Den store, norske juleøltesten 2015

Publisert i Alle artikler, Juleøl, Øltester

Tekst: Ølakademiet, Foto: Frode Henriksen

Tradisjonen tro skal vi fylle våre kjøleskap med godt juleøl, og startskuddet for å kjøpe herlighetene, er fredag 5. november både i butikkene og på Vinmonopolet. Alle hyller fylles nå opp, men det går ikke lang tid før de beste juleølene er borte, da mange av bryggeriene kun har produsert små batcher.

Ølakademiet kan også i år gi deg fasiten for hvilket øl du skal velge, både som drikke eller til mat. I alt 90 ulike norske øl fra 34 bryggerier har blitt nøye vurdert, og det av en jury hvor alle jobber med øl til daglig. Alle norske bryggerier ble invitert til å delta i testen, og oppslutningen er i år rekordstor!

Juryen har vurdert juleølene etter farge, duft, smak og ettersmak, hvor smak naturlig nok ble vektlagt tyngst. Alle juleøl er smakt blindt og vurdert i følgende kategorier:

  • Alkoholfritt
  • Klassiske bryggerier – butikkstyrke
  • Håndverksbryggerier – butikkstyrke
  • Klassiske bryggerier – polstyrke
  • Håndverksbryggerier – polstyrke

-Juleøl er laget på malt, humle, vann og gjær. Under bryggingen bruker bryggeren ekstra mye spesialmalt, karamellmalt og fargemalt som skaper en fin, rund og sødmefylt smak. Juleølet skal være balansert med sødme og bitterhet, samt inneholde smak av karamell, nøtter, sjokolade og julekrydder. Noe som ofte er utslagsgivende for et godt juleøl er at det har fått tilstrekkelig lagringstid. Juleøl er ikke noe man lager i hui og hast.


141202_new_quotemark Noen øl fremstår ferske og ikke drikkeklare. Da er det godt jula varer helt til påske …

151106_sitat_peker   Jørn Tore Persen

-Hva kan vi vente oss i år?
Nytt av året er innføringen av en ny bransjestandard, der alle bryggeriene har innmeldt et eget batchnummer i testen, slik at bryggeriet kan spore resultatene, kvalitet og avvik. I tillegg er det også et kvalitetsstempel at du som forbruker dermed får smake eksakt det ølet vi har testet, understreker salgs- og markedssjef Jørn Tore Persen i Ølakademiet.

Her er resultatet for øl du kan kjøpe i butikk

Her er resultatet for øl du kan kjøpe på Vinmonopolet

I generelle trekk kan vi i årets test se at butikkølet fra de klassiske bryggeriene gjør ytterligere fremgang i år, der de treffer juleølsødme og balanse i smaksbildet godt. Bruken av julekrydder er også absolutt å spore.

Vi registrerer også at det er flere lette juleøltyper i år, med fin maltsødme og fruktighet. Disse ølene passer godt alene eller til lettere julemat, som kalkun og fisk.

Det er svært gledelig å se at mange nykommere og småbryggerier lager godt håndverksøl. Her er det mye godt juleøl ikke bare til ribba, men også til avec eller kosen med nøtter, pepperkaker, sjokolade og marsipan.

Mange håndverksbryggerier har i sine juleøl et mer internasjonalt preg i år med fokus på humle, der noe av ølene tydelig mangler juleølkrydder og sødme. Dog er flere av disse ølene særdeles gode til pinnekjøtt.

Noen øl er produsert for sent og fremstår for ferske, og er ikke drikkeklare før til påske. Når det er sagt, varer jo jula helt frem til påske, humrer Persen og stadfester at stikkordet er; løp og kjøp dine favoritter, så blir det jul i år også!

Årets jury er:

  • Ronja Velten, daglig leder i Ølakademiet, agronom og fagutdannet kokk.
  • Inga Greve, ølguide og brygger i Ølakademiet, fagutdannet ølkelner og diplombrygger.
  • Kim Daniel Bergersen, ølguide i Ølakademiet, samt daglig leder på ølbaren Hopyard.
  • Jørn Tore Persen, salg- og markedssjef og gründer av Ølakademiet, fagutdannet kokk.

Lenker:

Resultat butikkstyrke

Resultat polstyrke

12 dager igjen til Julaften. Jakter du den perfekte julegave? Kjøp gavekort nå!

Personvern