Ølakademiets lille ølskole

Publisert i Alle artikler, Om øl

Ølsmaking er en kunst og vitenskap for mange. Ofte kan vi lese om ulike øltester der smak, aroma og farge har blitt vurdert, før ølet har fått sitt terningkast. Hva er viktig når man skal smake på øl?

Godt øl skal ha smak av humle og malt og det finner vi ofte i en pilsner. Øltyper som hveteøl, ale, porter og stout innholder andre smakselementer. Ale og hveteølet skal være fruktig, mens porter og en stout skal bære preg av sjokolade og kaffesmak.

Ølet må ha balanse i mellom smakene, der man oftest vurderer sødme, bitterhet og fruktighet. Under smakingen er også temperatur og glassvalg viktige elementer for å få frem ølets egenskaper.

Når man smaker på øl bruker man synsinntrykk, lukte- og smakssansene. Stikk nesen ned i glasset, hev glasset opp i mot lyset og vurder fargen, beveg glasset og la ølet sirkulere før man smaker på den gylne drikken. Ettersmaken og helhetsinntrykket er viktig,  før man gjør opp sin mening.

I vår lille ølskole, som blir plassert her, under kategorien «om øl» vil du i tiden som kommer finne artikler om øl. Her kan du lese mer om hvor smakene i ølet kommer i fra og hvordan du skal smake på det edle brygg. Vi gir deg også tipsene om serveringstemperatur, glassvalg, skjenking og hvordan du skal vaske dine ølglass.

Ølakademiet tilbyr også et stort utvalg av ølkurs. Få oversikten her:

12 dager igjen til Julaften. Jakter du den perfekte julegave? Kjøp gavekort nå!

Personvern