Hva skjer på E. C. Dahls?

Publisert i Blogg

Dahls

150325_ikon_blogg


Tekst: Anne Moe Foto: E.C. Dahls

Denne uka har vi en utvidet utgave av «5 kjappe». Dette fordi spennende saker er under oppseiling i Trondheim, nærmere bestemt på E.C. Dahls-bryggeri.

Vi har tatt en prat med Kristian Berger, som til daglig jobber i Ringnes med salg til serveringssteder i Trøndelag. Han er også involvert i prosessen rundt ombyggingen og videreutviklingen av E.C. Dahls Bryggeri i Trondheim.

Gode, gamle Dahls

For den som nå måtte bekymre seg for den gode, gamle Dahls-pilsen, så kan vi berolige dere først som sist; Dahls-pilsen er selve fundamentet, og Kristian bekrefter at den selvsagt skal være med videre. E.C. Dahls´ historie strekker seg tilbake til 1856, og Kristian forteller klokkeklart at de har et stolt forhold til Dahls-pilsen. «Og vi kunne snakka lenge om å det å brygge en god pilsner, det er godt gjort! Ingen spesiell humle eller malt å gjemme seg bak!»

Per i dag er geskjeften på Dahls bred, utover den vante bryggingen har de ølskole, kursing ut til firmaer, utleie til bedrifter som trenger lokaler og andre fasiliteter. Fra 2016 drømmer de om å kunne avhjelper eksterne bryggere med sin spisskompetanse, samt at andre bryggere kan komme å holde kurs for andre mikrobryggerier. Dette er viktige elementer inn i den nye satsningen.

Nasjonal satsning

Det er en nasjonal satsning det dreier seg om, hvor tanken er at Trondheim blir det nasjonale kompetansesenter for øl… Kristian sier han ikke helt liker dette uttrykket, men at det er dette det til syvende og sist handler om – et  ølsenter. Han understreker imidlertid at det som er viktig for dem, det er inkludering! «Vi ønsker at andre skal være med, at skal det bli noe interessant ut av dette, så må vi dra ølkulturen videre!»

Kristian utdyper videre; «Vi opplever ølmarkedet som veldig samlet, og vi er veldig positive til de små, fordi det nettopp er disse som drar kulturen framover. Samtidig er det gøy at det er stor diversitet i markedet!»

Aill sammen!

«Og det vi ønsker å gjøre framover, det e å ha med oss aill sammen!» Trønderdialekta klinger, mens han engasjert forteller at en viktig oppgave i dette er at «vi må få aill til å tru på på oss! Han illustrerer dem som at de kan være et lokomotiv med sine ressurser, system og interne krefter, og dra ølkulturen videre i det store Carlsberg-systemet. -Og hvis man i dette åpner dørene for andre som har kunnskap, da kan dette bli noe stort! Kristian snakker med forventning i stemmen, og påpeker selv at dette er store ord, men at det helt tydelig ligger noe i det.

Brooklyn Brewery

For dem som følger med er det gammelt nytt at Brooklyn Brewery er presentert som partner i bryggeriet, da dette skjedde i våres. Kristian forteller at det over tid har utviklet seg et godt forhold mellom trønderne og gjengen fra New York, og at amerikanerne har følt seg hjemme i Trondheim.

Brooklyns posisjon i Trondheim er svært god, og derfor er alle parter svært glade for dette samarbeidet. Men Kristian presiserer at ølprofilen ikke kommer til å være identisk med Brooklyn sin profil. Videre presiserer han at dette ikke dreier seg som en take-over av bryggingen, men et samarbeid om bryggingen.

Bryggeriet skal altså fortsette å brygge Dahls Pils og Nordlandspils, men kommer også til å utvikle en hel serie av nye spesialøl. Stillingen som bryggerimester er utlyst men ennå ikke besatt, så det er for tidlig å si hvilke øl vi har i vente.

Åpner høst 2016

Nye E.C. Dahls Bryggeri er planlagt å åpne høsten 2016. Det vil da også romme et serveringssted som skal drives av Alexander Skjefte og Roar Hildonen fra To Rom og Kjøkken. I tillegg vil bryggeriet huse fasiliteter for kursing, opplæring og en rekke ulike ølevent.

«-Det kan høres ut som en floskel, men vi ønsker å framstå som åpen og inkluderende. Vi akter å by raust på vår kunnskap, og ønsker også at dette blir en arena der alle ølinteresserte som ønsker kan være med å bidra», sier Kristian. Han mener Trondheim er en spennende ølby fordi hele ølmiljøet drar i samme retning. «-Ølfolket i Trondheim er en positiv gjeng. Samtidig har restaurantbransjen i Trondheim vært utrolig flink til å jobbe seriøst med ølkultur.»

5 kjappe:

Videre har Kristian svart på våre 5 spørsmål i sommervarmen, mens han har ignorert at gradestokken står på 6 grader og at det regner på Lamon der bryggeriet ligger.

1. Hva skjer på bryggeriet nå i sommer?

Akkurat nå river vi ned ting! De store, gamle horisontale tankene i Kjeller 7 demonteres i disse dager for å gjøre plass til det fremtidige tankrommet vårt. Det er et voksent arbeid for å si det mildt, og vi er nesten glad det ikke er tropevarme om dagen. Parallelt brygger vi jo Dahls Pils til folket, trøndere sitter ikke hjemme og sturer fordi om det regner en skvett.

2. Hvilke trender ser du i markedet nå og hva tenker du om fremtiden?

Det er ikke til å stikke under en stol at det fortsatt er en stor dominans av humlede pale ales og IPA’er der ute. Det viser jo tallene. Samtidig blir flere og flere opptatt av at ølet skal være balansert og gjerne matvennlig. Flere og flere øldrikkere er nå opptatt av mat og øl i kombinasjon.

Westvleteren 12 og Grandis er kanskje ikke lenger den store høydaren? Mange gjenoppdager også gleden med at et godt øl også kan ha tørsteslukkende egenskaper. Jeg er ikke i tvil om at spesialølsegmentet i Norge kommer til å øke videre. Både de små og de store bryggeriene i Norge er jo med å drive utviklingen i den retningen. Jeg synes det norske markedet er ulikt mange andre ved at det er lite fiendskap mellom de små håndverksbryggeriene og de store etablerte bryggeriene. Jeg synes blant andre Bryggeriforeningen og Petter Nome skal ha sin del av æren for dette.

Når det gjelder tanker om fremtiden her på Dahls så er jeg jo overlykkelig for det som skjer. Vi får ta med oss Dahls Pils videre inn i fremtiden – og vi skal brygge masse annet godt øl. Og det i samarbeid med en av mine favorittbryggere Garrett Oliver og resten av godgjengen fra Brooklyn. Og dette toppes med rike muligheter til å spre god ølkultur på huset! De river snart kontoret mitt her, men det har jeg gladelig akseptert under forutsetningen at jeg får en krakk i baren på den nye puben.

3. Hvilket øl drikker du en varm sommerdag?

Hjemme drikker jeg gjerne en Kellerbier fra Nya Carnegie Bryggeriet i Stockholm mens grillen blir varm. Griller jeg noe stort rekker jeg å sykle ned på Mellomveien for en snitt Dahls. Jeg er for øvrig superfan av nesten alt Jørn på Klostergården brygger, og det er gøy å se at det dukker opp mer og mer fra ham i byen. Er sommerdagen for varm så synes jeg det er tryggest å gå inn. Da er nye Frati perfekt. Der brygger Ulrik Bjerkeli et par ultrabehagelige brygg på sitt nye, italienske vidunder. Fantastisk!

4. Hva er ditt beste øl & mattips?

Et av mange høydepunkt var da Carina Merieau på To Rom bakte Frøyalaks med en sennepsbasert smørsaus og serverte Brooklyn K is for Kriek til. Ikke et åpenbart valg, -men du hellige morkel så bra det var! Selv Garrett Oliver ble stille og blank i øynene da. Et tips som alltid er bankers er å servere en dunkel weissbier til banankake. Men sørg for at det er en slik saftig og litt krydret banankake som du får servert av svenske tanter og bestemødre!

5. Hvilke nyheter har dere å melde til høsten?

Tja, for oss er det jo først høsten 2016 ølkorka smeller. Men nå til høsten vil kanskje den nye bryggerimesteren være på plass. Det gleder jeg meg til se hvem blir. Han får en artig jobb, han!

 

Vi ønsker Dahls lykke til videre i prosessen!

Utover høsten kan du lese vår nye versjon av fem kjappe fra flere norske bryggerier. For innlegg fra andre bryggerier denne sommeren, se vår blogg.

 

Personvern