Internasjonal IPA-dag

Publisert i Alle artikler, Ølets historie

 

IPA er i dag en av de mest populære ølstilene etter pils – og kjennetegnes av høy fruktig- og bitterhet, IBU. Det har også vært vanlig at IPA er forholdsvis sterk, gjerne over 6,5%. Dette har den siste tiden dog endret seg noe, og det finnes i dag mange bra IPA-er å få kjøpt med butikkstyrke.

140325_apostroff I opprinnelsen var dette en engelsk pale ale med mer alkohol og humle, som var lagret et par år på trefat. Det opprinnelige navnet var ”October beer” da det tradisjonelt ble brygget på høsten i England. Akkurat som andre legendariske drikker er også IPA myteomspunnet – og historiene rundt opprinnelsen mange. Det sies blant annet at frakten mellom England og India, på trefat i høy temperatur og fuktighet, gjorde modningen av ølet mye mer effektiv. Om dette stemmer er noe usikkert, men det som er ganske sikkert er at navnet India pale ale kom først etter at eksporten fra England til India ble forholdsvis stor rundt 1825.

Det man også kan være mer sikker på er at sulfatholdig vann er viktig for en god IPA. Bryggeriene i Burton upon Trent, som har mye sulfat i vannet, var nemlig tidlig kjent for å brygge de beste IPA-ene. At bryggerier utenfor dette området senere begynte å tilsette sulfat ved brygging kan underbygge viktigheten av sulfatholdig vann.

Ølstilen ble på 80-tallet ble vekket til livet igjen av amerikanske mikrobryggerlier etter å ha levd litt i skyggen siden første verdenskrig da det ble innført restriksjoner på malting. Dette førte til at man vannet ut IPA-en, noe som førte til et dramatisk fall i populæriteten. Den ble i Amerika igjen gjort litt sterkere og mer bitter, og resten er historie.

I dag er altså IPA tilbake der den hører hjemme, som en av de mest populære ølstilene vi har – og hvert år feires den internasjonale IPA-dagen i august!

I 2017 feires IPA-dagen torsdag 3. august!

Feir med måte, men for all del; SKÅL!

Har du lyst å smake spennende IPA mens du lærer mer om historien? Ølakademiet har nå egne IPA-kurs, les mer her:

Kilder: Wikipedia og Ølakademiet

 

Share

Personvern