Månedens ølstil | Bayer

Publisert i Alle artikler, Øltyper

I dag er Bayer en ganske vanlig øl her til lands, men visste du at den mistet sin popularitet under krigen?bayer

Tekst: Ølakademiet Foto: Arkiv

Bayer er en klassisk ølstil, og man kan enkelt si at den er en mørk gyllen lager. Bayer er ypperlig til å bruke ved siden av maten, der mange velger pils, Ellers er bayer en fin stil å nyte som drikkeøl når man vil ha en relativt enkel øl, men av den betraktelig mer smakfulle typen. Bayer er også velegnet i matlaging! Vi slår med andre ord et godt slag for den fantastiske bayer, som kan brukes til så mangt!

Så, hva er det som kjennetegner en bayer? Humlen er lite framtredende i denne ølstilen, og fruktigheten anses som moderat. En bayer har god fylde sammenlignet med pils – det henger sammen med at bayer har betydelig sødme fra maltet. Den har gjerne preg av karamell. Bayer passer svært godt til enkle oster, kjøttretter, eksempelvis biff og jegergryte. Og for all del i disse høsttider; fårikål! Fårikål hører høsten til og er et utmerket følge til nettopp bayer.

Visste du at bayer var svært populært i Norge før i tiden? Den var faktisk like vanlig og populær som pilsen er i dag. Etter krigen og okkupasjonstiden ble imidlertid ikke tysk kultur like innbydende som før. Det skal nevnes at Aass Bryggerier og Frydenlund Bryggerier fortsatte og brygge bayer-øl, så det gikk ikke helt nedenom og hjem.

Bayer har selvsagt sitt navn fra området hvor ølstilen oppstod, og det var klostrene i Bayern sør i Tyskland som var først ute med denne måten å brygge øl på. De mer tradisjonelle typene som fantes på denne tiden (tidlig 1800-tall) var overgjærede, og øl fra Bayern var i motsetning undergjæret, lettere og lysere. Ølet ble gjæret på kald temperatur, og ble deretter lagret i kjølige underjordiske kjellere mens de gjæret videre. Herfra har Lager faktisk sitt navn, altså med tysk opprinnelse.

Her til lands var Schous Bryggeri i Oslo og Schreiners bryggeri i Trondheim først ute med brygging av bayerøl på 1840-tallet. Det var forøvrig denne tiden som ses på som gjennombruddet for norsk øl og norsk bryggerinæring. Per i dag brygges bayer stort sett av industribryggeriene, og det er få håndverksbryggerier som har satset på ølstilen. -Vi spår at bayer er en ølstil som snart blir satset mer på, kanskje en god arvtager til den vante og velkjente pilsen? Når mannen i gata får smaksløkene opp for rikholdig smak, så får bayeren ben å gå på tenker vi:)

Les om flere ølstiler her.

Her kan du lese reisebrev fra vår ølguide Luis´ tur til bayerske og Oktoberfest-aktuelle München.

Har du gavekort som snart går ut? Les mer her ...

Personvern