Bjørn Erik brygger øl til bryllupet!

Publisert i Alle artikler, Øl og anledninger, Ølbrygging

150706_bjorn_erikTema fra invitasjonen går igjen i etikettene.

150326_ikon_artikkel

 


Tekst: Anne Moe Foto: Privat

 

Til lykke med bryllupsdagen 18. juli, Bjørn Erik og Kristin!

Vår entusiastiske ølguide Bjørn Erik gifter seg i juli, og vi vil benytte anledningen til å gratulere så mye og ønske til lykke med den store dagen! Det vi synes er ekstra stas med denne bryllupsfeiringa, er at han og forloveden har brygget sitt eget øl til bryllupet, med god hjelp fra gutta i bryggegjengen. Og det er virkelig ingenting som er overlatt til tilfeldighetene…

Begynn i god tid!

Bjørn Erik og hans forlovede Kristin, har allerede brygget til bryllupet siden i vinter, og det virker som begge er like dedikerte. -Kanskje startet underbevisstheten deres sakte men sikkert og jobbe mot dette allerede på deres første stevnemøte, som faktisk var på en ølsmaking på Kontoret i Bergen i studietida? Man kan jo spørre seg, og det blir vel heller ikke mindre romantisk av den tanken. Det var hans påfunn å dra på ølsmaking, men øl har etterhvert utviklet seg til en interesse for begge.


141202_new_quotemark

  For meg var det en selvfølge å brygge øl til mitt eget bryllup, forteller Bjørn Erik.

Ølbrygging som sosial aktivitet

Brudeparet har imidlertid ikke vært helt alene om bryggingen, men bryggingen har denne gangen foregått hjemme hos Kristin og Bjørn Erik, i godt selskap av det vante bryggelaget. Opprinnelig er de nemlig en guttegjeng på rundt ti stykker som møtes og brygger omtrent en gang i måneden.

Det varierer en del med hvem og antall som har anledning til å delta, men 2-3 av gutta er fast inventar. Det er en heldagsgreie som de vanligvis setter av en lørdag til, og denne brygginga sørger også for at gutta møtes jevnlig.

Det blir dessuten en veldig sosial sammenkomst, ettersom ølbrygging jo innebærer en del venting. Gjengen får tid til både fotballkamp, øldrikking og andre oppdateringer, og som denne gangen; å bli servert god bevertning av den vordende brud underveis i brygginga.


141202_new_quotemark

  Det er dessuten smart økonomisk, vi bruker MYE mindre enn om vi skulle servert vin – kort sagt; 650kr for 50l øl, – konstaterer Bjørn Erik.

4 ølstiler

Den dagen undertegnede er innom er det pale ale som brygges. Totalt er det hele 4 ølstiler de brygger til bryllupet. Disse er med omhu satt til bryllupsmiddagen, som består av varmrøkt laks til forrett, lam til hovedrett og sjokolademousse til dessert.

Man kan ikke si annet enn at ølmenyen er ganske romantisk; hvor brudeparet har fått laget egne etiketter til hver øl, samt navngitt dem etter steder som har betydd mye for dem. Her ser du hva, hvorfor og til hvilken matrett:

 

  • Etterstad Pale Ale (oppkalt etter Etterstad fordi de kjøpte sin første leilighet sammen der)
  • El Nido Blonde (til forrett – oppkalt etter El Nido i Filippinene, fordi det er det vakreste stedet de har vært)
  • Chișinău Bruin (til hovedrett – oppkalt etter Chișinău i Moldova, fordi det er en kul by de besøkte på sin første sommerferie sammen, og også et av de «rareste» stedene de har vært)
  • Brest Imperial Stout (til dessert – oppkalt etter Brest i Hviterussland, fordi det var der Bjørn Erik fridde til Kristin)

Det er liten tvil om at dette er en gjennomtenkt og sjarmerende meny for kvelden! Brudeparet har imidlertid tatt høyde for at alle gjestene kan andre preferanser, og har også kjøpt inn litt vin til den store dagen, som skal forløpe seg i en sjøbod i Egersund, Bjørn Eriks hjemsted.

Bjørn Erik og Kristin

50 gjester – 60l om gangen

Det er invitert ca 50 gjester til bryllupet, og det skal da holde greit med brygging i 4 omganger, siden brygging på 60l gir ca 50l øl og antall ølstiler er 4. De brygger altså på en 60 liters bryggepanne, og ifølge Bjørn Erik er dette det greieste å gjøre når man brygger hjemme.

De som er i startgropa med brygginga begynner ofte med en 30liter, men skaff deg heller en 60 liter er hans krystallklare oppfordring, selvom du er i oppstarten med brygginga di. 60 l gir dessuten større utbytte, på flere områder.

Oppstart med essens

På mitt spørsmål om hvor god peiling de mener man bør ha når man ønsker å gå i gang med å brygge sitt eget øl, så brer det seg smil og tilløp til latter blant gutta i sofaen. Hvor gode var nå de i starten da de brukte essens? Gjengen har holdt på i mange år nå, og mange av dem har vært med fra starten i Bergen i studietida. Uansett fartstid, så er de tydelige på at det bare er å begynne!

Husk flasker til tapping

Og skal man brygge, er det veldig smart å samle opp flasker til tapping av ølen, disse koster jo å kjøpe inn hvis du ikke har nok selv. For noen kan dette også være et hyggelig incentiv til å kose seg med god samvittighet innimellom, for å frigjøre flasker til tappingen av ølet. Bjørn Erik og Kristin har hatt behov for hjelp til innsamling av flasker selv, og faren hennes har vært en god medhjelper her, forteller Bjørn Erik.

Prøvesmaking

Før jeg forlater bryggeåstedet, er jeg så heldig at jeg som førstemann får smake på blonden de laget tidligere i vår. -For en ære! Den er veldig god, litt crispy, lys og lett og frisk – perfekt karbonert spør du meg, og den sparker akkurat passe godt og sommerlig i kullsyra. Helhetlig sett deilig lys og skikkelig fin til både sommerfesten og -kosen!

Jeg skjønner dessuten nå litt mer hva Kristin mente med utsagnet tidligere på dagen, om at «Faren hans tror nesten ikke på at det er Bjørn Erik som har lagd så god øl, når han smaker den, for den er så god!» – Ja, ølen de har brygget selv er virkelig god. Og gjestene kan glede seg. Alt er brygget og lagret i leiligheten på Etterstad, og Bjørn Erik er helt avslappet på at ølen de brygger blir bra. Og ja, han har jo all grunn!

Til lykke med deres store dag!

Du kan forøvrig lese Bjørn Eriks reportasje fra hans tur til Sarajevo med besøk på det historiske bryggeriet Sarajevsko Pivara. God lesning!

Har du lyst til å lære deg å brygge? Her kan du lese mer om bryggekurs, og til høsten starter vi også kurs for viderekommende! Velkommen til våre kurs!

12 dager igjen til Julaften. Jakter du den perfekte julegave? Kjøp gavekort nå!

Personvern