisert i Alle artikler, Øl og anledninger, Øl og mat

En viktig tradisjon for mange i julen er pinnekjøtt. Noen foretrekker urøkt mens andre vil ha eller røkt. Øl hører uansett til!

img_8766-ol-og-pinnekjott

Tekst/Foto: Frode Henriksen

Uansett hva din favoritt er, hvorfor ikke gjøre en ny vri på pinnekjøttet samtidig som du ikke beveger deg for lang fra tradisjonene? Å dampe pinnekjøttet i juleøl vil gi det salte og røkte pinnekjøttet en søt hinne som harmonerer veldig godt til det salte og fete.

Pinnekjøtt dampet i juleøl:

(4 porsjoner)
3 kg pinnekjøtt
3 dl vann
3 dl søtt juleøl (som for eksempel Ringnes sin Julebokk)

Slik gjør du:

Dagen i forveien legger du pinnekjøttet i kaldt vann. 14 timer er optimalt. Bytt gjerne ut vannet to til tre ganger i løpet av denne tiden.

Neste dag fyller du opp vann og øl til risten/pinnene og legger pinnekjøttet oppå. Kok opp under lokk og la det småputre i to timer. Fyll gjerne på med øl og vann underveis så det ikke koker tørt. Kjøttet er ferdig når det løsner fra bena. Legg så kjøttet i langpanna og sett det i ovnen på grillfunksjon til skorpen blir sprø.

Brukt kraften fra kjelen med pinnekjøttet som saus og tilsett persille rett før servering. Retten serveres med Vossakorv, poteter og kålrabistappe.

141202_new_quotemark Pinnekjøtt har røtter i det gamle norske bondesamfunnet i områder med stort sauehold, særlig på Vestlandet. Salting og tørking var en effektiv måte å konservere kjøtt på, og dette var derfor en viktig del av kostholdet …

Øl til pinnekjøtt:

Pinnekjøttet har mye smak og mye salt. Ved siden av på tallerken finner vi den søte kålrabistappen som er med på å balansere ut saltheten i kjøttet. Her er det viktig å velge et øl som kan rense ut munnen for fett og som klarer å balansere ut saltheten i kjøttet. Øl som har et godt innslag av bitterhet og er alkoholsterkt vil være et godt valg.

141202_new_quotemark Øl som har et godt innslag av bitterhet og er alkoholsterkt vil være et godt valg til pinnekjøtt …

Til pinnekjøttet kan du med fordel prøve Hansa Juleale Spesial, St. Hallvards Støtte-Jul eller Låven Juleøl, alle i butikkstyrke. Gledelig Jul fra Trondhjem Mikrobryggeri, Landgaard Juleøl og 7-Fjell Vinter American Strong Ale er også gode valg i år, alle i polstyrke.

Det blir forresten aldri feil å drikke det samme ølet som du damper pinnekjøttet i heller.

Personvern