Nøgne Ø fast i verdenstoppen

Publisert i Alle artikler, Om bryggerier

NogneO100Nøgne Ø #100 (Barley wine) er rangert som nummer 8 på listen over Nøgne Ø på Ratebeer.

Foto: Kai Øveraasen
150326_ikon_artikkel

 


Tekst: Anne Moe Foto: Kai Øveraasen og Nøgne Ø

Nøgne Ø har forlengst befestet sin posisjon i både Norge og utlandet. Likevel er det fortsatt både hyggelig og viktig for hele bryggerinæringen at Norge gjennom dette holder stand på ølverdenskartet. Det bør glede enhver ølinteressent! Vi spurte markedsansvarlig Tom Young om utmerkelsen. Vi har også fått kommentarer om nyheter fra Nøgne Ø, samt kommentarer på Hansas oppkjøp av Austmann, som har vært høyaktuelt de siste dagene.

Nøgne Ø i verdenstoppen

Nøgne Ø ble i helgen igjen plassert på den ekslusive listen over de 100 beste bryggeriene i verden. Rangeringen er foretatt på det anerkjente nettstedet Ratebeer. Det er brukerne av nettstedet, alt fra mannen i gata til de dedikerte ølnerder som har stemt. Dette skjer i utgangspunktet gjennom deres poengrangering og anmeldelser av all verdens øl de smaker på.

Det er tiende gang Nøgne Ø står på denne listen, og dette blant over 22.500 bryggerier som er registrert på Ratebeer. Vel blåst og brygget!

Nøgne Ø uttaler i følge pressemeldingen: «Dette er en anerkjennelse vi er utrolig stolte av på Gamle Rygene Kraftstasjon! At et lite bryggeri fra Grimstad blir nevnt sammen med de største og mest kjente amerikanske, belgiske, engelske og kanadiske bryggeriene gjør oss ydmyke. I tillegg til å få en plass i dette selskapet fikk 3 av våre øl medaljer i konkurransen.»

Markedsansvarlig Tom Young i Nøgne Ø svarer som følger på våre spørsmål:

Har du noen kommentarer i denne hyggelige anledningen?

Kommentaren fra oss er først og fremst at det er veldig hyggelig å bli verdsatt for det man gjør. Vi er samtidig veldig ydmyke overfor alle disse «ølnerdene» som verdsetter ølet vårt så høyt, og det gir oss inspirasjon og pågangsmot til å jobbe enda hardere for å lage nye og spennende øl. Ratebeer er jo et nettsted som brukes av ølkjennere, og vi er beæret av at de nok en gang stemmer oss opp i verdenstoppen.

Versjon 2 av Dragonwort klar for tapping

Hva er i anmarsj hos dere for tiden?

Av nyheter som kommer fra oss kan jeg nevne NM-vinneren fra i fjor: Bahrainer Weisse. Petter Fornes var hos oss for et par uker siden med 30 kg surdeig som vi puttet i gjæringstanken. Det blir (forhåpentligvis) en knallgod Berliner Weisse på rundt 3,5%. Under finalen i NM i fjor fikk dette ølet 50 poeng av tre av fire dommere. Den fjerde ga 49 poeng fordi han av prinsipp aldri ga full score.

Ellers har vi versjon to av Dragonwort klar for tapping neste uke. Fjorårets versjon ble fatlagret på Armagnac-fat, mens årets versjon har ligget på Bourbon-fat. Forøvrig vil vi lansere nye bokser i dagligvaresegmentet i mai. Boks er fremtiden, og tre eksisterende og to nye øl skal etter planen lanseres i mai.

NogneO11

Nybygget hvor bryggeriet skal flyttes over i. Foto: Nøgne Ø

Vårt store prosjekt nå er nybygget vårt. Hele bryggverket med tappelinje og gjæringstanker skal inn her. Når bryggeriet er flyttet over i nybygget i løpet av sommeren, starter arbeidet med å omgjøre Gamle Rygene Kraftstasjon til et besøkssenter med pub, restaurant og faciliteter for besøkende. Vi har foreløpig svulstige, men lite konkrete planer, men vi ønsker å bli et sted som folk vil valfarte til for å oppleve gode smaker og opplevelser.

Austmann-oppkjøpet

Åssen har det gått med Nøgne Ø etter at grunnleggeren og ildsjelen Ketil sluttet etter Hansa-oppkjøpet?

Tiden etter at Kjetil Jikiun sluttet har selvfølgelig vært preget av mange spørsmål og intern usikkerhet. Han var jo Nøgne Øs ansikt utad, og vi erkjente raskt at ingen kunne ta hans plass. I stedet har vi det siste halvåret jobbet med internstruktur og ansvarsfordeling, samtidig som vi har staket ut en ny kurs for hvordan vi ønsker å fremstå.

-Ingen drastiske endringer, men vi må på en måte «finne oss sjæl». Selve bryggingen og det kreative rundt dette håndteres veldig godt av våre bryggere, så der har vi få bekymringer.

Hvordan ser du på at Austmann bryggeri også er kjøpt opp av Hansa? Kan det samme skje med ildsjeler der?

Hansas oppkjøp av Austmann var gledelig på mange måter. Hansa er et norskeid konsern som eies av mennesker som er oppvokst i, og kjenner bryggeribransjen. Vi har erfart dem som en fantastisk samarbeidspartner på alle måter. De har fortrinnsvis hjulpet oss med salg/distribusjon, lagerhold og brygging, men også med en enorm kunnskap om bransjen. Jeg tror Austmann vil få stor glede av dette.

Austmann har tre profilerte medarbeidere, og jeg tror nok de er såpass dedikerte til sitt bryggeri at de kommer til å fortsette i mange år. Spesielt med den hjelpen de nå får til å nå ut til et større marked.

Samarbeidsbrygg med danske Amager Bryghus

Har dere noen nye samarbeid med internasjonale bryggerier?

Når det gjelder samarbeidsbrygg har vi en del på gang. Vi skal bl.a brygge med danske Amager i nærmeste fremtid. Ryktene om at vi skal brygge en pils sammen med Austmann er ennå ikke bekreftet 😉

NøgneØ 18969

Gamle Rygene Kraftstasjon blir besøkssenter og pub. Foto: Nøgne Ø

Vi ønsker Nøgne Ø lykke til videre med å stå i bresjen for og befeste Norges posisjon på ølkartet internasjonalt, og gratulerer med utmerkelsen.

Hvis du vil lese mer om ølrelaterte saker, så kan du lese blant annet korte intervjuer med andre bryggerier her.

Du har også i vente våre besøk hos The Kernel og Brew by Numbers i London.

Personvern