Kölsch – en ølstil for lysere tider

Publisert i Alle artikler, Om øl, Ølbrygging, Øltyper

150623_sommer

150326_ikon_artikkel

 


Tekst: Anne Moe Foto: Frode Henriksen

Månedens ølstil som vi ønsker å fortelle deg litt om er Kölsch. Det er forøvrig en ølstil som får ufortjent lite oppmerksomhet!

Forfriskende

Kölsch er et overgjæret øl, som betyr at det gjæres på mellom 15-20grader. Den er ganske lys og gyllen  i fargen, og det er forfriskende øl som er lett å like. Selvom den ofte har en noe bitter avslutning, så kan den sies å være et både rundere og mykere alternativ sammenlignet med pils. Den kan også oppleves å ha noe fylde, og kan gjerne kombineres med lett sommermat. Alkoholinnholdet ligger på mellom 4-6 %.

Noen vil karakterisere Kölsch som en mellomting mellom lager og pils, eller lager og ale. Du kan jo teste og se hva du er mest enig i?

Serveres i rette glass

Tradisjonelt sett skal Kölsch serveres i rette glass, med størrelsesorden 2 cl. -Lite glass synes du kanskje? Den gamle tradisjonen i Köln tilsier at glasset etterfylles fortløpende av servitøren – så det burde vel ikke by på noe problem?

Er det noe tyskerne er gode på så er det å fylle i glassene, om vi sammenligner med 1-liters glassene de opererer med i München. Fordelen med Kölsch i Köln er selvsagt da at du vil ha friskt øl tilgjengelig til enhver tid!

Kölsch fra Köln

Navnet Kölsch er et beskyttet varmerke, og kommer fra Köln-området nord i Tyskland. I Köln selges det mer av Kölsch enn det gjør av pils. Kanskje ikke så overraskende. I dag er forøvrig Kölsch en ølstil som flere amerikanske håndverksbryggerier har i sin produksjon.

Kölsch er en ølstil som det dessverre ikke brygges så mye av lenger, og det er derfor gledelig å se at en av våre hjemmebryggere brygget denne stilen og vant månedspremie hos oss i 2015. (Årets hjemmebryggekonkurranse kan du lese om her.)

Det er også hyggelig at et av brudeparene som leide vår bryggekjeller før fjorårets sommerbryllup, valgte å brygge Kölsch.

Vår bryggmester Bjarte forteller at han faktisk aldri har brygget denne ølstilen, men han påminner om at du må se til å ha egen Kölsch-gjær.

Til sist kan du lese vår ølguide Hennings beskrivelse av en Kölsch han har testet, sammen med flere andre tyske øl.

Personvern