Øl som alternativ til Champagne

Publisert i Alle artikler, Øl og anledninger, Øl og mat

140507_17mai

Foto: Frode Henriksen

Visste du at øl kan være et fullgodt alternativ til champagne og musserende på 17. mai? Her får du svarene på hvorfor vi mener det, og hvilket øl du kan velge til forskjellige, typiske retter vi spiser på grunnlovsdagen.

140325_apostroff Øl er forfriskende, fruktig og har mangfold langt utover hva en champagne/musserende vin har. Det går mot sommer og da skal vi selvfølgelig holde oss til mer lysere øltyper. I tillegg passer øl utrolig godt til mat, da øl ikke inneholder taniner og syre. Alkoholmessig er ølet også svakere.

De viktigste smakselementene i øl er friskhet, sødme og aroma. I tillegg kommer bitterheten fra humlen. Humlen i øl gjør noe av det samme som tanniner i rødvin, den skjærer gjennom fettet og renser munnen. Øl er forfriskende og drikken passer utmerket til de mange retter som vi spiser 17. mai.

Aperitiff og jordbær

Ett glass før maten skal skjerpe appetitten og har en sosial funksjon. Bruk et øl, eksempelvis hveteøl, wit eller en blond som har god friskhet og hvor de fruktige tonene kommer godt frem. En lambic eller kriek kan også være moro for den som vil prøve noe virkelig spennende! Ølet serveres i høye glass, gjerne med et jordbær i glasset.

Øltips: Aass Gourmet Weizen, Kinn Jubileum og Estrella Damm InEdit.

Sjokolade

Kan man drikke øl til sjokolade? Klart du kan! Sjokolade og øl går i mange tilfeller veldig godt sammen, men da er hovedregelen at du velger et maltrikt og sødmefylt øl. Til melkesjokoladen anbefales en lett og fortrinnsvis alkoholsvak porter, eller alternativt en belgisk brun hvis du er glad i mer maltrik og sterkere øl. Mørkere sjokolade nytes med en søtlig stout, bokkøl, porter eller belgiske klosterøl.

Øltips: Haandbryggeriet London Porter, Nøgne Ø Imperial Stout og Brooklyn Brown Ale.

Pølser

Pølser inneholder mye fett. Derfor trenger man et øl med mye bitterhet og høy alkoholstyrke for å rense opp i munn og skjære gjennom fettet. En pale ale eller IPA er gode kombinasjoner. Damp også pølsene i bayer, da smaker de så mye bedre.

Øltips: Nøgne ø pale ale, Kinn Slåttøl, Ægir IPA og Sierra Nevada pale ale.

Ost

Ost og øl fungerer veldig bra sammen. Blåskimmel er vanskelig å kombinere med vin, men godt med trappistøl. Manchego med pale ale er også en vinner. Prøv ost og øl i kombinasjon!

Øltips:
Brie – Hoegarden, Leffe Blond, Paulaner Hefe og Kinn Jubileum.
Camembert – Whistable Bay Ale, Aass Pale Ale og Nøgne Ø Saison.
Chèvre – Paulaner Hefe, La Trappe Blond og Duvel.
Blåmuggoster – Sten Brugge Dubbel, Frydenlund bayer og bokkøl.
Manchego – Estrella InEdit, Nøgne Ø Saison og Sierra Nevada Pale Ale.

Spekemat

Til spekemat kan du med fordel velge et øl som har tydelig bitterhet med noe fruktighet, og her kan du trygt velge et av sommerølet fra butikkene. En pale ale fra Vinmonopolet vil også sende smaksløkene dine til himmels. Kombinasjonen lett og lyst øl til spekemat er rett og slett uslåelig!

Øltips: Pilsner Urquell, Atna Stabbursøl og Midtfyns Wit.

Laks og fet fisk

Når vi skal sette øl til fisk, er det viktig at vi finner et øl som ikke overtar fiskesmaken. Til fet fisk og røket laks bør man velge et øl med stor bitterhet.

Øltips: Kinn Slåttøl, Haandbryggeriet Bavarian Weizen og Sten Brugge Blond.

Asparges

Asparges er vårens rett og det er mest naturlig å holde seg til et lyst og fruktig øl. Det kan gjerne være sommerøl som er lyst og lett, en hveteøl, blond eller wit.

Øltips: Haandbryggeriet Ardenna Blond, Nøgne Ø Wit og Hoegaarden.

Frukt

Når det gjelder syrlige frukter kommer du langt med et hveteøl eller en belgisk wit. Går du for en wit, som er brygget med appelsinskall og knuste korianderfrø til fruktsalaten, vil du bli særs godt fornøyd.

Øltips: EC Dahls pilsner, Haandbryggeriet Blonde og Hoegaarden.

Is og kaker

Is, sjokolade og desserter laget av krem og vanilje har fin harmoni og anbefalingene går i mørkt øl som søtlig stout, bokkøl, porter eller belgiske klosterøl. Et fruktøl kan også passe!

Øltips: Frydenlund Bokkøl, Haandbryggeriet Dark Force, Nøgne Ø Imperial Stout og Liefmans Fruitesse.

140227_quotemark 17. mai handler om å tilbringe tid med sine nærmeste og feire vår kjære nasjonaldag med god mat og drikke. Gi deg selv en utfordring! Dropp champagnen og ta med deg en øl på 17-maifesten som du aldri før har prøvd. Utvalget i mange av landets dagligvarebutikker og vinmonopol kommer seg stadig og mest sannsynlig finner du noe du ikke har prøvd før.

Spør gjerne personalet om råd – de kan også si deg noe om hvilke øltyper som passer best til maten du skal servere.

God 17.-mai feiring, og gratulerer med dagen!

 

Share

Personvern