Ølakademiet på studietur i Warszawa

Publisert i Alle artikler, Reisetips

160126_gruppebilde

150326_ikon_artikkel

God stemning på studietur.

 


Tekst: Anne Moe Foto: Flere

Kulinarisk oppdatering

Tidligere i januar var Ølakademiet i Warszawa og Polen på studietur. Som kursleverandør har vi et stadig behov for å oppdatere oss og følge med på hva som rører seg innenfor øl og mat. Vi har herved smakt, nytt og vurdert oss gjennom både lokal og internasjonal øl. Polen kommer stadig mer på ølbølgen, og vi skal her gi deg våre anbefalinger og øltips.

160126_vandring

Fortsatt julestemning i Warsawa.

Første dagen startet vi med lunsj på Hoppiness Beer & Food. De hadde også svært velsmakende snacks å by på, og den som falt best i smak var bacon med en slags ølsirup over. Nydelig kombinasjon! Stedet bydde også på en rekke polske øl på fat, og vi testet flere av disse. Kvaliteten og inntrykket av disse var varierende, men de er absolutt verdt å teste!

De hadde også et greit flaskeutvalg av importøl. Blant annet «Big ass money stout», som er brygget på blant annet pizza Grandiosa og pengesedler. Det er alltid betryggende å smake på litt kjærkommen Grandiosa når vi nordmenn er langt hjemmefra…

Tartar på menyen

Senere denne kvelden spiste vi på Stary Dom, som går for å være en av Warshawas beste restauranter. Her nøt vi en fortreffelig middag, hvorav vi fikk et svært godt møte med biff tartar. Vår kokk og ølguide Ronja synes dette var den beste tartaren hun noen gang hadde smakt, og enkelte av oss andre som normalt ikke er så begeistret for tartar, synes den var nydelig.

Det bidro selvsagt godt til opplevelsen at kokken med sitt møysommelige håndlag hakket, krydret og tilberedte tartaren ved bordet vårt.

Vi smakte på flere andre retter på denne restauranten, og selv om du her ikke kan forvente mer enn pils på ølkartet, så kan vi virkelig anbefale å ta turen hit. God atmosfære!

Fine dining

160126_olsmaking

Ølsmaking på Jabeerwocky.

Videre kan vi anbefale Nolita for den som vet å verdsette fine dining med pent danderte og velsmakende retter på løpende bånd. På Nolita er det hvite duker, hvor kelnerne henger jakken din pent og skikkelig i garderoben før du går til bords. God mat og spennende smakskombinasjoner. Det er imidlertid ikke hit du går for et godt ølutvalg. Vi lot ølet ligge noen timer, og nøt vin i denne anledningen i stedet.

Funky feast

For den som liker det mer løst og ledig, kan vi anbefale den mer funky Aïoli, som gir deg et bredt utvalg av relativt kjente (for også den norske gane), men delikate retter. Ølutvalget er lite, men det er heller ikke deres nisje. De kan riktignok by på Pilsner Urquell, og det er jo en svært grei ogt god øl synes de fleste.

Selvom ølutvalget er lite på Aïoli får du til gjengjeld en lystig bar-følelse, mange gode coctails og ikke minst en atmosfære som gir deg lyst til å gå et sted å danse etterpå. Hvis du da ikke er for mett. Her var det nemlig store porsjoner!

Ølsteder du må sjekke ut

Vi anbefaler følgende vannhull i tillegg til allerede nevnte Hoppiness Beer & Food; Jabeerwocky, Piw Paw og Kufle i Kapsle. På Jabeerwocky har de et gedigent ølkart, et kjempegodt utvalg i flasker, men ikke like mye på tapp (det skal riktignok godt gjøres når man sammenligner med flaskeutvalget). Her kan både den ferske og den mer rutinerte ølhunden virkelig kose seg!

Der er det også stort utvalg når det gjelder ølstiler, så dette stedet du prioritere! Piw Paw på sin side egner seg godt for ølsmaking, da du her kan kjøpe mange små smaksprøver. Her hadde de også veldig mye på tapp. Såpass mye sammenlignet med flaskeutvalget, at man kan undre seg på hvor de har fått tak i alle korkene som er pålimt tett i tett som veggpryd på utestedet.

Finn din smaksfavoritt!

160126_barbilde

Man får aldri smakt nok.

Kjøper du smaksprøver på PiwPaw, så serveres disse i ganske små glass på maks én deciliter, men til spiselige 1 polsk Sloty (ca 2,50 norske kroner). Merk at det kan være lurt å gå dit litt tidlig på kvelden, spesielt hvis det er helg. Stedet ble veldig fullt, så det egner seg best å foreta en skikkelig smaking i kristelig tid.

Ølsmaking kan du vel så hyggelig gjøre på Kufle i Kapsle. Et meget godt ølutvalg har de også her, samt mye på tapp. Dette stedet er populært, og mer trendy og hipsteraktig enn de øvrige (for dem som liker eller ikke liker slikt…). Et godt valg å dra hit også, omtrent på høyde med Jabeerwocky synes vi.

Alle disse ølstedene ligger sentralt og i gangavstand til hverandre, så synes du stedet du nettopp forlot var bedre, så er du ikke lenger enn en hyggelig spasertur unna.

Food tour Warsawa

Vi avsluttet vår studiereise med en såkalt «Food tour«. En guide viste oss gjennom byen, innom utvalgte restauranter hvor vi fikk smake på polske tradisjoner, mens guiden fortalte entusiastisk om polsk historie og matkultur underveis.

Vår guidede tur tok 4 timer, hvorav vi var innom 4 ulike spisesteder. Fra det mer erke-tradisjonelle og sjarmerende gammeldagse, til det mer moderne og tidsriktige.

Til slutt fikk vi en overveldende søt avrunding på ærverdige E. Wedel sjokoladeforretning, som har røtter helt tilbake til 1800-tallet. Her drakk vi altså vaskekte, varm sjokolade. Såpass rik på sjokolade og fløte at den var en dessert i seg selv, og langt fyldigere enn den tykkeste stout…

Polen anbefales!

160126_matbilde]

Deletallerken på Food touren.

Vi skulle gjerne ha tilbrakt enda mer tid i Warsawa, og det er flere restauranter og barer vi gjerne skulle rukket innom. Med basis i våre anbefalinger, så er vi helt sikker på at du vil hygge deg i Warshawa. Byen ga oss virkelig merssmak til sin kulinariske verden, Det er selvsagt også hyggelig for lommeboka sett med norske øyne.

Den gode ølvariasjonen finner du altså på de rene ølstedene, så er det øl du er ute etter prioriterer du disse stedene. Les også mer på Ratebeer for ølanbefalinger og steder, samt sjekk ølbutikken om det er noe interessant for deg å ta med hjem.

God tur!

For å lese flere reiseskildringer, les her. Bryggeribesøk på The Kernel og Brew by Numbers i London og Edge Brewing i Barcelona, samt reisetips fra disse byene er noe av det du har i vente. Følg med!

Personvern