Pilsens urkilde

Publisert i Alle artikler, Om øl, Ølets historie, Reisetips

141103_bildeskygge_800pxTekst: Jørn Tore Persen – Foto: Pilsner Urquell

Pils er helt klart den dominerende øltypen her til lands og vi har mange gode minner fra fredagspilsen med gode kollegaer. I Norge er pilsens popularitet ofte lokasjonsbestemt, og det norske folk hedrer sin lokale pils med like stor entusiasme som for sitt fotballag.

De siste årene har pils derimot blitt utfordret av norske mikrobryggerier og mange har byttet ut den tradisjonelle «halvliteren» med det vi i dag kaller for «deleøl», mikrobrygget øl som flere personer sammen drikker.

Fokus på pils

Ølakademiet vil i en serie artikler ta opp igjen tradisjonen rundt øltypen vi alle har et forhold til. Drikken er nemlig noe av det vanskeligste å lage og øltypen er i seg selv et håndverk å produsere. Da er gode råvarer viktige, og vi skal være med på innhøsting av Saaz-humle i Tsjekkia og lære mer om humlens betydning i pils. Du vil også møte norske hobbybryggere som lærte å brygge pils av ekspertene på Pilsner Urquell i Tsjekkia. Skal du besøke Praha og Pilsen i nær fremtid kan det være fint å få med seg de gode restaurantene, pubene og barene som er verdt å avlegge et besøke.

Tsjekkia, moderlandet for pils, pilsner eller pilsener. Stavemåten er ulik, men opphavet må vi til Plzenský Prazdroj, Pilsner Urquell for å finne.

Pilsens vugge

For flere hundre år siden begynte man i byen Pilsen i Bøhmen å brygge øl. Ølet hadde store variasjoner i kvalitet og møtte mye motstand hos folket. I ren fortvilelse og protest kastet folk ut 36 tønner øl. Josef Groll het mannen som påtok seg oppgaven å lage godt kvalitetsøl til folket. Han brygget etter den bayerske metoden som ga et svært smakfullt øl, men suksessen må også tilskrives lagringsforhold og god vannkvalitet. Verdens første gylne lager hadde sett dagens lys, og den 5. oktober 1842 kunne Pilsner Urquell nytes for første gang, nøyaktig slik vi kjenner den i dag.

Bryggekunst

De fleste bryggerier som lager pils forholder seg til renhetsloven av 1516 der fire ingredienser blir brukt i bryggingen; maltet bygg, humle, gjær og vann. Øl produksjonen skjer i tre trinn; malting av bygg, produksjon av vørter der humlen (ølets krydder) tilsettes, samt gjæring.

Det som gjør Pilsner Urquell unik fra andre pilsnertyper er at bryggeriet flytter mesken mellom meskekaret og meskekjelen tre ganger. Kjelene står også over åpen ild, som er den gamle tradisjonelle måten å varme opp mesken på. Humlen som tilsettes har strenge kvalitetskrav, og må være fra Satec i Böhmen. I Pilsner Urquell benyttes det også mer aromahumle enn hos andre. Dette gir en frisk aroma og en nydelig tørrhet i ettersmaken.

Unik smak

Pilsner Urquell har kvaliteter som knapt kan kopieres. Bruk av lokalt vann, unik gjærstamme, den spesielle malteprosessen og Saaz-humlen. Ølet har gylden farge, god og harmonisk smak, distinkt og fin bitterhet, nydelig aroma, og god drikkbarhet samt forfriskende effekt.

Undergjæret metode

Pilsner Urquell er et undergjæret øl, det vil si et lagerøl som er gjæret ved lav temperatur over lang tid. Den undergjærete teknikken ble utviklet nettopp i Pilsen i 1839 og skapte en ny lettdrikkelig ølsort som ble kalt pils.
I dag produseres Pilsner Urquell etter originaloppskriften fra 1842 med lidenskap og ølet selges i mer enn 90 land. Et øl som nytes av kjennere og som mange bryggere og bryggerier har latt seg inspirere av.
Pilsner Urquell er selve «urpilsen», og regnes for å være den første originale pils. Ølet serveres i høye slanke glass rundt 6-7 grader.

141202_new_quotemark Pils deles inn i 5 hovedgrupper:

  • Moderne lys lager (4,5% – 5,6%): Som navnet sier en mer moderne pilstype med kraftigere humleduft/-smak.
  • Internasjonal lager (4,5% – 5,3%): De aller fleste norske pilsnere inngår i denne kategorien.
  • Tsjekkisk pilsner (4,1% – 5%): Mer maltfull og kraftigere humlet enn de to ovenfor nevnte. Pilsner Urquell er typisk for denne kategorien.
  • Tysk pilsner (4,5% – 5,3%): En lys og tørr pils med kraftig humle og ofte en litt metallisk smak.
  • Münchener Helles (4,8% – 5,5%): Maltdominert og sødmefylt lager med forholdsvis lav karbonering.

Na zdravi!
141007_document_end

Share

12 dager igjen til Julaften. Jakter du den perfekte julegave? Kjøp gavekort nå!

Personvern