Beste hjemmebrygger september 2015

Publisert i Alle artikler, Ølbrygging

AchilliporterSeierspallen for månedens hjemmebrygg i september.

150326_ikon_artikkel

 


Tekst og foto: Anne Moe

Månedens hjemmebrygger for september er nå kåret. Hvilken ølstil vant, og hvem brygget den?

Til tross for september og mye hveteøl i omløp grunnet oktoberfestene, så har vi fått svært lite hveteøl innlevert for testing. Om det kan tyde på at bryggeentusiastene trengte hver eneste liter for å fylle de tradisjonelt gedigne liters-glassene som brukes til Oktoberfestene vites ikke.

Bredden i denne månedens ølstiler var god, og det er gøy å se at bryggerne prøver ulike typer. IPA, Blonde, Saison, Brown ale og Kölsch var blant innleverte stiler, i tillegg til dem som fant veien helt opp til seierspallen. Det var en Chili Porter som stakk av med en knepen seier foran Lucky Jack Apa på 2. plass og Wit på 3. plass. Begge de sistnevnte fra Skog & Jacobs brewery.

Chili Porter

Chili Porteren er brygget av Jarle Munkeby – gratulerer som månedens hjemmebrygger for! Jarle er med det vinner av et maltkitt som månedspremie, og er samtidig med i konkurransen om å bli årets hjemmebrygger og være med oss på bryggetur!

Som følger er de rene fakta om månedsvinneren:

Chili Porter:
0,33 l. flaske
5-6 % vol
Ølstil: Porter
Farge og duft: Pen, klar, nesten svart farge. Lukter litt grønt, har et preg av Jalapeno over seg.
Smak: Smaksmessig er chilismaken lite framtredende, den kjennes mer i lukt. Skummet er fint, men ikke så varig. Karboneringen og fylde er ok, men oppleves noe tynn til Porter å være.
Ølfeil: Ingen fremtredende.
Vurdering: Selv om den kunne hatt mer kompleksitet, og mer sødme, så er dette en ok balansert Porter. Gjeldende etikett er den enkel, og kunne vært mer forseggjort.

Tips til forbedringer av denne typen øl:

Denne Porteren er ikke så sterk på alkohol, og det hadde hjulpet godt med større alkoholfylde. Det kunne bedret både sødme, kompleksitet og fylde. Ølen kan godt gjerne lagres videre, og det vil kunne være spennende for bryggeren å følge med på utviklingen.

Bjartehjemmebrygg

Bjarte under testingen av hjemmebrygget for september.

Husk på hygienen!

Enkelte av innleverte øl var dessverre infisert, og vi påminner derfor om å være omhyggelig når det kommer til hygiene. Bryggeutstyret kan knapt gjøres rent nok!

Noen bryggere har meldt på flere øl denne gangen, og vi ser oss derfor nødt til å sette en grense for innlevering av maks 2 ulike ølstiler hver måned.  Lykke til!

Har du lyst til å delta i konkurransen?

Les mer om konkurransen her. Lever ei flaske før 1. november for å delta for oktober.

Delta i vår konkurranse, og les gjerne noen av vår bryggmesters gode tips og råd her…

Hvis du har lyst å lære deg å brygge, så er du velkommen til bryggekurs hos oss. Videregående bryggekurs starter opp til høsten!

12 dager igjen til Julaften. Jakter du den perfekte julegave? Kjøp gavekort nå!

Personvern