Hansa om Bergen og øl

Publisert i Alle artikler, Reisetips

Ølakademiet vil fremover ta for seg en by og de viktigste stedene for øl-elskere som er verdt å besøke. I den anledning begynner vi også med en serie intervjuer, da med dyktige bryggere som er glad i sitt håndverk.

 

1611-tekst Ølakademiet/Carl Erik Sæther | 1611-foto Hansa Borg Bryggerier: Carl Erik i bryggeriet

 

I dag er vi byen mellom de syv fjell og intervjuer bryggerimester Carl Erik Sæther, som brygger i regnet for Hansa. Hansa er for øvrig Norges største norskeide drikkevareaktør.

Hvordan skiller Bergen seg ut som «ølby» fra andre byer?
Vi må vel kunne si at vi har noen av Norges mest patriotiske og engasjerte forbrukere når det kommer til øl. Hansa Bryggeri har i mer enn 125 år betydd mye for byen og de som er oppvokst her.  Ingen som bor i Bergen har vel behov for å dra noe annet sted …

Hvilke spennende øl kan vi se frem mot fra deres bryggeri?
Vi har lansert mange spennende nye øl de siste årene som er svært godt tatt imot. Blant annet IPA, Chili Blonde, Vienna Lager, og nå jobber vi med flere. Hvilke kan jeg ikke røpe nå, men det er bare å glede seg!

Hvordan ser du øl-trenden i dag og hvordan blir den fremover?
Det ser ut som fokuset på IPA er i ferd med å avta. Håndverksbryggeriene ser ut til å interessere seg for mer krevende prosesser som for eksempel fatlagring og surøl. Det kan være fornuftig siden dette er ølkategorier som de større bryggeriene vil ha problemer med å komme på markedet med. Vi er ute etter å finne spesialsorter som ikke bare er spennende, men som også vil gi et visst volum. Med en bryggstørrelse på 350 hl så sier det seg selv at vi ikke kan bli for spesialiserte. Jeg tror kanskje at det vil bli en trend med tyske ølvarianter som for eksempel schwarzbier, rauchbier og altbier gjerne i kombinasjon med tørrhumling.

Hvilke Norske bryggerier bør vi holde øyene åpne for?
Det har blitt veldig mange mikrobryggerier og med det utrolig mye øl å velge i. For meg er det mer interessant å følge med på hvilke øl som kommer enn hvor de kommer fra, men jeg har veldig sansen for det guttene i Austmann driver med. Der er det alltid mye spennende på gang! Men jeg er kanskje inhabil siden vi har et spesielt forhold til Austmann Bryggeri.

Hva er din beste øl og mat-kombinasjon?
Må innrømmer at jeg ikke er så eksperimentell. Men å trekke blåskjellene i hveteøl blir jo godt da …

 

Carl Erik Sæther • Bryggerimester • Hansa Borg Bryggerier AS

Personvern