Ølakademiets Sommerøltest 2017

Publisert i Alle artikler, Øltester

Synonymt med ferie og sol, er «utepils» og årets sommerøl! Over tre dager har juryene fra Ølakademiet smakt seg gjennom totalt 59 ølmerker, innsendt fra 30 bryggerier og kåret vinnere i kategoriene klassiske sommerøl og åpen klasse.

Dette var de 15 beste sommerølene uavhengig av kategori

1611-tekst Ølakademiet | 1611-foto Frode Henriksen

 

Årets sommerøl kommer fra små og store bryggerier fra hele landet og det noteres også i år rekord i antall påmeldte merker.

Det finnes et øl for alle anledninger i sommer; på hytta, til grillen, som aperitiff eller til mat. Det sier daglig leder Ronja Velten i Ølakademiet som har vært med i testpanelet alle dagene.

Tradisjon tro er det slik at: «Et godt sommerøl bør være lyst, friskt, lettdrikkelig og smake godt til sommerens matretter. Ølet bør også ha god balanse mellom frukt, sødme og bitterhet» Og ja, det er slik, det klassiske sommerølet skal være, skal vi tro de som produserer etter renhetsloven. Her finner du resultatene.

Høy kvalitet, håndverk, god balanse og friskhet er noen av stikkordene, for ølet vi absolutt drikker mest av i sommer, de «klassiske» sommerølene produsert av de større bryggeriene. I Alt 13 ulike øl ble her testet.

Håndverksbryggeriene derimot lager langt mer kraftige øl, med masse smaker og tilsetninger. Sommerøl ja, men annerledes og godt både i solveggen og til mat.

Når bryggeriene i årets sommerøltest ble bedt om å melde på sine øl i en åpen klasse, kom det inn mange «godsaker» forteller Velten. Derfor var det på sin plass å kategorisere ølene etter stiler, for å best kunne gjøre en god bedømmelse. I åpen klasse ble de 46 ulike ølene kategorisert og bedømt etter følgende stiler:

I kategorien åpen klasse var det selvsagt stor variasjon i smaksbildet. Sure, salte, søte og bitre øl, noen av de klart best alene, men mange utmerket til sommerens gode retter.

Fruktigheten i flere av disse ølene er på plass, og flere av ølene er tilsatt bær, frukt og urter som selvsagt passer til det sommerlige, og som gir ølet et friskere preg. Ofte er ølet klart og tydelig i smaken, enten man liker det eller ikke. Grapefrukt, pasjonsfrukt, rabarbra, bringebær, urter, og melkesyrebakterier er å spore i denne kategorien.

Øl og mat henger sammen og i årets test er det også nøye vurdert hvilken type mat ølene passer sammen med. Det er også lagt opp til en bransjestandard «batchnummer», slik at bryggeriet kan spore resultatene, kvalitet og avvik. I tillegg er det også et kvalitetsstempel på at du som forbruker får smake eksakt det ølet vi har testet, understreker Velten.

For å begrense antall øl i sommeøltesten, var det et krav at ølet måtte være et sesong øl, samt produsert i Norge og finnes i kommersielt salg på flasker eller boks. Testen ble utført blindt, og ølene ble bedømt etter kriteriene farge og duft, smak, samt en helhetsvurdering på en skala fra 50-100. I VG sin test er karakterene omregnet til terningkast.

Oversikt, alle resultater:

Klassiske sommerøl
Åpen klasse

Fornøyelig lesning og god sommer!

Fagjuryen har bestått av følgende personer, hvorav alle har øl- og smaksfaglig bakgrunn:

Klassiske sommerøl ble testet av: Ronja Velten, Luis Herreros og Marius Løbø Fimland

Åpen klasse (butikk) ble testet av: Ronja Velten, Luis Herreros, Jonas Ørnes Andersen og Bjørn Erik Løken

Åpen klasse (pol) ble testet av: Ronja Velten, Luis Herreros og Håkon Olaves

Personvern