Ølfestivalen Humlepupp – Hold av 8. mars!

Publisert i Blogg

Humlepupp16_Ida-Maya-Julie-1024

Maya Borrevik, Ida Rømcke og Julie Amundsen nyter «Jenteøl»…hva de har i glasset vites ikke!

Tekst: Anne Moe Foto: Jean-Paul Watson

Årets friskeste øl-pust denne vinteren arrangeres tirsdag 8. mars! Ølfestivalen Humlepupp slår et hardt slag for å avskaffe det intetsigende ordet «jenteøl», og byr samtidig på musikk, foredrag og spesialbrygget øl til festivalen. Selve arrangementet er dessuten gratis! Festivalen er ikke egentlig myntet på jenter, og initiativtagerne Ida, Maya og Julie oppfordrer ølhunder av begge kjønn og andre nysgjerrige til å ta turen. Kanskje nettopp DU får deg en ny smaksopplevelse fra ølverdenen?

Det handler om SMAK!

Festivalen har altså sitt utspring fra nettopp frasen «jenteøl». Jentene bak initiativet jobber alle i bar, og har sett seg lei på det hyppige spørsmålet «Har du noe jenteøl?»

«Jenteøl» sier oss jo ingenting, bedyrer Ida, Maya og Julie. Ingen av dem vil gjøre seg vriene, men de ønsker heller hjelpe folk til å finne sin favoritt, framfor at de kjøper øl basert på forutinntatthet.

Hvilken øl du liker, kommer nemlig kun an på smaksløkene dine. -For noen menn og kvinner er det en lys øl som appellerer mest til deres smaksløker, mens for andre menn og kvinner er det en tyngre stout eller kanskje en spennende surøl.

Hvilken øl som kan bli din favoritt er like kjønnsavhengig som hvilken matrett som måtte være din favoritt! Skjønner du? Derfor er ordet «Jenteøl» bare uheldig, og må vekk en gang for alle!

Jenteøl – hva er det?

Det er nettopp smak ølentusiastene Ida Rømcke, Maya Borrevik og Julie Amundsen vil trekke fram og vise deg når de til vanlig står til din tjeneste bak baren på henholdsvis Schouskjelleren, BD57 og Grünerløkka Brygghus. Julie er dessuten kursholder for Ølakademiet, og guider deltagere på ølsmaking gjennom ulike ølstiler.

Jentene smiler og ler når de mimrer tilbake til den kvelden idéen til festivalen oppstod. Den kom som resultat av frustrasjon etter fullt kjør på jobb helgen før, hvor «jenteøl» ble forespurt utallige ganger. Når helga var over, så satt de der mandag kveld, over noen øl på Schouskjelleren:

141202_new_quotemark Det bare toppet seg med alle som nevner jenteøl i en eller annen kontekst!

151106_sitat_peker Ida Rømcke

 

-«Det bare toppet seg med alle som nevner jenteøl i en eller annen kontekst!», sier Ida både oppgitt og lattermild på en gang. -«Kan de ikke bare fortelle hva de liker av smak i stedet?», sier Julie. -«Det er både jenter og gutter som spør om dette, jentene tar det like mye inn i språket selv», legger Maya til.

Vi har så lyst at folk bare skal komme til oss i baren, fortelle hva de liker av smaker, så kan vi tilpasse så godt vi klarer til den enkelte! Det er så mye forskjellig og spennende, det er en hel verden, som folk dessverre ikke oppdager, fastslår jentene, som også ønsker å få bukt med snobberiet rundt øl. Folk må bare prøve, gi det en sjans, og heller ikke la seg skremme av ølnerdene.

-Hvis du tror du ikke liker øl, da har du bare ikke smakt riktig øl enda. Tenk så mange, kanskje spesielt jenter som ikke har smakt surøl for eksempel! Ordet kan virke avskrekkende, men dette er en type øl som kan sammenlignes med den fineste champagne. Det virker nesten som om Ida, Julie og Maya får vann i munnen når vi snakker om surøl. Det er ingen tvil om at den ølstilen er deres favoritt! Kanskje du skal ta deg en tur på festivalen og prøve?

Hva skjer på Ølfestivalen?

Tilstede på festivalen vil det være fem bryggerier som alle har tatt med seg hver sine jenteøl, eh, unnskyld, øl.

Nærmere bestemt Schouskjelleren Mikrobryggeri, Grünerløkka Brygghus, Sundbytunet Bryggeri, 7 Fjell Bryggeri og Haandbryggeriet. Det vil også lanseres et eget brygg til denne dagen, som er et samarbeid mellom arrangørene.

HUm3

Mia og Julie smiler seg gjennom bryggingen.

Det vil bli foredrag og musikalske innslag fra Anja Skybakmoen og trolig Frida Amundsen på festivalen, som holdes på Vespa&Humla på Grünerløkka. Selve festivalen er gratis, og du kan kjøpe ølbonger for 25 kr stykket.

For å holde ironien og uhøytideligheten på topp omtaler de selvsagt ølet som serveres på festivalen for «Jenteøl». Jenteøl er jo alt!

Ølet som jentene har spesialbrygget til festivalen er hemmelig inntil selveste dagen, og hvilken ølstil dette kan være er lanseres på festivalen. Her kan du få et glimt fra da undertegnede var innom og så på at jentene brygget. Her fikk Julie og Maya også bryggehjelp av Mia Bekkesveen, som representerer 7 Fjell Bryggeri. Hun er en av flere jenter i ølbransjen som har engasjert seg i festivalen, og hun har dessuten håndplukket to øl fra 7 Fjell som du kan smake 8. mars.

For den som kan tenke seg å få en fot innenfor ølmiljøet eller bare kjenne litt på atmosfæren i kulissene, så kan du jobbe som frivillig på festivalen. Det er bare å ta kontakt!

Ølfestivalen kan du lese mer om på Facebook-sidene deres.

Årlig festival

Så gjenstår det bare å sette av 8. mars i kalenderen først som sist! -Og hvis du er av dem som tenkte å gå i tog denne dagen, så er det vel ikke mer frigjørende for likestillingen å stille på festivalen istedet? Det finnes ikke bedre dag å avskaffe ordet «jenteøl» enn på selveste Kvinnedagen!

Ida, Maya og Julie håper på god respons på festivalen, og planlegger at dette skal bli en årlig festival. Så gjenstår det å se hvor mange festivaler som må til for at ordet «jenteøl» avskaffes…

Arrangørene har en klar humoristisk vinkling på det hele, og for den som fortsatt er usikker på om dette er en festival rettet utelukkende mot jenter, så er det absolutt ikke tilfelle. Men her kan du kanskje møte flere jenter enn på andre festivaler? Vi satser på jevn kjønnsmessig fordeling blant de oppmøtte, og siterer pressemeldingen: «Alle er invitert, kvinne som mann, gammel som ung og ølhund eller ei.»

Til sist vil vi i Ølakademiet oppfordre til å dra på arrangementet. På våre ølsmakinger opplever vi nemlig hver eneste gang at både menn og kvinner oppdager varianter av øl de ikke visste fantes, og får smaks-aha-opplevelser. De oppdager blant annet øl som kan brukes i dessert, sammen med is, eller som en sprudlende variant champagne.

Tør du å snyte smaksløkene dine for dette?

God festival!

Hva: Ølfestivalen Humlepupp
Hvor: Vespa&Humla, Københavngata 2, 0553 Oslo
Når: 8. mars 2016 @18:00

12 dager igjen til Julaften. Jakter du den perfekte julegave? Kjøp gavekort nå!

Personvern