Lammesadel i Chimay

Publisert i Alle artikler, Oppskrifter

150326_ikon_artikkel


Tekst: Ølakademiet
Foto: Frode Henriksen

Rundt om i landet er bøndene i full gang med lamminga, og det vil samtidig si at det er høyaktuelt å bruke lam i maten. For den som er glad lammekjøtt, gjerne akkompagnert med den aromaen øl gir, vil du kunne lage den reneste festrett etter å ha lest denne artikkelen.

150415_lammesadel141103_bildeskygge_800px

Chimay er en belgisk trappistøl, brygget i et av Belgias få trappistbryggerier. Dette vil vi at det er brygget i et kloster, av munker som tilhører trappistordenen. Chimay kommer i flere typer, men i denne retten har vi benyttet den blå typen, som er kraftig og noe søtlig i smaken. Med denne ølen som marinade kan du tilføre middagen en historisk vri, og kanskje fortelle gjestene dine om opprinnelsen?

Dette trenger du (4 porsoner):

1 kg lammesadel med ben
1 fedd hvitløk
1 kvist rosmarin
2 ts salt (har du røyket salt er dette bra)
2 ts pepper
3 dl Chimay Bleu
2 ss appelsin marmelade
2 ss honning
2 ss grov sennep
1 ss sukker

Bland sammen hvitløk, rosmarin, honning, appelsinmarmelade, grovsennep, sukker, salt og pepper sammen. Gni deretter dette i kjøttet. Snitt fettsiden på sadelen.

Sett ovnen på 110grader og legg kjøttet i en stekeform. Hell Blå Chimay over kjøttet og la det stå i ca 2 timer.

Deretter bruner du kjøttet i stekepanne i litt olje og smør, ca 5min, til kjøttet er gyllent og fettet er sprøstekt.

Stek videre i ovnen med fettsiden opp, på 180 grader i ca 15min til termometeret viser 64 grader.
La kjøttet hvile i 10 -15 min.
Skjær deretter kjøttstykket opp langs ribbena.

Tilbehør:

Tomatconcassé og søtpotetpuré.

Har du gavekort som snart går ut? Les mer her ...

Personvern