Ciderkurs er nytt hos oss!

Publisert i Alle artikler, Om våre kurs

Nytt av året hos oss er Ciderkurs! Syrlige smaker er den store smakstrenden nå – og cider blir stadig mer populært. Vi har besøkt Balholm som har jobbet med cider i 20 år… Vår første cidersmaking går 16/2 – velkommen!

Nyt av naturens frukter

1611-tekst Anne Moe | 1611-foto Frode Henriksen

 

Syrlige drikker er i vinden

Cider er altså en av de nye trendene. Det skal være syrlig, og surøl og berlinerweisse og drikker med bærpreg blir stadig mer populært, noe vi også ser i noen av de tradisjonelle ølstilene; at smak av frukt og bær benyttes!

Den stadig stigende interessen for håndverksøl fører altså med seg en større interesse for gode håndverksbaserte drikkevarer generelt. Markedet søker seg stadig mot håndverksprodukter og gjerne kortreiste eller lokalbryggede. Og hva er vel da mer treffende enn cider brygget på vestlandet?

Cider er faktisk langt mer kortreist enn øl, da malt og humle som brukes i ølet i Norge per i dag stort sett importeres. Det hender forøvrig at humle brukes i cider, men generelt sett er det allerede nok bitterhet i eplene som oftest brukes i cider – det brukes nemlig ikke vanlige spise-epler i god cider, som er en lett musserende fruktvin, laget av gjæret råsaft fra epler.

 

Besøk hos Balholm på idylliske Vestlandet

I fjor høst la vi i Ølakademiet vår studietur på Vestlandet innom Balholms opplevelsessenter Ciderhuset. Balholm var Norges første mikro ciderprodusent, og du kan oppleve deres sider på opplevelsessenteret Ciderhuset hvor man delta på smakinger og lære hvordan man lager musserende cider. Vårt møte med Balholm og den driftige familien Eitungjerde som har gjort dette til sitt livsverk, var fortreffelig – det er umulig å ikke bli bergtatt av alle de flotte frukttrærne omkranset av vill og yppig vestlandsnatur. Nasjonalromantikken var absolutt til stede, og vi var så heldige å få smake mange ulike cidertyper i de mest naturskjønne omgivelser.

Vi fikk erfare at cider virkelig har mange ansikter. Både alkoholfri, alkoholholdig, med eller uten kullsyre kan smake svært godt. Vi fikk også smake en nydelig plommevin som du faktisk kan kjøpe hos polet, denne var helt nydelig til desserten vi fikk servert.

Tips: Bli med på Cidersmaking

 

Til deg som tror du ikke liker cider, les:

Glem Päron-cider og lignende som man med mer eller mindre hell forsøkte seg på i sin ungdom! Kvalitets-cider innebærer så mye mere godt, og man får det i mange varianter. Undertegnede er ikke veldig glad i verken eplemost eller annen cider til vanlig, men det vi fikk smake hos Balholm var noe overbevisende godt.

-Det er litt det samme som når enkelte gjester kommer til oss i Ølakademiet på ølsmaking, og tror de ikke liker øl – så får de oppleve at øl er så mye mer enn pils! -Så den som ikke har smakt ordentlig cider, med de riktig egnede fruktene for det, vet faktisk heller ikke bedre!

Den tradisjonelle cideren har nemlig vært skarp og ubalansert. Høyt alkoholinnhold og frukt med for liten bitterhet gir nemlig ikke en god balanse i en cider! Og med tradisjonelle, norske epler får man ikke den riktige bitterheten – man må som regel importere ciderepler fra utlandet. Dette har Balholm gjort noe med! Allerede i 1999 hentet Balholm inn kvist fra Frankrike og England for å dyrke trær i Norge. Dette har nå blitt til hele 1000 trær som bærer frukter.

Visste du: Cider har tradisjonelt sett oftest blitt produsert i områder hvor epledyrkingen er stor: Nordvest-Frankrike, Nord-Spania, deler av Storbritannia, Nord-Amerika og Tyskland. I disse områdene har man også dyrket fram eplesorter som er egner seg godt for siderproduksjon.

 

Ragnhild fra Balholm holder cidersmakinger hos oss!

Vi tar nå altså med oss våre opplevelser hjem til ølkjelleren på Grünerløkka, og starter opp kurs om ciderbrygging og cider-smakinger. Med oss på laget har vi sikret oss en av selveste cider-døtrene fra Sogn. Vi er stolte over å kunne skilte med førstehåndskunnskap på våre smakinger, og gleder oss til første smaking den 16. februar! Til cider-bryggingen som kommer til høsten har vi sikret oss gründer og far sjøl; Åge Eitungjerde.

 

Kurs i cidersmaking og ciderbrygging

Les mer og meld deg på Cidersmaking her. Gavekort til Cidersmaking kan du kjøpe her.

Kurs i Ciderbrygging kommer til høsten – når eplene bugner og er fullmodne! I første omgang gjelder disse nye kursene Oslo.

Personvern