Festivalprat: Gert Christians

Publisert i Blogg

Vill og syrlig – surøl og siderfestival ble avholdt i Oslo forrige helg. Her møtes bryggerier og ciderprodusenter for å vise frem sine produkter.

Gert Christiaens, Oud Beersel

1611-tekst Ølakademiet | 1611-foto Ulf Kaellen

Har ikke ølet/cideren blitt brygget med villgjær, mugg eller bakterier så fant du det ikke på denne festivalen.

En av aktørene på festivalen er en av de mest populære lambic-bryggeriene, Oud Beersel. Vi slo av en prat med sjefen, Gert Christians og prøver å finne ut litt om både surøl, øllandet Belgia og Brussel.

Velkommen tilbake til Norge, du er mye på farten og deltar på mange festivaler rundt omkring, hva får du ut av å «turnere» med Oud Beersel?

Mange tror man tjener mye på å stille opp på ølfestivaler og får en ekstrem gevinst av markedsføringen. Sannheten er vel noe annerledes, det økonomiske er av mindre betydning. Vi drar ikke på festival for å tjene penger, vi gjør det fordi vi er så lidenskapelig opptatt av dette håndverket vi driver med og vil gjerne dele det med alle.

Dere har samarbeidet med noen andre bryggerier, deriblant norske Lindheim Ølkompani. Er dette noe der vil gjøre mer av fremover?

Vi har gjort noen få samarbeid og det har vært lærerikt for begge parter, om det blir flere samarbeid i fremtiden kan jeg ikke si så mye om, det kommer an på hva slags prosjekter som dukker opp.

Hva syns du om de norske bryggeriene og trendene som skjer her?

Jeg har lagt merke til Nøgne Ø, de er populær utenom Norge sine grenser og lager mye godt øl. Eik & Tid har også mye spennende øl og det virker som trenden med surøl og bruk av villgjær er noe som er en begynnende trend i Norge for tiden. Særlig med tanke på hvor populær denne festivalen har blitt.

La oss flytte oss til ditt hjemland, Belgia. Selv med så mye tradisjoner i landet, finnes det noen nye trender du ser i Belgia?

Belgia er veldig spesielt land når det kommer til øl, her er tradisjonene er veldig sterke og vi er ikke så opptatt hva andre land gjør. I USA f.eks. kan det virke som alt er å dytte grensene lengst mulig; mest alkohol, bisarre ingredienser og enorme mengder humle. Hva er poenget med en IBU på mange hundre når vi mennesker ikke kan smake så veldig mye mer enn 100.

I Belgia handler alt om balanse, og det vil jeg si kjenntegner belgisk øl uansett stil så balanserer vi smakene. Om det skulle være noe som jeg kan kalle en trend så er det at det lages en del surøl som er mildere i smaken.

Nå vet vi at Oud Beersel ikke holder til midt i Brussel, men dere er svært nært hovedstaden, hva gjør Brussel til en bra by for øl?

Igjen er det tradisjonene vi har i Belgia, du vil finne kvalitetsøl nærmest uansett hvilken pub du drar på. I Belgia har du mange hundre bryggerier, men nærmest ingen i selve Brussel. Jeg tror det er 2-3 stykker. Det er uvanlig at tilreisende tilbringer så mye tid i selve Brussel, for det finnes mange spennende landsbyer nært Brussel. Spesielt i sør-vest Belgia hvor de fleste Lambic-bryggeriene holder til.

Til slutt pleier vi å avslutte med et spørsmål alle vil vite; hva er din favoritt øl og matkombinasjon?

Det er vanskelig å plukke ut en favoritt, så for å gjøre det enkelt kan jeg si at min favoritt er Geuze og hva-som-helst. Fordi Geuze passer til alt. Når vi har vært på store familiemiddager hvor det gjerne er 7-8 retter, så er det alltid vin som blir servert til. Det blir veldig tungt etter hvert og man blir trøtt og alle smakene forstyrrer hverandre. Med en Geuze vil friskheten og kullsyren rense opp munnen og smakene i maten vil komme mye mer tydlig frem.

12 dager igjen til Julaften. Jakter du den perfekte julegave? Kjøp gavekort nå!

Personvern