Besøk på CAP Brewery

Publisert i Blogg

Fra Stockholm Beer & Whisky festival høsten 2015.

Bryggesjef Matthias Hammenlind.

150325_ikon_blogg

 


Tekst: Ølakademiet Foto: Inga Greve

Da Ølakademiets ølsommelier, diplombrygger og ølguide Inga Greve deltok på Stockholm Beer & Whisky Festival i høst, rakk hun også å besøke et par viktige bryggerier i Stockholm. Her kan du lese hva hun forteller fra besøket hos et av dem; CAP Brewery.

Mitt besøk på CAP Brewery

CAP Brewery er et relativt nytt bryggeri som startet januar 2014 i Såbyholm, et lite stykke utenfor Stockholm. Der jobber bryggerisjef Mattias Hammenlind med sine flittige og flinke bryggeassistenter ved sin side. De brygger omtrent 350 000 liter øl i året per nå, men satser på å øke kapasiteten til 500 000 liter. CAP står for Curious, Audacious Products.

De er populære i Sverige, men er det noen som har trykket Cap til sitt bryst, så er det vel vi nordmenn; hele 70% av deres eksport går til Norge! Man kan finne en rekke øl både på Vinmonopolet, men også på Coop. I år har de hatt en liten slags «Norge rundt-turné, og har laget samarbeidsøl med Amundsen bryggeri, Voss bryggeri, Kinn Bryggeri, Ægir og Grünerløkka brygghus.

acapbr

Fra innsiden, på CAP Brewery.

Bryggesjefens filosofi er å ikke kategorisere seg i en sjanger. De liker å lage ølstiler fra forskjellige land; fra tsjekkisk pilsner til amerikansk pale ale og engelsk stout. Hans store forbilde er Garett Oliver fra Brooklyn Brewery, hvor han henter sin inspirasjon for å lage gode øl med kvalitet og balanse i smak. Når han skal sette navn på sine mesterverk av noen øl, leter han etter inspirasjon i musikkens verden. Han liker å utfordre svenske myndigheter med sine kunstneriske etiketter, noe som i følge han ikke alltid har vært like lett.

Ølakademiet var tilstede (se vår reportasje) under CAP sin masterclass på Stockholm Beer & Whisky festival, og vi fikk servert mange lystige historier fra bryggesjefen selv om bryggeriet og hans øl.

Vi smakte oss gjennom 6 forskjellige ølstiler, og her har du en rask beskrivelse av disse:

Bohemian Rapshody: Velbalansert, frisk, fruktig klassisk tsjekkisk pilsner.
American Pride: Pale ale the american way, tropiske frukter og god balansert bitterhet.
Don`t break the oat: Havrestout på 4,7 med gode innslag av sjokolade, tørket frukt og kaffe.
Great White Hype: Hvete IPA med tydelig humleprofil av sitrus, floralt og krydder.
Exiter IPA: Spennende ipa med god balanse og kryddertoner.
Absence of light barrel aged: Imperial stout lagret på Jack Daniels fat, silkemyk stout med gode innslag av mørke frukter, vanilje og sjokolade, trenger litt lagringstid.

Inga Greve, Ølakademiet

Avslutningsvis stilte Inga bryggesjefen de samme 6 kjappe spørsmål som vi har stilt flere norske bryggerier i høst:

Bryggesjef Mattias Hammenlind svarte følgende:

1. Hvordan har sommeren vært på bryggeriet?

Väldigt bra! Vi har haft fullt upp med bland annat två nya lanseringar på COOP i Norge. I övrigt så har försäljningen här hemma också varit bra.

2. Hvilke nyheter kommer dere med i høst?

I höst är det bara julölen som är ny. Vi har fullt upp med att brygga vår core range.

3. Hva synes du er det mest spennende ølet som er kommet i 2015, representert ved et annet bryggeri?

Tropic Thunder från Dugges.

4. Hva synes dere er det mest utfordrende med å være aktuell og interessant for det stadig økende ølpublikummet?

Göra det man själv tror på, inte nödvändigtvis brygga det som är trendigt. Brygger man bra öl kommer folk att uppskatta det.

5. Hvilken øl synes du er best å nyte når dagene blir kortere og lufta kjøligere?

En stark porter/Imperial Stout.

6. Hva er din favorittkombinasjon av øl og mat på høsten?

Köttgryta och porter!

 

I løpet av uka kan du også lese Inga Greves tilstandsrapport fra Stockholm Brewing Co.

Har du gavekort som snart går ut? Les mer her ...

Personvern