Ølakademiets juleøltest 2014

Publisert i Alle artikler, Øl og anledninger, Øltester, Øvrige nyheter

Endelig, her er den! Den fulle og hele sannheten om årets juleøl.

141204_jury_konsentrasjon

Øltesting krever konsentrasjon. F.V: Andreas Baller, Inga Greve, Ingar Randel, Bjarte Lie, Jørn Tore Persen, Kim Daniel Bergersen, Bjørn Erik Løken og Ronja Velten.

 Tekst: Frode Henriksen. Foto: Kjersti Veel Krauss.

-Hva kan vi vente oss i år? Jørn Tore Persen stiller de andre i testpanelet et spørsmål ingen responderer på. -Noen små og noen store overraskeler, kanskje? Har de som ikke helt leverte i fjor gjort endringer i år? Forventningen er til å ta og føle på, og Ølakademiets kurslokale er ikke helt seg selv i kveld. Vi er på dag to av årets juleøltest og det ellers så ryddige lokalet virker noe kaotisk. Det er rigget et provisorisk fotostudio, og raske ben bringer ut prøveglass vasket etter skoleboken mens testpanelet får en gjennomgang av hvordan man bruker årets testskjema.

 141202_new_quotemark Det lukter rosiner, karamell og lakris!

Ingen ting er overlatt til tilfeldigheten når Ølakademiet tester øl. For en som ikke er veldig mye involvert i denne delen av Ølakademiets drift, er det lett å la seg overvelde, og det er ikke til å unngå å tenke tanken. -Hvordan klarer de å holde fokus gjennom omtrent 35 sorter øl på en kveld?  Svaret kommer klart og tydelig fra Ronja Velten. -I de første rundene lar vi ølet kun rullere i munnhulen før det spyttes ut og meninger blir gjort opp. Kun de siste små dråpene får bli med helt bak i svelget og ned.

Det viser seg at det å teste øl ikke er en like festpreget oppgave som man kanskje skulle tro.

141204_aas_julestemning

Å teste juleøl krever julestemning

Ølene i testen er delt opp i kategorier. Alkohofritt og tradisjonelt juleøl butikk og pol ble testet søndag. I kveld, mandag, er det håndverksbryggerier i kategoriene butikk og pol som skal til pers. Alt satt opp i en rekkefølge som gjør at det foregående ølet ikke skal overgå det neste i smaksbildet. Munnhulen skylles nøye mellom hvert øl, og en tørr, nøytral kjeks av ymse merke blir knasket for å nøytralisere smaksløkene. Rekkefølgen er hemmelig, strengt bevoktet av overskjenkemester Carl Corneil, som påser at testpanelet ikke vet hvilket øl de tester når.

Testpanelet dømmer etter farge, skum, lukt, smak og ettersmak, hvor smak naturlig nok blir vektlagt tyngst. -Denne hadde nydelig skum! En i panelet blir begeistret. -Det lukter rosiner, karamell og lakris! Et nydelig førsteintrykk! For kveldens utskremte «reporter» virker dette helt besyndelig, da det for meg kun lukter øl. -Skum er skum og hund er hund, tar jeg meg også i å tenke. Men mange års trening gjør at panelet uten problem klarer å lukte og smake seg fram til nyanser vi andre kun kjenner på kommando. De vet også at skumlaget på toppen har en misjon; å bevare og beskytte ølets aroma og friskhet.

I årets test ble det i alt testet 67 øl fra i alt 18 ulike norske bryggerier.

-I generelle trekk kan vi i årets juleøltest spore at butikkølet fra de klassiske bryggeriene gjør fremgang i år med mer smak i ølene og større bruk av julekrydder. Vi registrerer også at det er flere lysere juleøltyper i år enn tidligere, med fin maltsødme og fruktighet. Disse ølene passer godt alene som drikkeøl, eller til lettere julemat og fisk, sier Jørn Tore Persen. -Et annet viktig poeng er at det i alle klasser er noe nedtonet bruk av humle, som kan tyde på at bryggeriene fortsatt ønsker å fokusere på den norske juleøltradisjonen, der ølet skal ha god sødme og balanse i smaksbildet.

Når jeg halvveis ute i testen trekker meg tilbake, er det med visshet om at årets juleøl er i de beste hender, og et svar på noe jeg har lurt på i flere år. -Hvordan klarer de å teste øl to kvelder på rad og likevel stille frisk og opplagt på kontoret dagen etter klokken ni? Jo, det aller meste av ølet havner i spyttebakker.

Testresultater:
– Juleøl du finner i butikk
– Juleøl du finner hos Vinmonopolet

Slik er Ølakademiets skala:

141124_terningkast6
Karakter 6 av 6: Dette er et svært godt øl som overrasker på en god, positiv måte! Løp og kjøp!

141124_terningkast5
Karakter 5 av 6: Dette er et meget godt øl som har våre beste anbefalinger.

141124_terningkast4
Karakter 4 av 6: Dette er et godt øl – uten at vi går helt av skaftet.

141124_terningkast3
Karakter 3 av 6: Dette er helt midt på treet, ikke veldig godt – uten at ølet smaker vondt.

141124_terningkast2
Karakter 2 av 6: Dette er ikke godt nok. Her trengs skjerping fra bryggeriets side.

141124_terningkast1
Karakter 1 av 6: UPS! Dette var langt under forventet. Aner vi en produksjonsfeil?

Andre artikler om årets juleøl:

– Dette er de 20 beste juleølene i 2014
– Den norske juleøltradisjonen
– Avec juleøl

Kommende artikler om juleøl:

– Øl til julens mat

141007_document_end

God Jul!

Share

Annonse:
141203_gavekort_banner

12 dager igjen til Julaften. Jakter du den perfekte julegave? Kjøp gavekort nå!

Personvern