Freia – en kulturinstitusjon

Publisert i Blogg

160405_annerledes-tappekran

Sjokoladekran…til forveksling lik en ølkran i våre øyne.

150325_ikon_blogg

 

 


Tekst: Anne Moe Foto: Frode Henriksen

Vi holder mange ulike typer kurs. Det betyr at vi trenger å oppdatere og inspirere ølguidene våre. Derfor dro vi denne uka til Freia sjokoladefabrikk, midt på tjukkeste Grünerløkka. Her ble vi både sjarmert, imponert, fristet og tilfredsstilt!

Sjokolade – historisk sett

Historisk sett skal vi flere tusenår tilbake i tid for bruken av kakaobønner, men til bruken av dem i sjokolade skulle ta sin tid. Kort fortalt kommer sjokolade fra kakaobønnen som vokser på kakaotreet.

Aztekerne og Mayaene trodde kakaobønnen hadde magiske og gudommelige krefter. Det hendte også at den ble brukt som oppmuntring. I akkurat det så kjenner vel de fleste av oss seg igjen, når søtsuget kommer sigende.

Først kjent som sjokoladedrikk

Sjokolade var lenge i hovedsak en bitter drikk, og sjokolade ble først for alvor populær når den ble blandet med sukker. Det var nemlig ikke før i 1828 at man fant ut hvordan man kunne fremstille pulver av kakaobønnene og videre lage sjokolade i den retning vi er kjent med den idag.

I det 1900-århundre ble det brukt mer og mer sukker i sjokoladen, og ofte var sukkerinnholdet og tilsetningene forøvrig større enn mengden kakao i det ferdige produktet.

I begynnelsen var sjokolade lite tilgjengelig for mange, og det spanske hoffet klarte å verne om den nydelige sjokoladedrikken i lang tid før det øvrige Europa fikk vite av den. Så ble den mer og mer tilgjengelig, men hovedsakelig i de finere, velstående kretsene.

Søt luksus

At sjokolade var et luksusgode kunne man se tydelig om man sammenlignet priser på 1900-tallet. Da Freia-butikken på Karl Johan åpnet i 1899, var en plate sjokolade like dyrt som verdien av 3-4 brød. Sjokolade var ikke noe alle kunne prioritere.

Johan Throne Holst, som senere skulle bli omtalt som en av de mest markante industrilederne gjennom tidene, hadde imidlertid troen på at sjokolade var noe som over tid skulle bli populært og tilgjengelig for alle.

Han hadde store visjoner for det eventyret Freia skulle bli til, da han kjøpte Freia i 1892. Freia ble grunnlagt i 1889, og vokste seg etterhvert til å blir Norges største produsent av sjokolade.

Verdenskjente Munch og Vigeland

Freia vokste med tiden fram til å bli en solid bedrift i Oslo, og ikke minst et ettertraktet sted å jobbe. Freia var først ut til å ha bedriftshelsetjeneste for sine ansatte, og Holst var virkelig en pioner på bedriftsvelferd.

Dette kunne vi under vårt besøk se tydelig på utsmykningen i kantinen, eller aulaen får vi vel si. I Freia-salen er det 12 originale malerier av Edvard Munch, som han selv har bestemt hvordan skulle plasseres.

Utenfor er Freia-parken, med blant annet skulpturer utformet av blant andre Gustav Vigeland. Holst var tidlig ute med sin teori om at ansatte som føler seg verdsatt gjør en bedre jobb, og skulle man ha effekt så var det kun det aller beste innen arbeidsmiljøtiltak og kultur som gjaldt!

Et opplevelsessenter midt i byen!

Ølakademiets ølguider lot seg imponere over det vi fikk se hos Freia, og flere av oss var ikke klar over at det var såpass mye kultur og historie der inne. Undertegnede var ikke alene om å føle norsk stolthet og patriotisme under vårt besøk. Selvom Freia ikke er norskeid lenger, så er den et klart bevis på norsk framgang, gründervirksomhet og det å styre etter noe man har tro på.

Det mer moderne tilskuddet som Freia-land byr på er i det lokalet man blir ledet gjennom historien, ved hjelp av tidsmaskin og film-snutter, i tillegg til vår guide som entusiastisk forteller og deler ut sjokolade underveis.

160405_freiagutten

Jørn Tore fikk prøve seg som sjokoladegutten.

Vi blir fortalt om oppdagelsen av kakaobønnene ved Columbus i 1502, at kakaobønnene var indianernes største rikdom, videoer og reklameplakater for sjokolade i vår tid…. Et fornøyelig gjensyn fikk vi i Japp-reklamen som du kan se her.

Støp din egen sjokolade

I et av rommene i Freialand støpte vi vår egen sjokolade. Vi kunne dandere med eksempelvis mokkabønner, nonstop, chilipulver, eller pulver som popper i munnen, som var veldig i vinden for noen år tilbake.

Dette rommet er utsmykket med støpeformer til sjokolade. Og når man ser nærmere på disse formene, så er gjenkjennelseseffekten stor. De bringer raskt fram mange av gode minner.

4000 Freia-kuer melker for Freia hvert år

I produksjonsområdet fikk vi se at maskinene gikk for fullt. Kvikk Lunsj og Melkesjokolade i fleng. Vi gjorde store øyne kan du tro!

I dag er den fysiske fabrikken på Rodeløkka langt mindre enn før i tiden, grunnet modernisering og effektivisering i produksjonen. Det gjør også at det aldri før har vært produsert så mye sjokolade. I fjor ble det produsert 19.000 tonn sjokolade.

Melkesjokolade har en andel på 57% av markedet. Det er voldsomt. Og det høres sikkert voldsomt ut det faktum at det er 4000 Freia-kuer som bidrar til Freias sjokoladeproduksjon årlig. Ved produksjon av melkesjokolade så går det fort unna. Hele 450 stykk i minuttet når det er 100-grams som lages! Og 350 stykk ved 200-grams!

Effektiviteten må sies å ha forandret seg siden oppstarten, det samme har markedsføringen.

En fiffig sak er slagordene man kunne bruke før i tiden. Fram til 1961 var slagordet til Kvikk Lunsj «Et godt lite måltid». Den hadde ikke gått gjennom med dagens ernæringsfokus.

Oppdatering hos Freia

Det vi ølguidene sitter igjen med etter vårt besøk er nok at de fleste av oss ble oppglødd over å ta en nærmere kikk på denne kulturinstitusjonen som ligger rett foran føttene på oss her i Oslo. Vi som jobber med øl er vant til historie, spesielt langs Akerselva som vi formidler på våre ølvandringer.

En ting vi merket oss godt av det historiske, var at kakaobønnene trolig har blitt brukt i rundt 2500 år. Det gjør at vårt kjære øl skal være flere tusenår eldre, og det synes vi er litt stas.

Men verken sjokolade eller øl utelukker hverandre, og nettopp det viser vi på våre øl&sjokoladekurs hvor vi blant annet serverer Ronjas hjemmelagde sjokolade. Les vår reportasje eller meld deg på her.

Vår entusiasme og interesse for smak og kombinasjoner gjorde selvsagt at vi spurte vår sprudlende guide Inger Lise om Freia noen gang hadde eksperimentert med øl i sjokoladeprodukjon. Det hadde de ikke.

Den tanken synes vi er så forlokkende, at vi ønsker at Freia skal komme på besøk hos oss. Øl og sjokolade har vært to viktige næringskilder opp gjennom tidene. Selvsagt skal de skjønt forenes!

12 dager igjen til Julaften. Jakter du den perfekte julegave? Kjøp gavekort nå!

Personvern