Fyll opp julematen

Publisert i Alle artikler, Oppskrifter, Øl og anledninger, Øl og mat

Med årets juleøl kan du enkelt gjøre noen fantastiske sprell med julematen uten å bryte med tradisjonene.

Det er viktig med rette stemning når man tester juleøl!141103_bildeskygge_800px

150326_ikon_artikkel


Tekst og foto: Kjersti Veel Krauss

Uansett om tradisjonen hjemme hos deg er ribbe, pinnekjøtt eller fisk, går det an å leke seg med de tradisjonelle oppskriftene.

I samarbeid med kokkene på Ølakademiet har vi laget noen spennende oppskrifter som tar i bruk årets juleøl. Ved å dampe pinnekjøtt i øl for eksempel vil du tilføre pinnekjøttet en sødme som kompletterer det salte. Ribben kan ha godt av å bli «øldrukken», altså langstekt i øl, eller glasert med brunt sukker og øl. Vil du ha en sprellende juletorsk, kan du servere den trukket i øl og med honningglaserte gulrøtter. (Under finner du noen fine oppskrifter til inspirasjon.)

Smaksguide til jula

Vi spiser ofte kraftig og fet mat i jula og det kan være en utfordring å finne det riktige juleølet til maten. Forvirrende nok er ikke det juleølet som stikker av med seieren i juleøltesten, nødvendigvis det beste valget til din julemat heller.
Det er selvfølgelig også smak og behag hvilket øl vi velger til maten, men selv om det ikke egentlig finnes noen regler som setter begrensninger for hvilket øl vi synes er best, finnes det noen enkle kjøreregler. Spiser du lett mat, er et lett øl det beste og til kraftig mat passer det best med et kraftig øl. Til retter med lite fett, kan du velge et lite bittert øl med lav alkoholstyrke og til retter med mye fett, trenger du et øl med mye bitterhet. For å få frem smakene i ølet bør det heller ikke serveres for kaldt.

Kjøper du poløl, kan du gjerne spørre de ansatte på polet og få hjelp til å velge ut det som vil passe best til din julemat. De polansatte begynner å få mye bedre kunnskap om øl og ekspertisen ligger ikke lenger eksklusivt på vinfronten.

Under har vi tatt for oss tre av julens mest spiste retter og parret dem med det beste av årets juleøl.

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt dampet i juleøl

Å dampe pinnekjøttet i juleøl vil gi det salte og røkte pinnekjøttet en søt hinne som harmonerer veldig godt til det salte og fete.

3 kg pinnekjøtt
3 dl vann
3 dl søtt juleøl (som for eksempel Ringnes sin Julebokk)

Slik gjør du:

1. Dagen i forveien legger du pinnekjøttet i kaldt vann. 14 timer er optimalt. Bytt gjerne ut vannet to til tre ganger i løpet av denne tiden.
2. Neste dag fyller du opp vann og øl til risten/pinnene og legger pinnekjøttet oppå. Kok opp under lokk og la det småputre i to timer. Fyll gjerne på med øl og vann underveis så det ikke koker tørt. Kjøttet er ferdig når det løsner fra bena. Legg så kjøttet i langpanna og sett det i ovnen på grillfunksjon til skorpen blir sprø.
3. Brukt kraften fra kjelen med pinnekjøttet som saus og tilsett persille rett før servering. Retten serveres med Vossakorv, poteter og kålrabistappe.

Øl til pinnekjøtt:

Pinnekjøttet har mye smak og mye salt. Ved siden av på tallerken finner vi den søte kålrabistappen som er med på å balansere ut saltheten i kjøttet. Her er det viktig å velge et øl som kan rense ut munnen for fett og som klarer å balansere ut saltheten i kjøttet. Øl som har et godt innslag av bitterhet og er alkoholsterkt vil være et godt valg.

Til pinnekjøttet kan du med fordel prøve noen av de utradisjonelle juleølene. Berentsens Juleøl på boks passer med sin bitre avslutning og spennende toner av kaffe, lakris og brente mandler godt. Du kan også prøve Amundsen bryggeris Jol eller Stille Natt fra Austmanns bryggeri. Sistnevnte er en fyldig, sterk og aromarik smaksbombe.

Det blir forresten aldri feil å drikke det samme ølet som du damper pinnekjøttet i heller.

Ribbe

En sprek vri på den tradisjonelle ribba er å bruke øl i tillegg til vann.

(4 personer)

2 kg ribbe
2 ss salt
2 ts pepper
1 dl vann til steking
2 dl juleøl til steking

Slik gjør du:
1. Begynn dagen i forveien med ribben. Midtribbe er det beste alternativet og det skal være et godt lag med spekk. Rut opp svoren med en skarp kniv og gni ribben godt inn med salt og pepper. La den stå tildekket og kjølig til neste dag.
2. Hell juleøl og vann i langpannen og legg ribben med svoren ned og dekk langpannen med aluminiumsfolie. Sett ribben inn i en forvarmet ovn på 180grader i 45 minutter.
3. Ta så ribben ut og snu den med svoren opp. Plasser en tallerken opp ned under ribben og sett den tilbake i ovnen på 210grader i 40-60 minutter. Bruk steketermometer. Den er klar når kjernetemperaturen viser 78 grader.

Anbefalt tilbehør:
Rødkål blir ekstra godt om du tilsetter fruktøl.
Medisterkaker
Julepølse
Epler
Julesaus

Øl til ribbe:

Ribbekjøttet har ikke altfor mye smak i seg selv, men inneholder derimot mye fett. På en ribbetallerken er det mye smaker, både syrlige og søte, og skal du velge det perfekte ølet til juleribben må du ha et mørkt, kraftig og sødmefylt øl. Prøv deg for eksempel på Frydenlunds juleøl på boks som er butikkenes juleølvinner. Lade Gaards sterke Juleøl eller Lervigs jul fra Lervigs aktiebryggeri er også begge gode valg.

Juletorsk

(4 personer)

1,5 kg fersk torsk
Salt
2 dl vann
3 dl Kinn Solsnu eller et godt hveteøl
6 pepperkorn
Litt salt

Strø litt salt over torsken og damp fisken i en blanding øl og vann under lokk i ca 10 minutter. Kontroller gjerne fisken underveis så den ikke blir overkokt og vassen. Server med honningglaserte gulrøtter, kokte poteter og sørlandssmør.

141202_new_quotemark Honningglaserte gulrøtter:
20 små/4 store gulrøtter, 3 ss godt smør, 3 ss honning og sitrontimian
Smelt smør og honning i en stekepanne. Legg gulrøttene hele i pannen om de er små, eller kutt de store gulrøttene i passende størrelse. Stek dem forsiktig til de er glaserte.

Øl til juletorsk:

Selv om både lutefisk og torsk er samme fisken, er tilbehøret til de to julerettene veldig ulike og du må derfor tenke annerledes med juletorsken. Juleøl uten for mye alkohol er det beste, men ølet bør i alle fall være lyst. Her er det lurt å velge et juleøl fra butikkhyllene som verken er for søtt eller for bittert. Kanskje du rett og slett skal prøve deg på det alkoholfrie juleølet fra Aass som fikk karakteren 5 i årets juleøltest? Vil du ha litt alkohol og fylde, passer både Ylir fra Ægir bryggeri eller Kinns Solsnu utmerket.

Andre juleretter

Til litt lettere julemat som skinkestek, kalkun og rakefisk velger vi gjerne øl som har lett maltsødme og fruktighet samt avstemt bitterhet. Prøv deg på for eksempel Ringnes sitt sterke Juleøl til skinkesteken.

Mack sitt God Jul passer godt til rakfisken og bryggeriet Atna brygger hvert år et eget Rakfiskøl som er et selvfølgelig valg.

Søtt og fruktig øl må til når du velger øl til kalkunen. Prøv for eksempel Nissemor fra Haandbryggeriet.

Pleier dere å ha and på bordet på julaften eller i romjula, vil juleølet Ylir fra Ægir Bryggeri være et klart valg med sin gode balanse mellom frukt og sødme.

Lutefiskmåltidet er en rik og kompleks smaksopplevelse. Fisken er mager og mild, men tilbehøret
tilfører retten salt, fett, sødme og aromaer. Derfor er det viktig å velge øl etter tilbehøret når du spiser lutefisk.

– Bacon- og ribbefettet som ofte akkompagnerer lutefisken, krever et øl med høy bitterhet. Av årets juleøl kan vi trekke frem Vinter American Strong Ale fra Fjell bryggeri og Lervigs sterke juleøl. Ellers vil en ordinær pilsner med god humlebitterhet eller en pale ale funke bra.
– Velger du sirup eller brunost til lutefisken, velger du helst et øl som er sødmefylt og inneholder lite fruktighet. Kinns Solsnu er ett tips, mens et søtt butikkøl, som Frydenlunds juleøl på boks, er et annet. Klassiske søte pilsnertyper, bayerøl eller en søt brown ale blir heller ikke feil.
– Velger du lutefisk med sennep, bør ølet ha sødme og fruktighet. Bitterheten skal da være lav. Her kan du uten problem velge et av de samme juleølene som i punktet over. Norske fruktige pilsnertyper, et tysk hveteøl, en belgisk wit, blond eller en saision er også gode valg.

Andre artikler om juleøl:

– Den store, norske juleøltesten 2015
– Den norske juleøltradisjonen
– Avec juleøl

141007_document_end

God Jul!

 

12 dager igjen til Julaften. Jakter du den perfekte julegave? Kjøp gavekort nå!

Personvern