Besøk hos The Kernel Brewery | London

Publisert i Blogg

Kern bryg

150325_ikon_blogg

 

 


Tekst: Anne Moe Foto: Kai Øveraasen

Britiske The Kernel Brewery er beliggende i London. Hvis du skal på storbyferie – ta turen hit! Å nyte våren med en god håndverksøl her er noe du ikke vil gå glipp av! Les fra vårt besøk, hvor vi fikk smake øl brygget på noe så sjeldent som engelsk plomme, rett fra tanken. Slikt er stas!

Åpen butikk i bryggeriet

Kern A

Provisorisk butikk med sjarmerende preg.

Vi besøkte The Kernel Brewery i vinter, og var så heldige å få en omvisning i bryggeriet av brygger Jonah Schulz. Vi var på besøk en lørdag, hvor publikum kan komme og smake, og deretter kjøpe med seg øl. Det er travelt på The Kernel, men lørdager er vaskedag i bryggeriet uansett, så dette har de tid til.

De rigger da opp en provisorisk og røff bar bak porten til bryggeriet, hvor folk strømmer inn. Det er ganske stinnt på de få kvadratmeterne som er til rådighet.

Disse timene er svært populære, og det er ganske travelt når det står på. Nybrygget øl går unna!

Det er jo noe med å kunne kjøpe rett fra dem som har laget en vare, det er noe rustikt, ekte og autentisk over det hele. Om det er på bondens marked, eller hjemme på gården hos bonden. En hver av oss har vel ofte sett skilt med eksempelvis «Gårdsegg selges» langs veien? Benytter man seg av lokalt tilbud, så nyter man oftere ferske råvarer. Det være seg egg eller øl!

Man kan dessuten si det er en renere handel, og man slipper fordyrende mellomledd. I tillegg får man kanskje sjansen til å påvirke litt? Kanskje sette bryggerne på noen nye idéer, gi tilbakemelding, ris og ros?

Vi får dessuten høre at dette bryggeritilbudet er viktig for lokalsamfunnet. De som bor i nærheten er ofte patriotiske, og støtter opp. I tillegg er det jo praktisk for dem som er så heldige å ha bryggeriet som nabo.

Beliggende under toglinja

Bygningen bryggeriet ligger i, er i murstein og ligger dels gjemt under toglinja. Jonah forteller oss at den trolig stammer tilbake Mid Victoria-tiden. Det er store flotte buer inne i bryggeriet, og det kan iallefall virke som det er fra en pompøs, men solid tidsepoke… En bygning med mye historie er det utvilsomt, og The Kernel gjør ikke akkurat skam på den.

Det virker som det er mange bryggerier som ligger under ei toglinje. Det er flere bryggerier på løpende bånd langs denne togstrekningen, Brew by Numbers er en av dem. Camden Town Brewery i Camden ligger også rett under toglinja.

Det er ikke uheldig da, med all vibrasjonen fra togene som kjører over oss, for bryggingen og og alle tønnene som ligger til lagring? Neida, det er bare bra, forteller Jonah. Det hjelper å holde liv i ølen faktisk! Skulle det være noe gjær som har gått i dvale, så blir det orden på det for å si det sånn.

Englands største bryggeri – men ikke en typisk pengemaskin

The Kernel kan sies å være Englands største og viktigste bryggeri. Det er britenes stolthet, men et bryggeri som nok den gjengse brite ikke kjenner så godt til. Med mindre han bor der langs toglinja, som del av lokalsamfunnet.

Det kan trolig også skyldes at England ikke er kommet så langt med bruken av håndverksøl enda. Klart det er noen grupperinger, men ikke over hele fjøla.

Dette kan også fortelle deg den øl-glade at han ikke nødvendigivs skal forvente at England kan by på så mye mer eller flere av forskjellige typer. Det er lett å forvente slikt når man drar til eksempelvis London, som man betrakter som større enn oss på det meste.

Ofte vet ikke menigmann hvor kvalitetssterke produkter vi har selv, men det skal man nok heller ikke forvente. -Norge er kommet lenger mye lenger på god håndverksøl enn England. Men det er jo ikke nødvendigvis slik at mannen i gata kjenner til de største håndverksbryggeriene likevel. Hvis du spør, så er det ofte de store, kjente industribryggeriene som kommer opp. Til sammenligning er det flere som ville ment at Nøgne Ø er helt på høyde med The Kernel.

Ønsker kvalitet framfor ekspansjon

The Kernel brygger 17-18.000 liter i uka, men de mener selv at de ikke brygger for det kommersielle på noen måte. De er ikke så opptatt av det. De bruker liten tid på markedsføring.

90% av produksjonen selges i London, og når et av deres ønsker er at ølen skal drikkes fersk, så er de fornøyd med slik tilstanden er per nå. De ønsker ikke å brygge så mye mer, og de vil ikke ekspandere så raskt eller for fort. De vil ha kontroll, noe som uten tvil må sies å være et kvalitetstegn. Jonah lykkes med å fremstå som om han ikke virker så opptatt av å tjene penger. Og dette er selvsagt sjarmerende.

Etikettene også, har et fabrikkaktig uttrykk. Enkelt. Man får assosiasjoner til gamle apotek- eller medisinflasker. Navnene er det heller ikke mye ekstra med, de ønsker navn som er «straight forward» på sine øl. Det du leser er det du får. Verken mer eller mindre. Klar tale – det er vel ganske grei markedsføring i seg selv?

De følger imidlertid med i tida, og har godt utstyr.

Fra gass til steam

Siste nytt ved vårt besøk, var at de hadde fått nye bryggekjeler. Før hadde de gassbrennere, mens de nå har gått over til damp. Dette for å varme opp raskere, mer effektivt, men også av miljøhensyn. Det nye utstyret er dessuten lettere å vaske og mer presis på temperaturen. Dette gjør selvsagt at bryggingen blir mer presis, og det er lettere å holde kvaliteten.

Jonah forteller at man dessuten både kan se og smake forskjell på ølen ut fra nytt eller gammelt utstyr! Og man må absolutt ikke være så trent som ham – dette er så tydelig at enhver bør merke forskjellen forsikrer han.

Marginalt svinn

Jonah forteller også de er svært dyktige med å få god utnyttelse av bryggingen. -Svinn og feil hos oss er minimalt. På de 4 årene Jonah har brygget øl hos The Kernel, så kan han ikke huske at noe har gått feil.

For oss høres det utrolig godt gjort ut, men han fins ikke skrytete når han forteller det. Ydmykt understreker han at dette er på grunn av at systemet er enkelt! -Oppskriften er klar og tydelig. Og på veien forsøker vi å bevare humlen og proteinene så godt vi kan. Dette bidrar utvilsomt godt til kvaliteten, men er også noe som er selvskrevent.

Lager ikke test-batcher

Kern bryg vask

Hanna har vaskedag denne lørdagen.

Det er ingen tvil om at de er et drevent bryggelag som brygger hos The Kernel. Jonah forteller oss at de ikke kan lage test batches, fordi de har så stort volum! Den sjansen kan de ikke ta.

Men det betyr ikke at de ikke forsøker nye ting av den grunn. -Men de er vel bare veldig gode på det de gjør da. Eller skal vi si god intuisjon? Jeg har allerede sett en kvinnelig brygger (se bildet) der, og tenker at der har de det alibiet!

Forøvrig får jeg lyst til å påstå at joda, Kernel gjør testbrygg de også, de gjør det bare med så stor overbevisning og presisjon at det blir bra uansett.

Jonah på sin side forteller at måten de eksperimenterer på stort sett er gjennom fatlagring.

Fatlagring – skal gjøres mer av!

Fatlagring er noe de liker å gjøre, og som de skal gjøre mer av. Men dette utgjør jo ganske små volum. Rundt 250 liter fra ei tønne, de fleste tønner ca 270 liter. Dermed blir det jo mer forståelig hvor eksklusiv fatlagret øl kan være, og ikke minst at det er dyrere.

Kern barrel 2

Det er et spesielt særpreg i treet de er ute etter når de skal fatlagre. De fleste tønnene i England kommer opprinnelig fra Frankrike. De kommer fra samme leverandør stort sett. Vi spør ikke hvor de kommer fra heller. Det er kanskje noe av mystikken rundt det?

Noen merker av tønnene for at de er brukt til rødvin osv. Andre er ikke merket.

Bryggerne får også favoritter innenfor tønnene etterhvert, per nå er det tønne merket 4 som er en klar favoritt!

Kern barrel

Tønnene ligger i ro og mak, kun duvet jevnlig av togene over bryggeriet.

En av tønnene han er spent på nå er en blend av 2 typer Stout, som nå har ligget på tønne siden juli 2013  det er brukt Brettamyces (gjær) i denne (for den detaljinteresserte kan vi røpe at Bret kommer av Britain!), derfor stor usikkerhet om dette vil få en god utvikling. De brukte mye Brettamyces før, derfor de ville lage det igjen i denne…

De har suksess på dem de lager. Muligens er det flaks, for vi bare gjør det! De bare brygger. Enkelt og greit.

Kongen av Pale Ales?

Før var de 4 på fulltid i bryggeriet, nå er de 10. De er 8-9 som brygger, og de er en god gjeng som trives godt med det de gjør. -Og er ikke det nøkkelen til all gjennomgående suksess egentlig?

På spørsmålet om hva Jonah han liker så godt med bryggejobben, svarer han: -Jeg elsker å lage ting!

Han sier det med full overbevisning og slår upretensiøst ut med armene. Det er nesten samme hva egentlig! Så lenge jeg lager noe!

140325_apostroff

It´s good to have pride in what u do! – Jonah

 

Men hva liker du best av øl? Han svarer intet mindre enn at han liker Kernel best, uansett! Når jeg tror det er det enkleste svaret å si, så legger han til at han aldri har likt annet humleøl særlig godt. Han synes de selv får humlen best fram. Forsatt opplever jeg han ydmyk, og Kai står og nikker på siden. Han har også Kernel som en sikker favoritt. Han legger til at han har smakt 7-8-9000!Er han ølverdenens Magnus Carlsen? En nerd og ekspert som bare er rykende god i det han driver med? Det er lett på tenke det.

Jonah sier han aldri har likt andre bryggeriers humle-øl noe særlig. Han mener hardnakket at The Kernel får humlet øl best fram! Fortsatt fremstår han ydmykt når han sier det, så vi tror ham.

Han spør seg om han har blitt kjedelig han, men sier han har prøvd 7-8-9000 stykk, og han er fortsatt sikker!

Hans favoritter er Kernels Pale ale og Table beer Porter export stout.

Da Kai kaster ut The king of pale ales, så blir Jonah litt brydd, litt forlegen… Men det er jo sant. Synes vi! Kanskje du også burde prøve? 7-8-9000 to go!

Damson plum – eksklusiv engelsk plomme

Kern surMens vi rusler videre i bryggeriet og Jonah forteller, passerer vi en svær tank som inneholder noe spennende. -Her har vi en fruktøl som vi har brygget – Jonah peker. Vil dere smake? Han finner fram et glass og skjenker, mens vi tenker I thought you´d never ask!

-Herlighet, klart vi vil smake på nybrygget øl rett fra tank, også på The Kernel! Vi er svært oppglødde, og synes det er stas å smake fruktøl rett fra bryggekjelen. Vi føler oss med det like eksklusive som den engelske plommen, Damson plum visstnok er. Den vokser naturlig i England, men det fins lite av den! Den har en spesiell smak og aroma. Brygget vi smaker på har et veldig ekte preg, er overraskende rund og balansert. Har fin syrlighet, og en fruktighet som kan få deg til å tro du er i en frukthage i Hardanger, eller England! Du kan lese mer om ølen her.

Engasjerte kunder – blodfans

Avslutningsvis spør vi om han pleier få idéer fra kunder som etterspør spesifikke humler eller hva det måtte være. Han sier det jo er kjekt når en kunde etterspør en humle-kombo, som han har glemt av (det er utrolig mange av dem). Da kommer han på en svunnen kombinasjon igjen, og det hender han setter i gang et brygg ut fra det.

Ellers var det en ivrig fyr som fant fram til en humle-kombo på Ratebeer som faktisk ikke var brygget (På Ratebeer har The Kernel hele 11 sider med ulike øl). Dermed brygget de den – vi lagde den han ville ha!

Utover det sier han at man synes øldrikkerne skal Live in the moment! Nyt den ølen som er tilgjengelig når den er der! Vi brygger ikke eksakt samme hele tida, og kanksje aldri igjen. Så, da gjesntår det vel bare å si….Go before it´s too late!

Dette bør du også huske på i London

Mens du allerede besøker The Kernel, så må du også gå innom Brew by Numbers, som er et lite flaskekast bortenfor The Kernel. Vi har også besøkt Brew by Numbers og gjort et intervju med norske Sindre som brygger for dem.

Se også våre tips til gode ølsteder i London. Og vi gir oss ikke med det, flere reisetips finner du her.

Personvern