Dette er de beste juleølene i 2014

Publisert i Alle artikler, Øl og anledninger, Øltester, Øvrige nyheter

Det er viktig med rette stemning når man tester juleøl!141103_bildeskygge_800px

Av 67 juleøl, klarte hele fem å klatre seg helt til topps på skalaen. Her er årets 20 beste juleøl.

Tekst og foto: Kjersti Veel Krauss

– Gi dette ølet et par uker, kanskje en måned, så vil det være helt supert. Kim Daniel Bergersen analyserer ølet i glasset sitt. – Feilen med juleølet, er at det ofte bærer preg av å være litt for ungt. De andre nikker. Snuser i glassene sine og skriver noen notater i skjemaet foran seg. Juryen er godt i gang med å teste årets juleøl og er på dag to og øl nummer noen og femti. Det er latter, konsentrasjon og spreke adjektiver om hverandre når testpanelet skal forklare smaker og lukter.

141125_terningkast_seks

Disse fikk karakteren 6 av 6.

Den erfarne testgruppen fra Ølakademiet har vært med på øltester i flere år og kan sine saker, likevel kommer det lystige feiluttalelser. Som for eksempel da anis blir til anus og setter standarden for hvordan man omtaler øl med lakrispreg. Øltesting er hard jobb, men kriteriene juryen skal bedømme etter, er klare. Først ser man på farge og lukter på ølet. Deretter gjør man seg opp en mening om hva som venter i smaksbildet.

Fem glass øl serveres i helt like glass i en bestemt rekkefølge og det er bare skjenkeren som vet hvilket øl som er i hvilket glass. Jurymedlemmene forlater rommet mens ølet helles i. Så skal hvert øl bedømmes etter tur. Smaken er så klart det viktigste og balansen mellom bitterhet, sødme og alkoholstyrke bedømmes nøye. Hvert øl får sin tilmålte tid, der det smakes og noteres. Først gjør jurymedlemmene seg opp sin egen mening før ølet diskuteres i plenum og en karakter blir satt.

– Jeg kjenner kandisert appelsin og karamell. Denne er det fin sødme på. Jeg ville gitt den fem, eller kanskje fire, sier Ronja Velten.

Når det er juleøl som testes, er det klart at bryggeriene fokuserer på tradisjonelle lukter og smaker som minner om jul. Tørket appelsin, julekrydder, pepperkaker og karamell er adjektiver som ofte dukker opp i plenumsrunden.

På to ettermiddager går panelet gjennom nesten 70 ulike juleøl og det eneste de får vite om det som er i glasset, er om det er butikkøl, poløl, håndverksøl eller alkoholfritt. Og om det er noen som lurer, så blir det meste av ølet spyttet ut igjen for å kunne holde konsentrasjonen på topp gjennom de mange timene med ølsmaking.

141125_juryen

Årets jury, f.v. Andreas Baller, Inga Greve, Ingar Randel, Bjarte Lie, Jørn Tore Persen, Kim Daniel Bergersen, Bjørn Erik Løken og Ronja Velten.

Her er årets 20 beste juleøl:

Frydenlund Juleøl, boks – 4,5 % – Ringnes
141124_terningkast6
Ravrød på farge. Maltpreg og julekrydder i duften. Lett anispreg og svært behagelig aromabilde. Fin og rund sødme i smaken med preg av karamell. Et førsteklasses rundt, fint og typeriktig juleøl med god ettersmak og kremet munnfølelse. Et utmerket følge til juleribbe.

Lade Gaards Juleøl Sterk, flaske – 6,5 % – Grans Bryggeri
141124_terningkast6
Rødsvart farge med fyldig og kremet skum og dufter av knekk. Kaffe og sjokolade går igjen både i aroma og smak. Ølet har fin fylde og god balanse mellom sødme og det røstede maltpreget. Et særdeles godt juleøl og utmerket følge til julens fete kjøttretter og desserter.

Aass Juleøl Vellagret, flaske – 9 % – Aass Bryggeri
141124_terningkast6
Fargen er rødbrun. Appelsin, kanel, vanilje, solbær og karamell i aromabildet. Smaker av frukt, sjokolade og kaffe. Ølet kjennes sødmefylt, rundt og er godt balansert. Et førstevalg som koseøl til jul og et utmerket følge til julekakene.

Berentsen Juleavec, flaske – 9 % – Berentsens Brygghus
141124_terningkast6
Ølet er kastanjebrun på farge. Kaffe, mokka sjokolade, julekrydder, lær og brente toner i duft. Nøttepreg, appelsin, kaffe og sjokolade preger smaken, sammen med en nydelig rund og fin karamellsødme. Et særdeles godt juleøl med lang, fyldig og god ettersmak.

Bestefar, flaske – 9 % – Haandbryggeriet
141124_terningkast6
Ølet er mørk brunt med fint mokkafarget skum. Frukt, sjokolade, mokka og kaffe i både duft og smak. Noe treverk er også å spore. Ølet fremstår fløyelsmykt, komplekst og har god ettersmak. Et førsteklasses øl som helt klar best nytes alene, til sjokolade eller sigar.

Hansa Julebrygg Ekstra Vellagret, boks 4,5 % – Hansa Borg Bryggeri
141124_terningkast5
Ølet er mørkt brun på farge. Dufter julebakst, julekrydder og julenek. I smaksbildet er det knekk, tørket frukt, nøtter og svisker. Rund og god munnfølelse med fin juleølsødme. Samtidig kjennes ølet leskende. Kan fint nytes alene ved peisen eller til karamellpuddingen.

Ringnes Julebokk, flaske – 9 % – Ringnes
141124_terningkast5
Mørkbrun farge. Kakao, kaffe og pepperkake i duft. Ølet har smaker av mokka, kaffe og sjokolade. Kremet munnfølelse og god balanse gjør dette til et meget godt juleøl. God som avec eller for den som vil kose seg litt ekstra.

Berentsen Julefnugg, flaske – 6,5 % – Berentsens Brygghus
141124_terningkast5
Mørkebrun farge. Duft av vanilje, lakris, dadler og sjokolade. Kaffe og brent malt kjennes i både aroma og smak. Ølet har god fylde, munnfølelsen er kremet og ettersmaken lang. Et øl som fint kan nytes som avec eller til oster.

Kinn Tomasmesse, flaske – 10,5 % – Kinn Bryggeri
141124_terningkast5
Fargen er rødbrun. Solbær, karamell og eplekake kjennes i duften. Smaken er frisk og fruktig med godt sødmepreg. Et godt juleøl som helt klart skal stå på bordet i julen!

Svartjoleftan Joleøl, flaske – 4,6 % – Fjellbryggeriet
141124_terningkast5
Mørkbrun på farge. Brent malt, spekeskinke, kanel og lær i duften. Ølet smaker svisker, karamell og sjokolade. God balanse med fin munnfølelse. Ølet har også noe eikepreg med fin bitterhet. Et meget godt øl og flott som avec på lille julaften.

Lervigs Juleøl, flaske – 4,7 % – Lervig Aktiebryggeri
141124_terningkast5
Fargen er rødoransje. Skog, røde bær, pepperkake, sitrus og appelsin i duften. Julekrydder og frukt i både duft og smak. Ølet har fin bitterhet med rund og god juleølsødme. Et meget godt juleøl som passer godt til ribbe, eller alene som drikkeøl.

Nøgne Ø God Jul, flaske – 8,5 % – Nøgne Ø
141124_terningkast5
Mørk brun på farge. Lær, sjokolade og røstede nøtter finnes i aromabildet. Ølet smaker sjokolade, kaffe og er et meget godt balansert juleøl med god og lang sødme. Ølet fremstår også som er fruktig koseøl som varmer godt en sen julekveld.

Special Holliday Ale, flaske – 8,5 % – Nøgne Ø
141124_terningkast5
Fargen er kastanjebrun. Fruktige aromaer med tørket frukt, kandisukker, plomme og julegløgg i duften. Ølet har urtepreg, er sødmefylt og fruktig med rund og kremet munnfølelse. I ølet er det brukt masse godt julekrydder. Dette er en krydderbombe for den som våger!

Nissefar, flaske – 7 % – Haandbryggeriet
141124_terningkast5
Mørk og brun på farge. Røkt malt, tjære, sjokolade og kaffe finnes i duften. Et sødmefylt, godt og balansert juleøl med kremet munnfølelse. Det smaker brent karamell, røyk, sjokolade og mokka lang vei. God til peiskos.

Underlig Jul, flaske – 6,5 % – Nøgne Ø
141124_terningkast5
Fargen er rødbrun. Frukt, gløgg, granbar og julekrydder kjennes i nesen. Ølet smaker gløgg og har et fruktig humlepreg. Fremstår bitter avslutning. Passer å bruke i gløgg i stedet for vin.

Vintersolverv, flaske – 6,9 % – Austmann Bryggeri
141124_terningkast5
Mørk brun med kremet skum. Duft av røde bær, røstet malt, kaffe, kakao og rugbrød. Julekrydder i aroma og smak. Ølet er balansert, og lakris er fremtredende i ettersmaken. Ølet har god sødme og fruktighet. Et godt koseøl.

Ægir Ylir, flaske – 7 % – Ægir Bryggeri
141124_terningkast5
Rødoransje på farge. Røstet malt, appelsinskall, ingefær og julekrydder preger duften. Med sin gode balanse mellom frukt og sødme, er dette en klar juleølfavoritt til mat. Passer for eksempel utmerket til juletorsk eller and.

Lervigs Jul, flaske – 6,8 % – Lervig Aktiebryggeri
141124_terningkast5
Fargen er oransjerød. Julekrydder og gløgg i duft og smak. Smaker også karamelliserte nøtter. Ølet har meget god balanse og fin ettersmak. Et meget godt juleøl!

Jol, flaske – 6 % – Amundsen Bryggeri
141124_terningkast5
Oransje på farge. Dufter solbærtoddy, te, gløgg, appelsin og julekrydder. Et fruktig og leskende øl med rund sødme og godt krydderpreg. Et meget godt juleøl med god bitterhet.

Aass Juleøl Uten, flaske – 0 % – Aass Bryggeri
141124_terningkast5
Mørk rav og meget delikat på farge. Dufter vørter og brød med kraftig maltaroma. Smaken bærer preg av vørter og har et fint maltpreg med noe sødme. Ølet er godt balansert med god ettersmak.

Slik er Ølakademiets skala:

141124_terningkast6
Karakter 6 av 6: Dette er et svært godt øl som overrasker på en god, positiv måte! Løp og kjøp!

141124_terningkast5
Karakter 5 av 6: Dette er et meget godt øl som har våre beste anbefalinger.

141124_terningkast4
Karakter 4 av 6: Dette er et godt øl – uten at vi går helt av skaftet.

141124_terningkast3
Karakter 3 av 6: Dette er helt midt på treet, ikke veldig godt – uten at ølet smaker vondt.

141124_terningkast2
Karakter 2 av 6: Dette er ikke godt nok. Her trengs skjerping fra bryggeriets side.

141124_terningkast1
Karakter 1 av 6: UPS! Dette var langt under forventet. Aner vi en produksjonsfeil?

Andre artikler om juleøl:

– Ølakademiets juleøltest 2014
– Den norske juleøltradisjonen
– Avec juleøl

Kommende artikler om juleøl:

– Øl til julens mat

141007_document_end

God Jul!

Share

Annonse:
141203_gavekort_banner
Personvern