Historisk da BD57 åpner i dag

Publisert i Blogg

150617_inga141103_bildeskygge_800pxØlakademiets Inga Greve hjelper deg med å velge god øl!

150325_ikon_blogg


 

Tekst: Anne Moe Foto: Kai Øveraasen

I ettermiddag åpner det som for noen er en etterlengtet utenlandsk øloase på Grünerløkka i Oslo, selvom det selvsagt allerede fins flere gode ølsteder i nærheten. Det unike med åpningen av BD57, er imidlertid at ingen utenlandske bryggerier tidligere har åpnet bar i Norge. Nå blir altså Brewdog først ut. Blir dette starten på en ny æra?

I Markveien 57 har man lenge sett gråpapir i vinduene, men ryktene som har svirret har vært tydelige om hva som har vært på gang bak de lukkede dører. Og nå er altså ventetiden over, like fullt for ølentusiastene som for de gjennomsnittlig interesserte og øltørste mennene og damene i gata. BD57 fokuserer på å ha et godt og skiftende ølutvalg; hvor de vil ha et jevnt utvalg av øl fra Brewdog, sammen med gode innslag av kvalitetsøl fra bryggeri-Norge. Ønsket er også å få fatt på god og sjelden import.

BD57

Dedikert skjenking hos BD57.

 

Grunnet norsk lov har stedet fått navnet BD57, hvor 57 henspiller på adressen i Markveien. Men utover dette samt norsk versjon av logo, er det mye likt sammenlignet med andre Brewdog Bars i verden. Man skal kunne kjenne seg igjen. Gatekunst og gymgulv på en del av veggene, samt mur og et enkelt industrielt preg er hva du kan vente deg på BD57. Bakgrunnen for valg av gymgulvene går langt tilbake, til den tida Brewdog måtte tenke mer økonomi og de da brukte de absolutt rimeligste gulvene som var mulig å oppdrive. Dette har videre vært et kjennetegn for barene ellers i verden.

Man trenger ikke være særlig nostalgisk av seg for å få umiddelbare assosiasjoner og føle på gjenkjennelsen til gymgulvene – og ja, det sjarmerer! På BD57 er det forøvrig mye gjenbruk, og som innehaverne forteller har de under oppussinga lett godt innover i veggene etter mur. Noen vegger har de måttet sette opp igjen fordi det viste seg at det ikke var mur inni likevel, forteller Maya Borrevik ivrig.

Gatekunsten som har fått plass på veggene er det lokale kunstnere som har stått for, blant annet to kompiser av Julie som jobber her. Det å få utsmykke veggene var en veldig spennende jobb for disse gutta, som snart skal legge siste hånda på verket sitt. Den store elgen i trappa ned til underetasjen (som forøvrig gjenspeiler BD57 sin logo i Norge) er det Craig Fisher som har stått for, mens solnedgangen er utført av nok en lokal kunstner, som et samarbeid dem i mellom.

150617_bd_eiere

Innehaverne Maya Borrevik og Jan Thomas Nybak.

Innehaverne Maya Borrevik og Jan Thomas Nybak er naturlig nok stolte og oppglødde når de forteller om BD57. Jan Thomas er den bransjeerfarne av dem, og via bekjentskaper innen Brewdog, har kort fortalt denne historiske oppstarten i Norge blitt til virkelighet. Maya har ingen erfaring som hun selv sier, men med tysk familiebakgrunn og det at hun falt pladask for Berlinerweisse straks hun smakte det, så kan man jo tenke seg at det å drive utested har vært underliggende hele tiden. «Feels like home», som hun fastslår på klingende bergensk. Og det har jammen gått unna når avgjørelsen først var tatt. Samboerne flyttet fra Bergen til Oslo i mars, rett til oppussing av lokaler og full rulle.

BD57 har ellers et iboende fokus på at deres personell skal være kunnskapsrike og helst brygge øl selv. En av de utpreget kunnskapsrike du møter bak tappetårnene, er vår egen diplombrygger, ølsommelier og kursholder Inga Greve, som vi er svært stolte av.

150617_bd_crew

Disse jobber på BD57.

Av det som er på tapp på BD57 akkurat nå, er Ingas anbefaling Cocoa Psycho. Av hva Ølakademiets utsendte smakte på i går, vil vi anbefale versjonen av Paradox som de nå har på tapp. Singel hop-serien «IPA is dead», som altså innebærer at det kun er brukt én type humle i hver av dem, kan ses som en ren og fin serie, som absolutt er verdt å prøve ut. Den mest spennende og spenstige stilen per nå på tapp er Sparkling Sake fra Nøgne Ø. Denne har nok flere av de mer bevandrede ølentusiastene allerede smakt, men den kan absolutt friste til gjentagelse – og det gjerne sammen med lakse-kanapéen som vi fikk smake på preåpningen i går. Streetfooden generelt kan gjerne testes ut; her var det mye godt og delikat!

Undertegnede likte lokalene godt, og fikk et snev av den der deilige, danske følelsen (selvom jada, Brewdog er skotsk), som av og til er etterlengtet i Norge. Så gjenstår det å se hvordan BD57 holder koken med tanke på ølutvalg, og hvor vidt både nye og gamle ølhunder finner stedet som et godt og vedvarende tilholdssted på sikt. Per nå kan stedet få den gjengse ølhund til å logre, og det må sies å være en god start.

Vi ønsker BD57 lykke til i fortsettelsen!

Personvern