Øl til vilt

Publisert i Alle artikler, Øl og mat

141007_hostjakt141103_bildeskygge_800px
Foto: Frode Henriksen

Det er høst og i jaktsesongen skal det inviteres til festlig lag rundt middagsbordet. Hardt klima og ulike beiteforhold i Norge gjør vilt til sunn og smaksrik mat i verdensklasse. Etter en lang jakttur er det ingen ting som smaker bedre enn en kald og forfriskende pilsner eller hveteøl. Rundt middagsbordet bør ølet derimot være mørkere når vilt står på menyen.

140325_apostroff Viltkjøttet har lite fett og mye smak i seg, og går i retning av moden, sterk og søtlig smak. Øl til viltkjøtt bør derfor være mørke, komplekse og smaksrike. Øl brukes for å underbygge råvarens smaker og det er viktig å finne balansen slik at ølet ikke dominerer måltidet. Ølet skal med andre ord være smaksforsterker til det måltidet vi lager.

Velg kortreist tilbehør som norske rotgrønnsaker, poteter, jordskokk, urter, sopp, frukt og bær til måltidet. Det finnes mange ulike typer øl, hvordan finner vi så frem til det ultimate ølvalg?

Elg
Elg er vårt viktigste jaktbare vilt. Elgkjøtt har moderat viltsmak og kjøttet er magert, med ganske grov struktur og kan virke noe tørt. Kjøttet kan brukes til det meste, graves og spekes eller du kan lage biffer eller en gryte. Det er det kjøttet som innehar minst viltsmak. Mange øltyper kan passe, så tilbehøret vil være avgjørende. Er tilbehøret fete sauser eller bacon, da kreves det et øl med høy bitterhet, eksempelvis en india pale ale fra Skandinavia, UK eller USA. Er tilbehøret derimot søtt, kan søtere øltyper som norsk bayer eller brown ble fra Belgia fint benyttes.

Reinsdyr
Kjøttet har utpreget viltsmak, og er litt søtere enn annet viltkjøtt. Prøv derfor et øl med god sødme og balanserende friskhet og bitterhet. Her kan norsk bokkøl passe, men også mørke klosterøl fra Belgia. Om finnebiff står på menyen gir rømme og fløte retten et fetere preg. Brunost bidrar med sødme. Til en slik rustikk rett anbefales en søt porter eller søt stout fra Norge eller England.

Ryper, Tiur og orrfugl
Kjøttet er magert med en distinkt viltsmak og serveres gjerne med fete sauser. Mørke, komplekse øl med mørkt maltpreg vil passe godt til den litt stramme, sødmefulle viltsmaken. Her vil mørke klosterøl fra Belgia eller en tung engelsk stout passe godt. Doppelbock fra Tyskland vil også være et utmerket følge.

Rådyr og hjort
Rådyr-kjøttet er magert og med tydeligere viltsmak enn elg. Dyrene er ofte små, og kjøttet har derfor finere tekstur. En norsk, amerikansk eller engelsk Brown Ale med mørkt maltpreg og noe bitterhet kan anbefales.

Hjort er i likhet med rådyr, magert kjøtt med middels intens viltsmak. Det har fin struktur og er rikt på smak. Hjortekjøtt er godt egnet til steking, grilling, koking, røyking og salting. Avhengig av tilbehøret kan du velge øl med mørkere brent malt og større fylde. Norsk bokkøl og brune ales fra Frankrike og Belgia er et utmerket følge.

Hare
Hare har den har den ”villeste” smaken av alt vilt. Kjøttet er mørkt med kraftig smak. Retter med hare er skikkelige smaksbomber og kan kombineres med de mørkeste og mest smaksrike øltypene som finnes. Mørkt klosterøl fra Belgia, norsk porter eller engelsk Stout med god fylde gjør måltidet komplett.

Gravet viltkjøtt
Graving fremhever sødmen i kjøttet. Et øl med tilsvarende sødme og uten humlebitterhet egner seg godt. Det være seg norsk bokkøl, men også en norsk eller belgiske saison er et ypperlig følge. Det tyske hveteølet kan også benyttes.

Speket viltkjøtt
Speket vilt er salt og litt krydret på smak og serveres ofte med lettere tilbehør. Dette krever et øl med litt lysere maltpreg og god friskhet. Viltsmaken vil takle noe humlebitterhet. Her anbefales pale ale fra Norge, England eller USA. En blonde er også et utmerket følge. Vil man drikke lys lager må ølet ha god humlebitterhet.

God jakt!

 

141007_document_end Share

Personvern