Bergen som ølby

Publisert i Alle artikler, Reisetips

Få byer kan skilte med å ha både fjell, fjorder og heftig uteliv rett utenfor gatedøren. Bergen er storbyen som vil være en koselig liten bygd. Noe de så klart greier med bravur.

1611-tekst Ølakademiet | 1611-foto Apollon: Jan Erik Hagen, Bryggeriet: Bryggeriet. 

Da vår Herre skapte Bergen, så han på det hadde skapt og ble så imponert at han bestemte seg for at denne byen, den skal vaskes hver dag! Vi trekker innendørs og gir dere en liste på steder for å nyte en øl!

Apollon

Norges eldste uavhengige plateforretning holdt på å dø ut da det fysiske musikkformatet begynte å bli overflødig. De trengte flere bein å stå på, så da fikk de skjenkebevilgning og åpnet pub i samme lokale som all vinylen de selger. Apollon er enestående i sin stil, her kan man ta en øl og kose seg med å bla gjennom alle vinylplatene. Ofte er det gratis intimkonserter midt i det lille lokalet. På ølfronten har de blitt riktig bra, mange tappelinjer og noe på flaske. Mye fokus på lokalt øl.

Hvor: Nygårdsgaten 2A, 5015 Bergen

Henriks øl og vinstue

Når man snakker om de beste ølstedene i Norge, er det umulig å ikke nevne Henriks øl og vinstue. Vindelen av navnet har vi aldri helt forstått, for her serveres det kun øl. Når man entrer den anonyme inngangsdøren og gått opp en like anonym trapp så venter et stille rom. Dvs at det ikke spilles noe musikk, ikke at det ikke er stemning her. For det er det. Ingen kommer her for å drikke halvliter etter halvliter. Her skal øl nytes. Med sine imponerende 52 tappelinjer har de holdt Norgesrekord i lang tid. Enda mer imponerende er det som kommer ut av tappelinjene, her er det kvalitetsøl over hele linjen. Av og til kan man smake øl her som er vanskelig å få tak i andre steder i Norge.

Hvor: Engen 10, 5011 Bergen

Baran

Det som en gang var et brunt sted, har blitt transformert om til kanskje Bergens koseligste pub. Til tross for at puben har to etasjer, er det en liten og intim pub. Det er ikke så mange tappelinjer, men som oftest servers det noe av Baran sitt eget bryggeri på tapp. Det er flaskelisten som imponerer, få kan slå Baran sitt utvalg der. Vær obs på at det som oftest finnes langt mer i kjøleskapet enn det som fremgår i menyen. Mye øl fra hele verden, spesielt Storbritannia og USA.

Hvor: Sigurds gate 21, 5015 Bergen

Pingvinen

Pingu som stedet kalles på folkemunne, er et svært populært sted. Både for lokalbefolkningen og tilreisende fra all verdens hjørner. Pingu er både pub og spisested, det er svært uformelt, noe som gjenspeiler seg i maten. Her er det enkel husmannskost som gjelder. På ølsiden er Pingvinen svært bra, her er det rotasjon på tapp svært ofte og de har alltid noe interessant på flaske tilgjengelig. Mye fokus på lokale bryggerier.

Hvor: Vaskerelven 14, 5014 Bergen

Cafe Spesial

Cafe Spesial var stedet hvor jeg fikk snerten av øl og den vidunderlige ølverden som finnes. Det er dog andre grunner enn ren nostalgi som gjør Cafe Spesial verdt å besøke. De har en liten bibel av en ølmeny, hvor øl fra hele verden er tilgjengelig. Nå er kanskje ikke de mest obskure flaskene man finner her, men for den som er i sin spede begynnelse på oppdage øl, så er Cafe Spesial et svært godt sted å begynne reisen. Dessuten er det få steder som har like god pizza og prisene er svært hyggelige.

Hvor: Christies gate 13, 5051 Bergen

Hem

Hem er kanskje liten, men den har mye sjarm. Her er det som å komme inn i bestemors gamle stue og man blir tatt godt vare på av betjeningen. Ikke verdens største liste over øl på tapp eller flaske, men mer enn godt nok for å kunne kose seg på denne atmosfæriske uteplassen. En bitteliten uteplass er tilgjengelig om Bergen viser seg fra sin beste side. Også mulighet for å kjøpe veldig god pizza her.

Hvor: Teatergaten 14, 5010 Bergen

Bryggeriet

I tredje etasje på Zachariasbryggen befinner Bryggeriet seg, en brewpub som spenner over svært mange kvadratmeter. Her kan man skue utover Brygget og Fisketorget blant annet. På tappekranene finner man flere av deres egne øl, noen spennende samarbeidsprosjekter med andre lokale bryggerier. Fokus på lokale bryggerier også på flaske, men ellers også en del ordinær øl også tilgjengelig. Gratis shuffleboard om man kjøper øl her!

Hvor: Torget 2, 5014 Bergen

Dr Wiesener

Et lite steinkast fra bykjernen finner vi Sandvikens perle, et åttekantet bygg fra 1889. Opprinnelig bygget som et bad/spa for folk i bydelen. Nå er det en hyggelig bydelspub med en stor luftig uteservering og en intim og rustikk inneservering. De har et godt utvalg i øl, minst 60 flasker er tilgjengelig og det en del uvanlige ting på listen. Som Pingvinen går det mye i rustikk husmannskost her for gjestene om det ønskes mat. Kan driste meg å si at dette er kanskje det mest Bergenske stedet på listen.

Hvor: Nye Sandviksveien 17A, 5003 Bergen

Det Akademiske Kvarter

For alle som har studert i Bergen, så er nok Kvarteret er kjærkommen plass å mimre om. Dette er studentens kulturhus, men er stort sett åpen for alle som vil ta turen innom. Her er det konserter, debatter, sport på storkjerm og mye mer som skjer i løpet av året. For noen år tilbake gjennomgikk den ærverdige bygningen en ombygging. Nå spenner kulturen seg over tre etasjer med flere skjenkesteder. Vi konsentrer oss om puben i første etasje; Grøndahls. Hyggelige priser med overraskende bra utvalg for å være et studentsted. Hver mandag kjører de konseptet Mikromandag hvor de fremhever de litt mindre bryggeriene.

Hvor: Olav Kyrres gate 49, 5015 Bergen

Bare Vestland

Bergen har etter hvert slått seg opp som en skikkelig matby også, noe som bare skulle mangle når det er så mye lekre ingredienser i nærheten. En restaurant som virkelig satser på lokale ingredienser er Bare Vestland. Ikke nok med lokale ingredienser, de har også en imponerende liste over lokalt øl. For øvrig holder restauranten «Slaget om Vågen» hvert år; hvor lokale bryggerier kjemper om å være best i byen.

Hvor: Vågsallmenningen 1, 5014 Bergen

Ekstra: Bergen Ølfestival

Norges største ølfestival finner sted i Bergen, på historisk grunn på Bergenhus Festning. Her samles det som krype og gå av norske bryggerier. 41 norske bryggerier deltok i fjor og det blir nok ikke noe mindre i år. Sett av første helgen i september for denne begivenheten.

Hvor: Bergenhus 10, 5003 Bergen

Personvern