Den nye Øl- og Matboka lanseres!

Publisert i Blogg

Det gikk heftig for seg under kokkelering og matlaging...

Det gikk heftig for seg under kokkelering og matlaging…

150325_ikon_blogg

 


Tekst: Anne Moe Foto: Kai Øveraasen

 

Den nye Øl- og Matboka lanseres 23. sept.

Vi var tilstede under tilblivelsen av boka, når rettene ble tilberedt og deretter knipset gjennom en forrykende fotoshoot. Vi gir deg her en stemningsrapport med forfatteren av boka, Jørn Idar Almås Kvig. Boka er en guide til øl og mat, og skal være noe ALLE kan klare å lage.

Kokkelering og photoshoot fant sted i mars, i et beskjedent lokale på Grorud, fylt av så mye hygge og god stemning at det hele ble en opplevelse i seg selv for undertegnede. Det var svært spennende å se hele apparatet som er i sving når en slik bok lages!

God stemning på kjøkkenet

Kokkene var helt tydelig i god stemning på kjøkkenet, og det er kanskje ikke rart, med den omsorg og lidenskap de helt tydelig har for matfaget, og selvsagt den uslåelige i kombinasjonen øl og mat. Atmosfæren var munter, men med fullt fokus og konsentrasjon. Kokkene gikk i behersket skytteltrafikk mellom kjøkken og scene – for det er sistnevnte det virkelig er.

Her viser kokkene fram kunstverkene sine, mens fotografen må få det hele til å ta seg best mulig ut på glanset papir til slutt. -Det er litt om å gjøre å få retten til å komme ut av boka, du skal ønske å smake på det, og kanskje aller helst lage det!

Forlegger av Front forlag, Mark Jørgensen, var tydelig spent på gjennomføringa, og han kunne fortelle at boka skulle inneholde 50-60 retter totalt. Hvorpå disse skulle tilberedes, og fotograferes over kun 2 dager. Da skal det jammen ikke gå mye feil på veien! Det er krevende for alle parter, og mye kommer an på kokkene. Selvsagt er det fordelaktig å ha med seg en erfaren matfotograf på laget. Kai Øveraasen er leid inn for anledningen, som blant annet tar bilder for eksklusive Hanami til daglig. Han kunne engasjert bekrefte at tidsskjema for fotoshooten innebar tight logistikk, stramt tidsskjema, og lite rom for feil i rekka!

 

Flere kokker, men lite søl

Kokkene til Øl- og Matboka er hentet fra ganske ulike steder; fra restauranter og cateringfirmaer, mens noen er lærere. Det er totalt 8 kokker, som er valgt på personlig grunnlag. Hva de representerer kan du lese mer om i boka. Utover at rammene for ølet som er valgt ut skal være skandinavisk, så er det kokkene som har valgt ut type øl selv.


141202_new_quotemark Det e som å lag en sandwich, en vil ha det beste av alle… (han sikter til kokkene…)

-Jørn Idar Almås Kvig-


Etter at de hektiske dagene på Grorud er over, så er bare halve moroa unnagjort. Nå skal oppskriftene nedtegnes. Jørn Idar har hatt fulle dager etter at grovarbeidet ble avsluttet i mars. Spesielt når konsept og rammer ble endret litterann i etterkant, så blir det fort veldig travelt.

Boka ble ønsket litt mer omfattende enn den opprinnelig var tenkt, og noen flere retter ble lagt til. Slikt er utfordrende, men det blir jo kanskje enda mer hyggelig og utfyllende for den som kjøper boka?

 

Hva er nytt  fra den forrige boka?
Den forrige boka er mer et oppslagsverk, den var mer maskulin i uttrykket, mens den nye boka er hevet til et nytt nivå, den er lysere og penere i fargene, og boka skal være et sted hvor man lærer å kombinere smaker, øl og mat. Så er det aller viktigste, at alle kan klare disse rettene! Det er vekk fra gastropub som i forrige bok som var litt «hardere», denne boka er mer delikat og innbydende, den er noe man får lyst å ha framme på kjøkkenet!, forteller Jørn Idar fornøyd.

 

Jørn Idar forteller videre:
Når det samles mange viljesterke personligheter i et rom, er det alltid spennende å se hvordan de jobber sammen. I dette tilfelle gikk det veldig godt, alle med samme gode verdier, fagkunnskap og kjærlighet til faget. Det har helt klart bidratt til variasjon i oppskriftene, kanskje spesielt visuelt.

Øl tilfører mye spennende når det blir brukt i mat, litt avhengig av hvordan man bruker det. I Øl- og Matboka blir man guidet og rådført i hvordan man best kan bruke det i matlaging, for å få det beste resultatet. En personlig favoritt er å bruke det i gryter og langtidsstekte kjøttretter, der ølstiler som stout og porter bidrar til dybde og kompleksitet til matretten på et fantastisk bra vis.


141202_new_quotemark Av oppskrifter må jeg nok si at hvalskav servert med black IPA er noe av det beste fra boka; en perfekt kombinasjon med en ølstil som ellers er vanskelig å finne mat til.

-Jørn Idar Almås Kvig-


Boka er bygd opp rundt kunnskapen om øl og mat i kombinasjon, og ikke bare oppskriftene. Det gis en innføring i ølets historie, øl og mat, øl i mat, hva de enkelte stilene passer til, hvilken øl man bør drikke til hvilken type mat og mer til. Boka inneholder 50 oppskrifter, med alt fra kyllingklubber og hjemmelagede pølser, til lettrøkt gjørs og kje. Her er det noe som alle vil kunne like, og ikke minst; alle vil kunne lage!

 

Ble du inspirert og lysten på å prøve?

Anbefalingen er selvsagt å prøve ut oppskrifter og øl selv; finn din favoritt! Du kan også bli med på boklanseringa og smake! Og ble du inspirert av dette, så byr selvfølgelig vi i Ølakademiet på delikate opplevelser på våre Øl og matkurs. Her kan du lese en liten tilstandsrapport fra denne ukas kurs.

Oppskrifter har Ølakademiet mange av, kanskje du finner noe godt til helga her?

Personvern