Månedens ølstil – IPA til sensommeren

Publisert i Alle artikler, Øl og anledninger, Ølbrygging, Øltyper

150326_ikon_artikkel

 

 


 

Tekst: Anne Moe

Fellesferien er kanskje tiden for å brygge IPA. Dels fordi IPA er god å drikke på sommeren, men kanskje mest fordi den internasjonale IPA-dagen er 6. august 2016! Det er dessuten kommet en egen tv-serie om ølbrygging fra San Diego, som nærmest er IPA-hovedstaden.

IPA er en forkortelse for India Pale Ale, og kort sagt inneholder den mye humle og er ellers en sterkere versjon av Pale Ale. IPA er tydelig på bitterhet smaksmessig sett.

Opprinnelig ble IPA brygget på høsten, og ble kalt october beer. Det skulle videre bli satt til lagring et par års tid – noe som er en motsetning til i dag, hvor IPA går for å være en av de ølstilene som er best å drikke jo ferskere den er. Den bør altså ikke lagres, da den ved lagring taper seg på smak; humla forringes.

IPA er verdens mest populære ølstil, og i USA er stilen den mest etablerte i USA. Det er over 30 år siden ølstilen ble etablert der borte. I USA har San Diego vært midtpunktet for IPA, og «ølbryggerserien» som nå går for fullt er Kings of the craft. Vi vet dessverre ikke når denne kan ventes i Norge, men trailer kan du jo erte opp deg selv litt med, eventuelt kjøpe deg tilgang på PBS.

Uansett, videre i artikkelen skal vi hjelpe deg som har lyst til å brygge IPA til IPA-dagen, og vi har følgelig notert ned noen ting som er smart å ta med seg før man går i gang med bryggingen. Siden det om IPA er så mange meninger og preferanser, holder vi oss til å holde et generelt nivå på hva du bør tenke på.

Først vil vi nevne at en fordel med å brygge IPA, er at den er enkel å brygge. Hvis du er i startfasen som hjemmebrygger, så er IPA fordelaktig å begynne med. Grunnen til at IPA kan være lettere å få et godt resultat av, er fordi humlebruken og bitterheten som oftest vil overdøve de ølfeil du eventuelt måtte få.

Tips fra Ølakademiets bryggerekspert:

  • Utfordringen for hjemmebryggerne er at de ofte sliter med å finne den gode balansen.
  • Humlegalskapen har tatt litt av. Det har gått sport i å brygge eller drikke IPA med IBU (international bitterness units) på over langt over hva som er «nødvendig» – enda det er bekjentgjort at vi mennesker har vanskelig for å registrere bitterhet på over 100 på skalaen. Det brukes ofte mye mer humle i ølen enn hva som trengs. Det brukes nå mye humle i alle ølstiler, til og med i hveteøl. Og selvom IPA krever en viss mengde humle, så ikke la deg «lure» til å tro at du er nødt til å bruke så mye. Det er dessuten lettere å drikke en øl med lavere IBU (IBU øker med mer humle). Humle er dessuten kostbart, så det er rimeligere for deg å dessuten være bevisst på dette.
  • Med en singel hop kan du få en renere og finere smak, siden du da kun bruker én type humle. Det er imidlertid da essensielt at den humla er bra.
  • Ved tilsetting av flere humletyper kan du få en rundere smak, men hvis du tilsetter for mange, kan det bli veldig bra, men det kan også bli en såpass røre av smaker at du får en tropisk smak, av eksempelvis mango, ananas osv. Men det kan også være godt.
  • Det som er viktig å tenke på, er hva man gjør når man humler (dette trenger ikke dere som kjøper maltsett tenke på), er at man bruker fersk humle. Dette er viktig for å unngå bl.a en besk gressmak på ølen (nyslått gress).
  • Hvis du er glad i å tørrhumle (tilsetter humlen direkte i gjærbøtten), så er det viktig at du ikke overdriver bruken av humla, eller passer på at humla ikke blir liggende for lenge i gjæringskaret. Det som kan skje da, er at humla kan spalte seg, noe som kan føre til bismaker. Vær dette bevisst!
  • Hvis du skal tørrhumle, så liker vår bryggmester stort sett å tilsette humlen etter stormgjæringa har roet seg ned, altså etter at gjæren har gjort hovedtyngden av jobben sin. Stormgjæring gjenkjenner du ved at det naturlig nok bobler ekstremt mye (den slutter etter ca. 4-5 dager.)
  • Hvis du lykkes med tørrhumlinga, kan du få en veldig god øl – det kan helt enkelt resultere i en utrolig god og velbalanasert bitterhet! (Bommer du kan du risikere blant annet gressmak som nevnt!)

Her kan du forøvrig lese mer om IPA og IPA-dagen. Vi kjører selvsagt en ekstra IPA-smaking, for å feire den populære ølstilen!

Lykke til med brygging av IPA – og god ferietid!

Personvern