Det er humleinvasjon midtvinters

Publisert i Blogg

150325_ikon_blogg


Tekst og foto: Frode Henriksen

Artikkelforfatteren er ansatt i Ølakademiet, og har bl.a ansvar for innholdsproduksjon. Han har ingen ølfaglig tyngde, og hadde svært lite kjenneskap til øl før han tiltrådte i stillingen. Interessen er nå, etter flere år i Ølakademiet, meget stor – og spesielt når det kommer til å formidle om øl i et historisk perspektiv.

Det lukter litt søtt av malt når jeg tar turen innom Ølakademiets bryggekurs midt på Grünerløkka i Oslo. Diplombrygger Bjarte Lie forteller kursdeltagerene entusiastisk om bryggeprosessen, om hva humle gjør med øl – og litt om egenskapene til de forskjellige humle- og malttypene. Ølakademiets bryggekurs i Oslo har kurset over 1000 hjemmebryggere, og nå skal kunnskapen om brygging spres til andre deler av landet.

140820_bryggekurs_1141103_bildeskygge_800px

Først ut er Finnmark, når Ølakademiet med diplombrygger Bjarte Lie i spissen, besøker Lakselv, Honningsvåg, Hammerfest og Lakselv i slutten av februar. Fra 19. mars er også bryggekurs i Trondheim klart, og i Trondheim blir det faste, oppsatte kurs. Senere på året er det planlagt bryggekurs i Øst-Finnmark og Troms, og Ølakademiet har også som mål å nå flere deler av landet i løpet av 2015 og 2016 gjennom pop-up bryggekurs.

For meg, med typebetegnelsen kontorrotte, er dette med brygging veldig spennende. Teori overført til praksis har alltid fascinert meg, og når man vet at det ferdige produktet er gyldent, skummende øl blir det ikke mindre spennende. «-Det er ikke så vanskelig å brygge øl, man må bare vite hva man gjør. Og det er der vi kommer inn i bildet,» sier Bjarte. «-I tillegg er det fullt lovlig, og det er en del av den norske kulturarven. I tillegg blir du fort den mest populære naboen hvis du kan brygge godt øl.»

Argumentene er ikke helt feil. Brygging er en viktig del av vår historie. Det var faktisk nedfelt i Gulatingsloven et påbud om å brygge øl til jul! Ølet skulle også holde god kvalitet – og den som avgjorde kvaliteten var ingen ringere enn presten. Så det å tenke at alle landets hjemmebryggere er med på å ta vare på vår felles kulturarv blir heller ikke helt feil. Det burde kanskje bli påbudt ved lov igjen?

Bryggekurs i Finnmark

Bryggekurs i Trondheim

Bryggekurs i Oslo


Share

Personvern