Kölsch – en ølstil for lysere tider

Publisert i Alle artikler, Om øl, Ølbrygging, Øltyper

150623_sommer

150326_ikon_artikkel

 


Tekst: Anne Moe Foto: Frode Henriksen

Månedens ølstil som vi ønsker å fortelle deg litt om er Kölsch. Det er forøvrig en ølstil som får ufortjent lite oppmerksomhet!

Forfriskende

Kölsch er et overgjæret øl, som betyr at det gjæres på mellom 15-20grader. Den er ganske lys og gyllen  i fargen, og det er forfriskende øl som er lett å like. Selvom den ofte har en noe bitter avslutning, så kan den sies å være et både rundere og mykere alternativ sammenlignet med pils. Den kan også oppleves å ha noe fylde, og kan gjerne kombineres med lett sommermat. Alkoholinnholdet ligger på mellom 4-6 %.

Noen vil karakterisere Kölsch som en mellomting mellom lager og pils, eller lager og ale. Du kan jo teste og se hva du er mest enig i?

Serveres i rette glass

Tradisjonelt sett skal Kölsch serveres i rette glass, med størrelsesorden 2 cl. -Lite glass synes du kanskje? Den gamle tradisjonen i Köln tilsier at glasset etterfylles fortløpende av servitøren – så det burde vel ikke by på noe problem?

Er det noe tyskerne er gode på så er det å fylle i glassene, om vi sammenligner med 1-liters glassene de opererer med i München. Fordelen med Kölsch i Köln er selvsagt da at du vil ha friskt øl tilgjengelig til enhver tid!

Kölsch fra Köln

Navnet Kölsch er et beskyttet varmerke, og kommer fra Köln-området nord i Tyskland. I Köln selges det mer av Kölsch enn det gjør av pils. Kanskje ikke så overraskende. I dag er forøvrig Kölsch en ølstil som flere amerikanske håndverksbryggerier har i sin produksjon.

Kölsch er en ølstil som det dessverre ikke brygges så mye av lenger, og det er derfor gledelig å se at en av våre hjemmebryggere brygget denne stilen og vant månedspremie hos oss i 2015. (Årets hjemmebryggekonkurranse kan du lese om her.)

Det er også hyggelig at et av brudeparene som leide vår bryggekjeller før fjorårets sommerbryllup, valgte å brygge Kölsch.

Vår bryggmester Bjarte forteller at han faktisk aldri har brygget denne ølstilen, men han påminner om at du må se til å ha egen Kölsch-gjær.

Til sist kan du lese vår ølguide Hennings beskrivelse av en Kölsch han har testet, sammen med flere andre tyske øl.

Har du gavekort som snart går ut? Les mer her ...

Personvern