Hornbeer på The Pub

Publisert i Blogg

160202_thepub_bowler

Mathias med kollegaer tar i mot deg på The Pub.

150325_ikon_blogg

 

 


Tekst: Anne Moe Foto: Kai Øveraasen

I går var det duket for smaking av Hornbeer på The Pub på Majorstuen. Vi tar selvsagt turen når Hornbeer byr på ølsmaking, og vi synes det er hyggelig å besøke The Pub som har et stilmessig annet uttrykk enn andre ølsteder i hovedstaden.

Engelsk stil

The Pub ligger et par tverrgater nedenfor velkjente Gamle Major. Puben har uklanderlig engelsk stil, og har ifølge betjeningen et økende ølpublikum. Puben kan periodevis by på musikkinnslag og har et greit ølutvalg til tross for sine få kvadratmetre og absolutte maksantall på 100 gjester.

The Pub skiller seg stilig ut gjennom sitt konsept, hvor bartenderne møter deg i sin svært gjennomførte habitt med bowlerhatt, hvite skjorter og bukseseler. Interiøret er gjennomført engelsk pub, og heller ikke toalettene er avglemt. Er dette de kuleste toalettene i Oslo?

160202_thepub_lokalet

The Pub har gjennomført engelsk pubstil.

Totalt sett byr puben på hyggelig atmosfære, og vi koste oss med ølsmaking. Det var Beer Enthusiast med Karin Sundli i spissen som inviterte til mandagens smaking, hvor gründer og bryggmester Jørgen Fogh Rasmussen ga et innblikk i Hornbeers oppstart og historie.

Gledelig provokasjon

Det danske bryggeriet er kjent for å provosere og begeistre, og de har gjerne et budskap gjennom sine øl og etiketter. Sistnevnte står Jørgens kunstneriske kone bak. En av etikettene som har fått lattervekkende oppmerksomhet er deres «Vladimir P» med tydelig adresse til Russlands president. Tegningen av selveste Putin rammet inn av regnbuefargene er selvsagt ikke til å ta feil av.

Da deres India Pale Ale «Grisk» ble lansert, støtte de på søksmål grunnet en slående navnelikhet med en dansk bank. Interessen for saken var voldsom i Danmark. Kort fortalt vant Hornbeer saken, og de synes det er ekstra hyggelig at nettopp denne ølen er blitt deres mestselgende.

Hornbeer kan sparke fornøyelig, men sjarmerende i mange retninger, og Jørgen understreker med et smil at bryggeriet nærmest er som hoffleverandør å regne siden de betaler så voldsomt med avgifter. Ca 5 kr per flaske i avgifter – det gir greit mye i apanasje til de kongelige det!

Årets bryggeri i Danmark

Hornbeer har fire ganger blitt kåret til Årets bryggeri i Danmark, men ifølge Jørgen har de intet ønske om ekspansjon. Kanskje, om han hadde vært 20 år yngre, men per nå er han veldig fornøyd med tilværelsen. Det han ønsker for Hornbeer er å lage øl som ikke er mainstream, men heller ikke for spesielt. Han søker øl som har harmoni og balanse.

Ølakademiets smaksfavoritt

Tilbake til ølsmakingen. Vi hadde smakt det meste som ble presentert fra før, med tydelig unntak av en svært så eksklusiv eikelagret surølvariant: «Oak Aged Cranberry Bastard». Denne hadde mange lag, var kompleks, og bydde på smak av eple og sure tranebær. Enkelte av våre utsendte fikk omtrent stjerner i øynene og oppfordret Jørgen til å brygge mer av denne. Den blir nemlig og beklageligvis ikke tilgjengelig på polet. Iallefall ikke foreløpig.

Heldigvis kan vi trekke fram en sur smaksopplevelse til, som er greit tilgjengelig: Hornbeers Framboise. Svært god, prøv den!

Nordmenn og surøl

Jørgen er ikke overrasket over vår entusiasme, og mener at nordmenn ser ut til å omfavne de sure ølene betraktelig varmere enn hva danskene gjør. Etter hans syns liker nordmenn å eksperimentere mer, mens danskene liker mest klassiske øl og de som er humlet.

Vi smakte deres mestselgende Grisk, og finner den svært god, men vi vil også trekke fram deres Brown Ale fra smakingen. Det er nok ikke den Brown Ale´n du vil huske for evig og alltid, men en øl som er et klart sikkerstikk, og som har nettopp det Jørgen higer etter; harmoni og balanse.

Test selv!

Hvis du har lyst til å teste noe fra Hornbeer på The Pub, så kan de skilte med følgende derfra: Dry hop, Kong Henrik, Dark wheat, Charlies cool porter, Top Hop, Vårøl, samt Vladimir P.

Puben byr selvsagt ikke bare på Hornbeer, og har 11 øl på tapp, hvorav de rullerer på 8 av disse så ofte som mulig. På flaske har de 25 linjer som de prøver å bytte ut hele tiden. I følge daglig leder Mathias Dørum er målet å ha minst 3-7 nye øl annenhver uke.

Han forteller videre at cocktails er noe de fokuserer på, og for hver sesong vil de tilby smakfulle drinker basert på egenkomponerte siruper fra sesongens råvarer. Ølakademiet vil her trekke fram ølcocktail som er en del av disse. Slike cocktails er fortsatt veldig nytt for mange. Vi kommer gjerne tilbake og smaker deres versjon!

Det er hyggelig at Majorstuen får flere ølhull å velge i, både for den erfarne og den ferske ølhunden. The Pub skal være en folkets bar på Majorstuen, og et møtested for alle avslutter Mathias.

Vi hygget oss under vårt besøk, og spesielt Jørgen fra Hornbeer bidro godt til «en dejlig dansk tvist» på det hele.

Takk for oss!

160202_thepub_bekledning

Personvern