Ølfestival i Verdens Nordligste By!

Publisert i Blogg

150821_jernteppet_1

Dommerene i bryggekonkurransen med vinneren og andreplassen. Foto: Jernteppet

150325_ikon_blogg


Smaken for øl sprer seg raskt, og i nord-norge blomstrer det for tiden. Interessen for godt håndverksøl har spesielt satt seg i Hammerfest hvor Jernteppet bar arrangerte fastlands-Norges og -Europas nordligste ølfestival helgen 6-8 august.

På torsdagen arrangerte Jernteppet Ølfestival damenes aften, hvor Inga Greve fra Ølakademiet holdt kurset, sammen med Anna Vignoli fra Ægir Bryggeri. Temaer på kurset var blant annet; hva er øl, hvordan smake på øl, og kvinnenes historie innenfor brygging. I tillegg ble det presentert og smakt på 6 forskjellige øl brygget av kvinner. Damene til stede var strålende fornøyd, kurset og ølen ga mersmak, og kanskje ble noen inspirert til å begynne å brygge selv.

150821_jernteppet_3

Mange spennende bryggerier var representert, her ved Graff Brygghus. Foto: Inga Greve

Fredag og Lørdag var det duket opp til festival i teltet like ved Jernteppet bar. Der stod bryggerier fra Norge, Sverige og England på rekke og rad for å servere ølglade kvinner og menn. Festivalen hadde stort fokus på lokale norske bryggerier hvor Senja Bryggeri fra Senja, Mosjøenbryggeri fra Mosjøen, Graff Brygghus og Mack Mikrobryggeri fra Tromsø, Bådin bryggeri fra Bodø, Ægir fra Flom, og Austman fra Trondheim var til stede. I tillegg var Brewdog fra Aberdeen, Skottland og CAP fra Stockholm, Sverige representert.

Av de nord-norske bryggeriene var det både helt ny oppstartede og gamle kjente. Kvaliteten på ølet fra de ferske bryggeriene var veldig bra. Man kunne kjenne at de var nye, men potensialet er veldig stort. Mosjøenbryggeri skilte seg spesielt ut med morsomme navn på ølene sine, som blant annet, Ratæskank, Flætterfæsje og Sprættsjit, godt var det også! Men festivalens store snakkis var Bådin sin pale ale av høyklasse. Av de mer etablerte bryggeriene brilijerte Austman med spennende nye ølstiler.

150821_jerteppet_2

Beermaker’s Dinner med lokale råvarer. Foto: Inga Greve

Fredag kveld var det dekt opp til tre retters beermakers dinner hvor Anna vignoli representerte Ægir bryggeri. Til forrett fikk vi servert laksetartar med belgiske Siv Witbier. Hovedretten bestod av lokalretten reinsdyr med en saftig Lindisfarne scotch ale ved siden av. Kveldens søte avslutning var multer marinert i whisky og multe sorbe, med en sødefull nagelfare nut brown ale.

Lørdag var det klart for CAP hvor bryggesjef Mattias Hammenlind fra Sverige skulle matche sitt øl til mat. Foretten bestod av fiskesuppe med Great white Hype, white IPA til. Hovedretten bestod av hval kjøtt med en asiatisk vri, hvor Exiter IPA komplimenterte godt til. Til dessert var det rabarbra i forskjellige varianter og rømmekrem med en godt balansert Shot in the dark porter til. Kokkene på Odelia restaurant hadde komponert øl og mat i glimrende stil, og alle trillet ganske gode og mette ut med et smil om munnen.

For hjemmebryggerne i Hammerfest hadde festivalen lagt opp til en konkurranse. Utfordringen var å brygge en typeriktig engelsk porter. Juryen besto av Inga Greve fra Ølakademiet, Neil Scotney fra Brewdog, Mattias Hammerlind fra CAP, og Gustav Jørgensen, velkjent ølekspert, skribent og musiker.

Sistnevnte var også på festivalen for å lansere og signere boken Øl Vin Mat.

Vinneren ble Christer Ringheim som brygget en flott porter med gode balanserte smaker. Premien var å få brygget ølet sitt på skikkelig vis og solgt det på Jernteppet bar. Mens på andre plass kom Dan Sølvfester Andersen som fikk ta med seg et variert utvalg av glass hjem.

Folk smakte, skåltet og koste seg. Ølene fra de forskjellige bryggeriene falt i smak og mange fant både sitt favoritt øl og bryggeri. Med mange gode tilbakemeldinger fra folket kunne man trygt si at festivalen var en suksess. Og forhåpentligvis sprer ryktet om godt øl, god mat og fantastisk stemning seg videre til det nord-norske folket til neste års festival.

Om man trenger noe mer overbevisning, så ble hele festivalen dokumentert på film av Gustav Jørgensen og Maida Hals hvor de viser dedikerte bryggere og glade gjester! Og for å ikke snakke om overveldene flott natur fra alle kanter.

Takk til Jernteppet bar og Hammerfest for en fantastisk opplevelse.

Inga Greve

Personvern