Oppskrifter: Tilbehør til ost – med øl!

Publisert i Alle artikler, Oppskrifter

I anledning ostens dag som vil finne sted siste fredag i oktober, så vil vi fremheve litt deilig tilbehør til ostefatet. Selvsagt har vi brukt øl i de forkjellige oppskriftene denne gangen også. Finn frem god øl, deilig ost og prøv en av disse oppskriftene.

Lekkert tilbehør til ost – med øl!

1611-tekst Ølakademiet | 1611-foto Ulf Källén

 

Ølsirup

En kraftig, sødmefylt sirup hvor den maltrike smaken kommer tydlig frem. Passer svært godt til blåmuggost.

Ingredienser:

7,5 dl sukker
4 dl mørkt øl, gjerne en fyldig stout eller porter
1 hel stjernanis
1 vaniljestang
½ sitron (saften av)1 knivspiss finhakket chili (kan sløyfes)

Slik gjør du:

  • Bland alt i en kasserolle. La det småkoke på middels varme, til det tykner.
  • Vil man ha en tykkere sirup koker man den lengre.
  • Sil og ha på egnede glass/krukker. Oppbevares kjølig og mørkt.

 

Ananaschutney med øl

En fruktig og litt krydret tilbehør, smaker nydelig med Camenbert.

Ingredienser:

1 ananas, renset og kuttet i små terninger
1 løk, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
2 chili, finhakket (med frø om du ønsker sterk, uten om du vil ha en litt mildere smak)
1 ts finhakket ingefær
100 gr rosiner
3 dl brunt sukker
1 dl eplecidereddik
1 lime, saften av
3 dl Pale Ale
Salt og pepper

Slik gjør du:

  • La løken surre på lav temperatur til den blir myk, tilsett hvitløk, chili og ingefær og la det surre sammen i et par minutt.
  • Tilsett ananasen, rosinene, eddik og sukker. La det koke på lav temperatur i 20 minutt (ananasen vil slippe mye væske).
  • Tilsett øl og limesaften. La det koke videre i ca 10 minutt. Smak til med litt salt og pepper.
  • Avkjøl og server i skåler som et friskt tilbehør.

 

Ripssyltetøy med surøl

Et lett syrlig syltetøy som vil passe både til den fete Brien og den syrlige Chevren.

Ingredienser:

1 kg rips
5 dl sukker
2 dl Kriek eller Framboise

Slik gjør du:

  • Rens bærene godt, sett de på kok med ølet. Rips inneholder mye væske som vil slippe under oppvarming.
  • Når bærene er gjennomkokt (ca 10 min.) tilsettes sukkeret, rør godt til sukkeret er helt oppløst. Fyll over på sterile norgesglass. Oppbevares kjølig og mørkt.
  • Om det er mye væske i forhold til bærene kan man sile av en del og gjøre det om til en ripssirup.

 

Lyst til å lære mer om øl og ost i kombinasjon? Kom på et av Ølakademiets øl og ost-kurs.

Personvern