Øl som ingrediens i julens tradisjonsrike retter

Publisert i Alle artikler, Øl og anledninger, Øl og mat

Øl og mat er en fantastisk kombinasjon, men bruker du øl i mat blir opplevelsen himmelsk. Øl som ingrediens kan brukes som smakstilsetning, krydder, eller til ovnsbaking og damping.

img_8756_ol-og-ribbe

Tekst: Ølakademiet/Foto: Frode Henriksen

Smak og preferanser varerier fra person til person. Noen foretrekker øl med mye sødme, andre elsker humlebitterhet. Bruken av øl i og til måltidet setter en ekstra spiss på matopplevelsen.

Min julefavoritt er øldampet ribbe, utrolig godt og kjøttet blir saftig og får tilført masse smak igjennom juleølets krydderpreg, sier daglig leder og utdannet kokk Ronja Velten i Ølakademiet. Dels kan man si at det ikke finnes noen regler som setter begrensninger for hvilket øl vi synes er best i mat. Mitt tips er at man må prøve seg frem. Hvorfor ikke bruke øl i matlagingen til jul, enten i form av marinader, dressinger, sauser, gryter, kompotter, brød, kaker eller til graving av fisk, fortsetter hun.

141202_new_quotemark Mitt tips er at man må prøve seg frem. Hvorfor ikke bruke øl i matlagingen til jul?

-Ronja Velten-

Øl i mat er ”kokkekunstens skjulte sjel”. Øl er et flytende krydder og virker som smakskatalysator. Ølet får andre smaker til å tre tydeligere fram og forsterker krydderier og råvarenes egen smak.

Når du bruker øl i mat er det viktig å velge øltyper som har de samme egenskaper som maten du lager, der harmoni og balanse er viktig. Enkel mat er ofte synonymt med lette og lyse øltyper, mens fet og kraftig mat er synonymt med mørke og kraftige øl.

– Prøv øl til marinering av kjøtt. Mørkt øl har god maltsødme og lite bitterhet. Bruk noe av marinaden i sausen, så får du en saus med skikkelig smak.

Om retten du skal lage må koke bør du være forsiktig med humlesterke øl. Humle er ølets krydder og gir ølet bitterhet og aroma. Ved koking blir humlen mer bitter og mer konsentrert. Velg heller øl med mye sødme og fin maltprofil før du våger deg ut på de humlerike typene i matlagingen. Ønsker du likevel å benytte en humlesterk øl kan du tilsette ølet i slutten av tilberedningen. Humlerikt øl er for øvrig veldig godt i majones!

141202_new_quotemark Bruker du en humlesterk øl, husk å tilsette den mot slutten av tilberedningen …

 

Øleksperten forteller at spekteret innenfor øl er blitt utrolig bredt. Det finnes et øl for alle, og stilene går i retning fra surøl til skikkelig mørke og sjokoladesmakende øl, som eksempelvis kan brukes i desserter. De fleste tenker at det kun er vin som skal brukes i maten, men øl passer fantastisk godt forsikrer Ronja, som også holder de fleste av Ølakademiets øl- og matkurs, der man kan lære mer om bruken av øl i og til mat.

Ronjas tips til øl i julematen:

Damp ribba i et mørkt og fyldig juleøl, gjerne juleøl som er tilsatt noen krydderier. Dette gir en fin kryddersmak til ribba og sørger for at ribba blir saftig og god!

Damp pinnekjøttet i fyldig og godt øl med mye smak. Bruk gjerne en krydderrik juleøl eller bokkøl med høy alkoholprosent. Ved å bruke 50/50 med vann og øl, får man et lett karamellisert maltpreg over pinnekjøttet, noe som er kjempegodt!

141202_new_quotemark Ved å bruke 50/50 med vann og øl, får man et lett karamellisert maltpreg over pinnekjøttet …

 

Hva med å «piffe opp» kirsebærsausen til riskremen med et fruktøl som inneholder bær! Kok opp ølet og reduserer ølet for å få fram mer smak. Tilsett sukker, kirsebær og vanilje. Jo mindre sukker du tilsetter jo friskere saus vil du få. Fruktøl er også nydelig i stedet for rød saus til riskremen.

Lag sausen med juleøl! Lag sausen til ribba med alt av julens goder, det vil si at du kan lage en klassisk brun saus og tilsette, sødmefylt mørkt øl, mandarin, svisker, honning, nellik og epler. Blir sausen litt tykk kan du alltid spe den ut med litt mer øl, da får du litt ekstra krydderpreg over denne.

God Jul fra Ølakademiet!

Personvern